Onko lapsen kuorsaaminen normaalia vai onko syytä huolestua?

Onko lapsen kuorsaaminen normaalia vai onko syytä huolestua?
Kuva: Victoria_Borodinova Pixabay

Teksti: Mami Mikstuura

Joskus lapsetkin kuorsaavat. Vanhemmat voivat ajatella, että kuorsaaminen on söpöä tai jopa miehekästä. Toisaalta kuorsaaminen saattaa aiheuttaa vanhemmissa monenlaisia ajatuksia ja ehkä huoltakin. Onko lapsen kuorsaaminen normaalia vai pitääkö siitä huolestua?

Potilaan lääkärilehdessä oli kerrottu HLT Tiina Ikävalkon väitöstutkimuksesta, jossa oli selvitetty muun muassa lasten unenaikaisten hengityshäiriöiden (esim. kuorsaaminen ja uniapnea) riskitekijöitä ja niiden vaikutusta lapsen psykologiseen hyvinvointiin. Tutkimuksesta kävi ilmi, että lasten lieviinkin unenaikaisiin hengityshäiriöihin liittyy monenlaisia haittoja, jotka voivat ilmetä esimerkiksi käyttäytymisen ja tunne-elämän ongelmina, päiväväsymyksenä, yliaktiivisuutena, hampaiden narskutteluna ja yökasteluna.  Noin 8 % maailman lapsista ja nuorista kuorsaa ja 1-4 % kärsii uniapneasta.

Mistä lapsen kuorsaaminen voi johtua?

1. Suurentuneet nielu- tai kitarisat

Lapsen kuorsaaminen voi johtua monesta eri asiasta. Usein kuorsaavalla lapsella voi olla suurentuneet nielu- tai kitarisat, jolloin hengitystiet ovat ahtaat.

2. Jotkut sairaudet

Myös jotkut sairaudet voivat aiheuttaa kuorsausta (esim. hengitystieinfektiot, astma, nielurisatulehdus ja allerginen nuha).

Joskus kuorsaamisen syynä voi olla uniapnea. Tällöin kuorsaamisen lisäksi voi esiintyä hengityksen aikaisia katkoksia, jolloin elimistön happipitoisuus alenee ja hiilidioksidipitoisuus nousee ja tällöin lapsi yleensä herää ja voi vetää äänekkäästi henkeä.  

3. Pieni alaleuka ja purentavirheet

Hengityshäiriöiden syynä voi olla myös pieni alaleuka. Esikouluikäisten lasten nielu on ahtaimmillaan. Usein apua tässä tilanteessa tuo nielurisojen poistaminen. Hampaiden oikomishoidolla voidaan vaikuttaa leukojen kasvuun. Esimerkiksi yöaikana käytettävä oikomiskoje säätelee lapsen leuan kasvua.

4. Ylipaino

Lapsen lihavuus voi aiheuttaa kuorsaamista.

Mitä hoitamatta jätetty kuorsaaminen voi aiheuttaa?

Tutkimatta ja hoitamatta jätetty kuorsaaminen voi heikentää lapsen unen laatua ja tämä vaikuttaa monella tavalla elämänlaatuun. Seurauksena voi olla esimerkiksi oppimisvaikeuksia ja tunne-elämän ongelmia.

Hoitamaton uniapnea voi johtaa esimerkiksi lapsen kasvuhäiriöihin, sydänongelmiin ja verenpaineen nousemiseen.

Jos kuorsauksen aiheuttavia ja hoidettavissa olevia syitä ei hoideta lapsuuden aikana, ongelmat seuraavat helposti aikuisuuteen asti.

Milloin kannattaa käydä lääkärissä?

Ota yhteyttä lääkäriin, jos lapsen kuorsaaminen on säännöllistä (esim. useammin kuin kolme kertaa viikossa) ja/tai kovaäänistä tai herää epäilys uniapnean mahdollisuudesta.

Lähteet:

Mtv , Potilaan lääkärilehti , Yle


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.