Alhainen ferritiiniarvo: oikea ongelma vai muoti-ilmiö?

Alhainen ferritiiniarvo: oikea ongelma vai muoti-ilmiö?
Kuva: Hayley Seibel

Teksti: Anna-Leena

Väsymystä, huimausta, voimattomuutta – voisiko syynä olla alhainen varastorauta? Alhainen ferritiiniarvo eli varastoraudan puute on puhuttanut kiivaasti viime vuosina. Ylen-artikkeli paljastaa kuinka jyrkästi eri mieltä asiantuntijat ovat siitä, onko kyse oikeasta ongelmasta vai lähinnä muoti-ilmiöstä.

Ferritiini jakaa lääkärien mielipiteitä jyrkästi

Ferritiiniarvot ovat herättäneet kiivasta keskustelua viime vuosina. Varastoraudan puute puhuttaa ja väsymyksestä tai huimauksesta kärsiviä kannustetaan varastorauta-arvojen mittaukseen. Esimerkiksi Facebookin Raudanpuute-ryhmässä on jäseniä yli 44 tuhatta.

Ferritiini kuitenkin jakaa lääkärien mielipiteitä jyrkästi. Ylen-artikkelissa sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Tom Widenius Terveystalosta paljastaa olevansa ilahtunut siitä, että ferritiiniarvoihin on alettu kiinnittää aiempaa enemmän huomiota. Widenius harmittelee, että noin kymmenesosa naisista kärsii raudanpuuteanemiasta, mutta raudanpuutteen oireita kokee vielä paljon useampi. Wideniuksen mukaan oireita voi ilmetä, vaikka ferritiini on normaaleissa arvoissa, sillä muun muassa ikä vaikuttaa oireiden ilmenemiseen: mitä iäkkäämpi ihminen on kyseessä, sitä helpommin oireita tulee.

Samaisessa artikkelissa hematologi, emeritusprofessori Kari Remes Turun yliopistosta taas toppuuttelee ferritiinimittauksesta kiinnostuneita. Remeksen mukaan on totta, että raudanpuuteanemiasta seuraa erilaisia oireita, kuten fyysisten suoritusten heikkenemistä ja väsymystä. Remes ei myöskään kiistä, etteikö raudanpuutosta voisi esiintyä myös ilman anemiaa. Hän kuitenkin painottaa, että kaikki kokevat joskus väsymystä mitä erilaisimmista syistä ja että ihmisten väsymys ja vaikeudet eivät pääsääntöisesti johdu varastoraudan vähyydestä.

Kuinka on mahdollista, että lääkärien kannat eroavan toisistaan näin voimakkaasti?

Remes totetaa, että hematologin työn päämurheet ovat esimerkiksi leukemiat ja muut vakavat verisairaudet. Kiistely epäselvästä ja näyttöön perustumattomasta ferritiiniasiasta ei hänen mukaansa innosta.

Remeksen mukaan etenkään oireettomien ihmisten ei pitäisi turhaan mittauttaa omia ferritiiniarvojaan, sillä yöterveyshuollossa usein otettavat vuosittaiset perusverenkuvat kertovat useimmiten tarpeeksi.

woman in white spaghetti strap top lying on bed
Kuva: Mathilde Langevin. Edes ammattilaiset eivät tiedä asiasta tarpeeksi.

Wideniuksen mielestä eroavien mielipiteiden taustalla taas on asiantuntijoiden puute. Edes ammattilaiset eivät hänen mielestään tiedä aiheesta tarpeeksi.

Infuusion vaarat

Tom Wideniusta voimakas vastustus ihmetyttää. Hänen mielestään on selvää, että rautainfuusio pitää antaa, jos potilaalla on voimakkaita oireita, eikä hänen vatsansa kestä suun kautta otettavaa hoitoa. Sen riskejä ei pidä tietenkään vähätellä, mutta sivuvaikutukset eivät ole yleisiä.

Remes taas ei täysin luota siihen, että oireilussa ja sen poistumisessa on aina kyse ainoastaan ferritiinistä. Vaikka hoito auttaisikin, hänen mukaansa useilla ihmisillä suuri osa hyödyistä on luultavasti lumevaikutusta.

Remes ei määräisi potilailleen rautainfuusiota ilman hyvin selkeää tarvetta. Hän myös muistuttaa, että infuusion seurauksena voi pahimmillaan olla henkeä uhkaava allerginen reaktio.

Raudanpuutteen oireet (apteekinainoa.fi)

Milloin raudanpuutteen oireet ilmaantuvat ja minkälaisia tyypilliset oireet ovat? Kun rautaa menetetään enemmän kuin saadaan, elimistö turvaa ensisijaisesti punasolujen ja hemoglobiinin tuotannon. Kun näin tapahtuu, rautavarastot hupenevat ja rautaa tarvitsevat entsyymit saattavat menettää tehoaan.

Oireet voivat olla moninaisia, sillä entsyymeillä on kehossa erilaisia tehtäviä. Esimerkiksi ihon ja huulten kuivuminen, kynsien halkeilu, hiusten oheneminen ja haurastuminen, hiustenlähtö, vaaleat ikenet, suun oireet ja nielemisvaikeudet saattavat kieliä siitä, että entsyymit ovat menettäneet tehoaan.

Tyypillisimpiä oireita ovat kuitenkin:
 • heikotus
 • väsymys
 • kalpeus
 • hengästyminen
 • keskittymishäiriöt

Oireet korostuvat erityisesti silloin, kun raudanpuute etenee anemiaksi asti. Raudanpuutteen kaltaisia oireita voi ilmetä myös ilman varsinaista syytä, vaikka kuormittavan elämäntilanteen vuoksi. Oireet voivat johtua jostain muusta sairaudesta, esimerkiksi kilpirauhasongelmista. .

Rauta, ferritiini ja hemoglobiini (Terveyskirjasto)

Rauta, ferritiini ja hemoglobiini. Putositko kärryiltä? Näin terveyskirjasto kertoo:

 • Raudan tehtävä on osallistua hapen kuljetukseen punaisten verisolujen hemoglobiinin rakenneosana.
 • Vaikeassa raudanpuutteessa veren hemoglobiini vähenee, eli kehittyy anemia. Anemia näkyy verenkuvasta usein myös muutoksina veren punasolujen kokoa mittaavassa MCV-arvossa.
 • Lievempi raudanpuute voidaan todeta verikokeella ferritiinin eli varastoraudan niukkuutena.
 • Ferritiiniä sanotaan varastoraudaksi, koska sitä ei vielä ole kuljetettu luuytimeen, jossa punasolujen rakennus tapahtuu. Kyseessä on siis sananmukaisesti varasto, joka pitää huolta siitä, ettei raudanpuutetta pääsisi kehittymään.
 • Raudanpuute on erityisesti hedelmällisessä iässä olevien naisten ongelma, joka liittyy kuukautisiin ja synnytyksessä koettuun verenhukkaan.
 • Tulehduksellinen sairaus voi naamioida ferritiinin korkeaksi, vaikka henkilö todellisuudessa kärsisi raudan puutteesta. Ferritiinin normaalit viitearvot eivät pädekään kroonisissa tulehdussairauksissa, kuten reuman tai suolistosairauden kohdalla.

Oletko sinä kärsinyt raudanpuutteesta?

Lähteet:

Yle.fi/ferritiini

apteekinainoa.fi

Terveyskirjasto.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.