Kun suussa on afta, on appelsiinin syöminen kivuliasta

Kun suussa on afta, on appelsiinin syöminen kivuliasta
Kuva: Ttinoo Garom Pixabay

Teksti: Mami Mixtuura

Tiedätkö mitä ovat aftat? Aftat ovat suun limakalvolle ja kielelle ilmaantuvia pienehköjä vaaleita haavaumia. Ikävin juttu aftoissa on se, että ne voivat olla todella kivuliaita ja syömisestä tulee todella tuskallista ja joskus mahdotonta. Jos erehdyt laittamaan aftojen aikana suuhusi appelsiinia, sattuu todella paljon! Harmillista on myös se, että nämä eivät katso ikään ja pienikin lapsi saada näitä suuhunsa toistuvasti. Joillakin ihmisillä näitä tulee usein ja toisille niitä ei tule koskaan. Oletko sinä tai lapsesi kärsinyt näistä ikävistä suun haavaumista?

Mitä aftat ovat?

Aftat ovat pienehköjä vaaleita suun limakalvon haavaumia, jotka ovat pyöreitä tai soikeita ja niissä on yleensä punaiset reuna-alueet. Katso kuva aftoista täältä. Niitä voi tulla eri puolille suun limakalvoja tai kieleen. Aftoja on erikokoisia: pieniä (alle 1 cm) ja suuria (yli 1 cm). Suuret aftat ovat yleensä todella kivuliaita ja niiden paraneminen kestää monia viikkoja. Lisäksi on myös harvinaisempi muoto (herpeettiset aftat), joissa aftoja voi tulla samaan aikaan monia kymmeniä tai satoja.

Aftat ovat yleensä vaarattomia eikä ole pelkoa, että ne tarttuisivat henkilöltä toiselle. Joskus aftat voivat olla merkki jostain sairaudesta tai puutteellisesta ravinnosta.

Kenelle niitä tulee?

Aftoja voi tulla kaikenikäisille. Joillekin aftoja tulee usein ja toisilla ne pysyvät poissa pidempään. Aftojen ilmaantumiseen liittyy perinnölliset tekijät.

Mikä aiheuttaa niitä?

Aftojen aiheuttajista on monenlaisia epäilyjä, mutta täysin varmaa syytä niille ei tiedetä. Joitakin mahdollisia altistavia tekijöitä on tiedossa: natriumlauryylisulfaatti (vaahtoava ainesosa hammastahnoissa), mekaaninen hankaus (esim. limakalvon puraisu ja proteesit), ruoat (esim. tomaatti, suklaa ja pähkinät), hormonitoiminta, jotkut taudit (esim. keliakia ja tulehdukselliset suolistosairaudet), vitamiinien puutostilat (esim. B12-, C-vitamiini ja rauta), stressi ja tupakoinnin lopettaminen.

Miten hoitaa?

Aftat paranevat yleensä itsekseen muutaman viikon kuluessa. Jos aftojen aiheuttama kipu on kovaa, voi kipua lievittää apteekista saatavilla valmisteilla. Aftojen hoitaminen tähtää oireiden lievittämiseen.

Aftojen aikana ei kannata syödä happamia tai mausteisia ruokia. Ensinnäkin happamien ruokien syöminen kirveltää todella paljon ja tällaisten ruokien syöminen voi hidastaa paranemisprosessia.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä, jos syömisestä tai juomisesta tulee hankalaa tai jos aftoja on todella paljon ja ne ovat tosi kipeitä. Myös silloin, jos apteekista ilman reseptiä saatavat valmisteet eivät ole auttaneet aftoihin, on hyvä käydä näyttämässä suuta lääkärille.

Voiko aftojen tulemisen estää?

Jos huomaa jonkun asian synnyttävän aftoja, kannattaa sellaista asiaa välttää. Esimerkiksi on tärkeää välttää sellaisia ruokia, joiden epäilee olevan yhteydessä aftojen syntyyn. Jos käytössä on vaahtoava hammastahna, sen voi helposti vaihtaa toisenlaiseen tahnaan ja katsoa vähentääkö se aftojen tulemista.

Lähteet:

Terveyskirjasto

Terveysvinkit

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *