Mikä on paras kouluruoka kautta aikojen?

Mikä on paras kouluruoka kautta aikojen?
Kuva: Kina To Unsplash

Teksti: Mami Mixtuura

Kouluruoka on isoja tunteita ja kaukaisiakin muistoja herättävä asia. Onkohan kouluruoka edelleen samanlaista kuin omassa lapsuudessa? Onko nykyajan koululaisilla edelleen samat suosikkiruoat vai ovatko ne muuttuneet?

Beanitin teettämä kyselytutkimus

Mtv:n artikkelissa kerrotaan Beanitin, härkäpapuruokia valmistavan yrityksen, teettämästä kyselytutkimuksesta. Tutkimus toteutettiin heinäkuussa 2021. Tutkimuksessa selvitettiin kyselyyn vastanneiden oma suosikkikouluruoka ja minkä he ajattelivat olevan nykyisten koululaisten (7-12 v.) suosikkiruoka. Kyselyssä saatiin 1000 eri puolella suomea asuvan mielipide (ikähaarukka oli 25-75-vuotta).

Mikä oli aikuisten mielestä paras kouluruoka?

Lähes neljäsosa (22 %) aikuisista oli sitä mieltä, että makaronilaatikko oli heidän kouluaikansa paras kouluruoka. Tutkimuksesta selvisi, että aikuiset ajattelivat koululaisten tykkäävän eniten samoista kouluruuista kuin he omina kouluvuosinaan.

Minkä aikuiset arvelivat olevan paras kouluruoka lasten mielestä?

Aikuisilta kysyttiin yhtä kouluruokaa, jonka he ajattelivat olevan tämän päivän koululaisten suosikkikouluruoka. Lähes kolmasosa (28 %) vastaajista ajatteli tämän päivän koululaisten suosikkiruoan olevan myöskin makaronilaatikko. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa eikä tätä perinneruokaa löydy enää lasten Top 10 -toiveruokien listalta.

Muita aikuisten paljon ehdottamia ruokia nykykoululaisten suosikeiksi olivat muun muassa lihapullat, kalapuikot, pizza, pinaattiohukaiset, jauhelihakastike, lasagne, liharuoat, pastaruoat, makkarat ja nakit.

Mikä on muuttunut viime vuosina suosikkiruoissa?

Merkittävin muutos, joka on tapahtunut eri aikana koulua käyneiden suosikkiruoissa, liittyy punaiseen lihaan. Nykyajan koululaisten suosikeissa punainen liha jää paljon vähemmälle huomiolle kuin aikuisten ehdottamissa suosikkiruoissa. Vuosien saatossa suhtautuminen ruokaan on muuttunut monella tavalla. Nykynuorisolle vaikuttaa ruoan maku olevan tärkeämpää kuin se mistä raaka-aineista se on valmistettu (ei ole väliä onko kasvis- vai liharuokaa).

Vuoden 2021 suosikkikouluruokien listalle pääsi mukaan kolme kasvisruokaa. Tutkimuksesta oli havaittavissa, että aikuiset eivät ole ymmärtäneet kasvisruokien suurta suosiota koululaisten keskuudessa. Aikuiset olettivat suosikkiruokien sisältävän paljon punaista lihaa, mutta punaista lihaa sisältäviä ruokia on mahtunut viime vuosien aikana parhaan kymmenen joukkoon vuosittain enää muutama.

Kaikkien aikojen paras kouluruoka-äänestys

Iltalehden artikkelissa kerrotaan Fazerin teettäneen vuonna 2018 kouluruoka-äänestyksen, jossa haluttiin saada selville kaikkien aikojen paras kouluruoka. Mielipiteensä kertoi 2899 vastaajaa ympäri Suomen.

Kaikkien aikojen kouluruokien TOP 10 (Lähde: Iltalehti)

 1. Lihapullat ja perunamuusi
 2. Makaronilaatikko
 3. Pinaattiletut
 4. Kalapuikot
 5. Broiler-currykastike ja riisi
 6. Kasvispihvit
 7. Kanaviillokki
 8. Puurot
 9. Keitot
 10. Pastaruoat
Kuva: Maciej Cieslak Pixabay

Vuoden 2021 parhaat kouluruoat

Saatavilla ei ole koko Suomen kattavaa tietoa koululaisten suosikkiruoista. Palvelukeskus Helsinki on vuosittain ottanut selvää pääkaupunkiseudun koululaisten suosikkiruoista.

Kouluruokien top 10 Helsingissä 2021 (Lähde: Mtv)
 1. Kalapuikot
 2. Pinaattiohukaiset
 3. Broilericurry
 4. Tortillat quorn-kasvistäytteellä
 5. Nakkikastike
 6. Kebabkastike
 7. Kalakeitto
 8. Hernekeitto
 9. Lihapyörykät
 10. Tonnikala-pastavuoka

Keskustelupalstoilla kerrottuja parhaita ja pahimpia kouluruokia

Myös keskustelupalstoilta löytyy keskusteluja, joissa kerrotaan parhaimpia ja pahimpia kouluruokia. Mukana on mielipiteitä laidasta laitaan. Tässä on listattuna erään keskustelun perusteella parhaat ja inhotuimmat kouluruoat.

Keskustelijoiden TOP-10 kouluruat
 1. Uunimakkara
 2. Kanaviillokki
 3. Tonnikalapasta
 4. Hernekeitto
 5. Pinaattikeitto
 6. Pinaattilätyt (esim. puolukkahillolla, omenahillolla, makaronisalaatilla tai tonnikalasalaatilla)
 7. Ohrapuuro (esim. mehukeitolla)
 8. Lasagne
 9. Kalapuikot
 10. Kaalilaatikko

Muita tykättyjä ruokia olivat esimerkiksi tilliliha, makaronilaatikko, nakit ja muusi, lohi ja muusi, spagetti ja jauhelihakastike, erilaiset puurot (riisi- ja kaurapuuro), makkarastroganoff, Palermon pasta, kanakeitto, broileripyörykät ja riisi, intialainen broilerikastike, juustokeitto, maksalaatikko, kaalikääryleet, kalakeitto, siskonmakkarakeitto, kana juustokastikkeessa, pekoniruukku, Italianpata, maksapihvit ja ryynimakkara.

Kuva: Alicja Pixabay
Keskustelijoiden TOP10-inhokkiruoat
 1. Veripalttu
 2. Verilätyt
 3. Janssoninkiusaus
 4. Lihakeitto
 5. Laatikkoruoat (kaali-, maksa- ja makaroni)
 6. Kiusaukset (Kreikkalainen- ja kebabkiusaus)
 7. Keitot (Makkara- ja kalakeitto)
 8. Kylmät ja kovat perunat epämääräisellä kastikkeella
 9. Lindströmin pihvi
 10. Kalapyörykät ja -murekkeet

Mikä on sinun suosikkikouluruokasi?

Mikä on sinun mielestäsi paras kouluruoka? Löytyykö se yllä olevista listoista? Kerro mielipiteesi ja katsotaan mitä ovat Ruuhkavuosien lukijoiden suosikkikouluruoat!

Lähteet:

Iltalehti , MTV ,

Mtv3: Tässä on ylivoimaisesti suosituin kouluruoka – top 10 -lista yllättää monet vanhemmat täysin: “Aikuiset eivät ole havahtuneet…”


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.