Varhaisen murrosiän riskit vakavia: jarrutushoitojen määrä lisääntynyt huimasti

Varhaisen murrosiän riskit vakavia: jarrutushoitojen määrä lisääntynyt huimasti
Kuva: Jen Theodore

Teksti: Anna-Leena

Suomalaislasten murrosikä on aikaistunut, kertoo ylen-uutinen. Jos murrosikä alkaa alle 8-vuotiaalla tytöllä, fyysistä kehittymistä voi olla tarpeen hidastaa lääkehoidolla. Lääketieteellisesti ja sosiaalisesti alle 8-vuotias tyttö tai alle 9-vuotias poika on liian nuori tullakseen murrosikään sillä varhaiseen murrosikään liiittyy vakavia riskejä.

Varhaisen murrosiän riskit

Liian varhaiseen murrosikään liittyy vakavia riskejä. Pituuskasvu päättyy usein liian aikaisin, jos kuukautiset alkavat kovin varhain. Nuorena alkavat kuukautiset myös kasvattavat riskiä sairastua rintasyöpään.

Jos murrosikä aikaistuu liikaa, voi fyysistä kehittymistä olla tarpeen hidastaa lääkehoidolla. Nämä niin sanotut jarrutushoidot ovat lisääntynyeet lähes puolella vuosikymmenen aikana. Lastentautien ja endokrinologian erikoislääkäri, professori Jarmo Jääskeläinen arvioi ylen-uutisessa varhain kypsyvien määrän lisääntyneen ennemmin kymmeniä prosentteja kuin prosentteja.

8-11-vuotiaana alkava murrosikä nykyään jo normaalia

8–11-vuotiaana alkava murrosikä on nykyään jo normaalia. Tämä näkyy muun muassa kouluissa, joista osassa murrosikätunteja on alettu pitämään yhä nuoremmille luokka-asteille.

Siinä missä sata vuotta sitten tyttöjen kuukautiset alkoivat keskimäärin 15–16-vuotiaana, alkavat ne nyt keskimäärin 12–13-vuotiaana. Kuukautisten varhaisempi alkaminen ei kuitenkaan tarkoita, että aivojen kehittyminen olisi aikaistunut tai nopeutunut. Fyysisen murrosiän aikana psyykkinen kehitys etenee omaa tahtiaan ja nuori voi kulkea isossa ristiriidassa monta vuotta.

woman in pink long sleeve shirt sitting in front of macbook pro
Kuva: Giovanni Gagliardi. 8–11-vuotiaana alkava murrosikä on nykyään jo normaalia.

Aikaistumiseen syyt epävarmoja

Sitä, miksi murrosikä on aikaistunut, ei tiedä kukaan varmasti. Mahdolliksi syiksi on esitetty muun muassa parantunutta ravitsemusta ja hyvinvointia, mutta myös kemikaaleja, jotka häiritsevät omien hormonien tuotantoa ja toimintaa.

Kehittyvistä maista teollisuusmaihin adoptoitavilla tai maahanmuuttajalapsilla riski ennenaikaiseen puberteettiin on muita suurempi, kertoo lääkärilehti. Joidenkin tutkimusten mukaan tämä liittyy hormonaalisiin haitta-aineisiin, kuten joihinkin kasvinsuojeluaineisiin, joita Suomessa ei enää käytetä, mutta kehittyvissä maissa vielä käytetään.

Myös perimä vaikuttaa murrosiän alkamiseen. Perimän vaikutuksen on arvioitu olevan vähintään 50, mutta joidenkin tutkimusten mukaan jopa 80 prosenttia.

Jarrutushoidolla hormonitoiminnan alas

Kun vaikka ekaluokkalaisella tytöllä on murrosiän merkkejä näkyvissä, koululääkäri voi lähettää lapsen erikoislääkärin arvioon.

Perustutkimuksiin kuuluvat lähisukulaisten (äidin, isoäitien ja tätien) kuukautisten alkamisiän selvittäminen, mutta lisäksi myös verikoe ja kädestä otettava röntgenkuva, josta määritellään luuston ikä. Lapselle tehdä myös usein pään magneettikuvaus.

Harvinaisen aikaisen murrosiän alkamisen syyt on selvitettävä, sillä lapsen kasvua ja murrosiän tuloa voi nopeuttaa myös keskushermoston sairaus. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista.

Ennenaikainen puberteetti

Ennenaikaisesta puberteetista on kyse, kun murrosiän käynnistävät hormonimuutokset ovat alkaneet alle 8-vuotiaalla tytöllä. Se tarkoittaa androgeenin eli miessukuhormonin tai estrogeenin eli naissukuhormonin tai molempien poikkeavan varhaista erittymistä. On hyvä muistaa, että kysymys ei ole sairaudesta. Murrosiän jarruttamista voidaan harkita, jos murrosikä alkaa tytöllä alle 8- ja pojalla alle 9-vuotiaana.

Murrosiän kehittymistä jarrutetaan ihon alle muutaman viikon välein pistettävällä leuproreliinilla, jota käytetään myös rinta- ja eturauhassyöpien hoidossa, koska näiden syöpien hoitaminen vaatii myös oman hormonitoiminnan ajamista alas.

Joskus varhain ilmaantuvien murrosiän fyysisten merkkien taustalta paljastuu muita syitä kuin murrosikä. Esimerkiksi kainalohikoilun ja hiusten rasvoittumisen syynä voi olla lisämunuaisen kuorikerroksen häiriö. Myös esimerkiksi varhainen rintojen kasvu ei sekään välttämättä ole murrosikään liittyvää rintarauhasen kasvua – vaan liittyy lihavuuteen.

Lapsi vai aikuinen?

Syöpäriskin ja ennenaikaisen pituuskasvun päättymisen lisäksi varhainen murrosikä nostaa tyttöjen riskiä tulla hyväksikäytetyiksi, koska aivot eivät kypsy samassa tahdissa kuin keho.

Myös teiniraskauksien riski kasvaa, sillä seksiriskikäyttäytymistä on havaittu enemmän niillä, joilla murrosikä on alkanut ikätovereita aikaisemmin.

Murrosiän varhain kohtaava lapsi ei ajattele riskejä ympärillään. Jos on luokkansa ainoa, jolla on rinnat ja kuukautiset, ei ole kohtalotoveria, joiden kanssa puhua asioista. Lapsi voi tuntea itsensä yksinäiseksi tai ulkopuoliseksi. Jos varhain kehittynyt lapsi hakeutuu itseään vanhempien joukkoon, hän voi joutua hyväksikäytetyksi. Kun aivot kypsyvät hitaammin kuin keho, voi olla vaikeaa tajuta, että esimerkiksi 11-vuotias ei ole valmis samoihin asioihin kuin vaikkapa 15-vuotias.

Nuorisolääkäri Silja Kosola muistuttaa ylen-uutisessa, että murrosikä ja sitä seuraavat muutokset tulisi nähdä positiivisessa valossa-unohtamatta kuitenkaan sylin ja läheisyyden tärkeyttä.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.