Arizonalaisäiti synnytti poikkeavan kookkaan vauvan: 6,4kg rakkautta

shallow focus photography of baby wearing white diaper lying
Kuva: Janko Ferlič

Teksti: Anna-Leena

Finnley niminen poikavauva syntyi 2 viikkoa ennen laskettua aikaa. Lääkäreiden arvioiden mukaan vauva olisi voinut painaa jopa 7,5 kg, jos hän olisi syntynyt laskettuna aikana. Syntymästä uutisoi muun muassa mibebéyyo.es

Sekundaarinen lapsettomuus

Pariskunnalla oli ennestään jo kaksi lasta, mutta tie kolmen lapsen vanhemmiksi ei ole ollut ruusuinen: Cary y Tim Patonai kärsivät pitkään sekundaarisesta lapsettomuudesta. Sekundaarisesta lapsettomuudesta puhutaan, kun henkilöllä on aikaisempi tai aikaisepia raskauksia tai synnytyksiä, mutta uusi raskaus ei syystä tai toisesta ala. Parilla onkin takanaan yhteensä 19 keskenmenoa.

Poikkeavan kookas vauva

Pitkän odotuksen jälkeen Finnley on vihdoin täällä! Kaikkien yllätykseksi pienokainen painoi syntyessään tuplasti sen verran, kun keskivertainen vastasyntynyt painaa. Suuren syntymäpainonsa lisäksi 61cm pituinen vauva oli myös noin 10 cm keskimääräistä vastasyntynyttä pidempi.

Jo raskauden aikana pariskunta sai kuulla odottavansa tavallista suurempaa vauvaa. Lääkäreiden painoarviot jäivät kuitenkin alakanttiin. Synnytyksessä työskennellyt hämmentynyt kätilö on vakuuttanut, ettei ole 27-vuoden uransa aikana nähnyt Finnleyn kokoista vauvaa.

Pariskunnan aiemmat lapset ovat painaneet lähes 4 kg ja hieman yli 5 kg.

Näet videon hyväksymällä evästeet: statistics, marketing
Videolla vanhemmat esittelevät suloista vauvaansa -ja äiti myöntää olevansa kiitollinen sektiosta.

Makrosomia: poikkeavan kookas sikiö

Finnleyn suuren koon takana on makrosomia. Terveyskirjaston määritelmän mukaan sikiötä pidetään poikkeavan kookkaana, jos sen paino ylittää täysiaikaisessa raskaudessa 4 500 grammaa. Määritelmiä on muitakin ja painoraja vaihtelee myös maittain. Vuonna 2019 Suomessa syntyneistä lapsista 2,4 % painoi yli 4 500 grammaa. Kuudesosa syntyneistä lapsista painoi syntyessään yli 4 000 grammaa.  

Vaikka Finnley-vauvan koko onkin herättänyt ihmetystä, maailmalla tunnetaan useita kookkaampana syntyneitä vauvoja. Guinness-ennätys on Italiassa vuonna 1955 syntyneellä poikavauvalla, joka painoi syntyessään huikeat 10,34 kg. 2009 Indonesialais äiti synnytti 8,7 kiloisen vauvan.

Mibebéyyo.elmundo.es

Felicitas/Mehiläinen.fi

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.