Haamupotkut: yllätysraskaus vai ilmavaivat?

woman in white sleeveless dress
Kuva: Apostolos Vamvouras

Teksti: Anna-Leena

Vauvan liikkeet ja potkut ovat raskaana olevalle äidille ainutlaatuisia tuntemuksia: mutta onko mahdollista tuntea haamupotkuja jopa vuosia raskauden jälkeen? Australialainen yliopisto kysyi 197 äidiltä niin sanotuista ”haamupotkuista”, kertoo mtv-uutiset. Näin äidit vastasivat!

Yliopiston kyselyyn vastanneista äideistä jopa 40 prosenttia kertoi kokeneensa haamupotkuja. Haamutuntemuksia tunnettiin artikkelin mukaan keskimäärin 6,8 vuotta synnytyksen jälkeen. Eräs vastanneista naisista kuitenkin kertoo kokeneensa haamutuntemuksia jopa 30 vuoden ajan.

Kyselyyn osallistuneista äideistä jopa 20 prosenttia tunsi olemattomia potkuja päivittäin. Vaikka joku voisi ajatella, että potkut ovat ”pelkkiä ilmavaivoa”, joidenkin äitien mukaan haamutuntemukset voivat olla jopa niin todellisen tuntuisia, että hämmentyneet äidit olivat tehneet varmuuden vuoksi jopa raskaustestejä. Voiko potkuja selittää millään tavalla? 

Haamupotkut saattavat tuntua raastavalta

Vaikka monille potkujen tunteminen on nostalginen kokemus, osalle haamutuntemukset saattavat laukaista menneen trauman tuntemuksia. Jos raskaus on päättynyt suruun ja lapsi oli esimerkiksi syntynyt kuolleena, haamupotkut saattavat tuntua raastavilta. 

Mtv-uutinen paljastaa, että potkuja ei luultavasti aiheuta hallusinaatio tai harha, vaan kyseessä on yksinkertaisesti kehon toipumiseen liittyvä asia, suolistossa kiertävä ilma tai voimistunut tietoisuus siitä, mitä kehossa tapahtuu. Tutkimus oli kuitenkin kooltaan sen verran pieni, että lisätutkimuksia aiheesta kaivataan.

Jotkut jopa epäilevät, että kyseessä voisi olla amputoidun raajan tapaan tunne kehon osassa, jota ei enää ole.

Oletko sinä tuntenut haamutuntemuksia raskauden jälkeen?

Lähteet:

MTV-uutiset.fi

‘Phantom Kicks’: Women’s Subjective Experience of Foetal Kicks after the Postpartum Period.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)