Lasten koronarokote: Milloin 5-11-vuotiaiden rokottaminen aloitetaan?

Lasten koronarokote: Milloin 5-11-vuotiaiden rokottaminen aloitetaan?
Kuva: CDC

Teksti: Anna-Leena

Euroopan lääkevirasto (EMA) tutkii BioNTech/Pfizer-rokotteen sopivuuttaa 5-11-vuotiaille lapsille. Rokote saatetaan mahdollisesti ottaa käyttöön joissain maissa jo loppuvuodesta. 

Euroopan komissio hyväksyi 28.5. Biontech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotteen ehdollisen myyntiluvan laajentamisen koskemaan myös 12–15-vuotiaita. Aiemmin Comirnatyn ehdollinen myyntilupa koski vain 16 vuotta täyttäneitä. Päätös tehtiin Euroopan lääkeviraston EMAn suosituksesta. EMA tutkii parhaillaan rokotteiden tehoa ja turvallisuutta nuoremmissa ikäryhmissä. Tuloksia odotetaan mibebéyyo-sivuston mukaan tämän 2021 vuoden puolella.

Iltasanomien uutisessa rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet arvioi, että Suomessa viisi vuotta täyttäneet lapset voivat nopeimmillaan alkaa saada koronarokotuksia vuodenvaihteen jälkeen kevättalvella.

Arvion taustalla on se, että Pfizer/BioNTech julkaisi ensimmäiset tutkimustulokset 5–11-vuotiaiden rokotuksista. Ensimmäisten kliinisten testien mukaan rokote osoittautui turvalliseksi 5–11-vuotiailla. Saadut tutkimustulokset ovat ensimmäisiä alle 12-vuotiaiden koronarokotuksista.

Espanjassa rokote käyttöön jo tämän vuoden puolella?

Muun muassa Espanjan Andalusiassa 5-12-vuotiaiden rokottaminen halutaan aloittaa mahdollisimman pian, mahdollisesti vielä tämän vuoden puolella. Lasten rokotuskampanja oli alunperin tarkoitus aloittaa jo lokakuussa, mutta aloittamista on siirretty, koska siihen tarvitaan EMA:n varmistus rokotteen soveltuvuudesta ikäryhmälle. Lasten rokottaminen on herättänyt kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan.

Lasten rokottaminen käytännössä

Asiantuntijat epäilevät, että lapsille tullaan hyvin todennäköisesti antamaan aikuisten tapaan kaksi annosta kolmen viikon annosvälillä, mutta annos tulee olemaan 3-10 kertaa pienempi kuin aikuisten, riippuen lapsen iästä ja painosta. Aikuisten tapaan koronaviruksen jo sairastaneet lapset tulevat hyvin todennäköisesti saamaan vain yhden annoksen rokotetta.

Tähän mennessä maailmassa on rokotettu pääosin vain yli 12-vuotiaita. Vain Israel ja Yhdysvallat ovat antaneet erityisluvan rokottaa tätä nuorempia, jos lapsi on vaarassa sairastua vakavasti tai kuolla.

Kuuba aloitti omalla rokotteellaan yli 2-vuotiaiden rokotukset syyskuun alussa.

Lähteet:

THL.fi

Mibebéyyo.elmundo.es

Europa.eu

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *