Valitse sopiva teelajike eri terveysvaivoihin

Valitse sopiva teelajike eri terveysvaivoihin
Kuva: congerdesign Pixabay

Teksti: Mami Mikstuura

Teen juominen kuuluu monen suomalaisen arkeen. Etenkin aamuisin moni nauttii mukillisen teetä aamupalan kaverina. Tee lämmittää ja voi saada aikaan myös muita hyviä vaikutuksia ihmisen kehossa. Kauppojen hyllyt pursuavat mitä erilaisempia teepakkauksia, joista sopivan teen valitseminen voi olla joskus hankalaa. Usein tulee valittua tuttu ja turvallinen teepaketti, mutta välillä voisi tehdä hyvää ostaa joku itselle uusi pakkaus ja teelajike kokeiluun.

Anna-lehti on selvittänyt, miten eri teelaadut vaikuttavat ihmisen terveyteen. Tekstistä käy ilmi, että erilaiset teelajikkeet vaikuttavat eri tavalla kehoon ja tuovat mahdollisesti erilaisia terveyshyötyjä. Esimerkiksi flunssan aikana kannattaa valita eri teelaatu kuin silloin, jos kaipaa teeltä piristävää vaikutusta. Nykytiedon mukaan teen nauttimisella on monia hyviä vaikutuksia ihmisten terveyteen, koska teessä on monia terveyttä edistäviä aineosia. Eri teelaatujen on havaittu vaikuttavan terveyteen eri tavoin. Jotkut teelaadut saattavat esimerkiksi vähentää sairauksien ilmenemistä.  “Teen juominen voi auttaa torjumaan muun muassa syöpää, sydäninfarktia ja tulehduksia”, todetaan Anna-lehden kirjoituksessa. Vaikka näiden terveyshyötyjen saamisesta ei voi olla täysin varma, sisältää tee useita terveydelle hyödyllisiä komponentteja.

Teelaatujen jaottelu

1. Vihreä ja valkoinen tee (keskenään samantyylisiä)

2. Musta tee

3. Oolong-tee (puoliksi hapetettua teetä)

Teen tuottaminen

Teetä tuotetaan eniten Intiassa, Kiinassa, Keniassa ja Sri Lankassa. Kaikki tee valmistetaan teepensaasta, josta eri osia ja eri ikäisiä lehtiä valitsemalla vaikutetaan teelaatuun. Valmistusmenetelmä ja käytetyt teepuun osat vaikuttavat teen aromeihin.

Valkoisen teen valmistamisessa käytetään teepuun silmuja tai nuoria teepuun lehtiä. Muiden teelaatujen valmistamisessa käytetään vanhempia teepensaan lehtiä. Vihreään ja valkoiseen teehen tulevat lehdet kuivataan nopeasti.

Kuva: Steve Buissinne Pixabay

Teelaadun valinta eri terveysvaivoihin

1. Vihreä tee: Lisää valppautta, puhdistaa kehoa ja ehkäisee sairauksia

Vihreän teen vaikutuksia on tutkittu paljon. Se sisältää polyfenoleja, joilla on havaittu olevan muun muassa antioksidanttisia, tulehdusta ja mikrobien kasvua hillitseviä ominaisuuksia. Vihreässä teessä on myös kofeiinia ja teaniinia, jotka vaikuttavat positiivisesti keskittymiskykyyn ja mielialaan sekä lisäävät valppautta. Jotkut käyttävät vihreää teetä kehon puhdistuksessa (detox-juoma).

2. Piparminttu- ja inkivääritee: Rauhoittaa vatsaa

Piparminttu- ja inkivääritee hellivät vatsaa ja lievittävät erilaisia vatsaoireita (esim. turvotus, vatsakipu, pahoinvointi ja ruoansulatusoireet). Piparminttuteen sisältämä mentoli rentouttaa lihaksia ja vähentää stressiä.

3. Inkivääri-sitruunatee: Torjuu flunssaa

Inkivääri-sitruunateessä molemmat ainesosat tehostavat vastustuskykyä ja torjuvat bakteereita. Tämän juoman voi valmistaa helposti myös itse: pilkottua inkivääripalaa keitetään vedessä 15 minuuttia ja lisätään lopuksi joukkoon sitruunan mehua.

4. Musta tee ja Oolong-tee: Tekee sydämelle hyvää

Musta tee ja Oolong-tee vaikuttavat suotuisasti sydämen ja verenkiertojärjestelmän terveyteen. Niiden uskotaan vaikuttavan verisuonten kimmoisuuteen, jolloin sydän- ja verisuonitaudit saattavat vähentyä.

5. Kamomillatee: Auttaa uniongelmiin

Kamomillatee voi auttaa nukahtamaan nopeammin, koska sillä on rauhoittava ja tyynnyttävä vaikutus. Se voi lisäksi tuoda apua ruoansulatusongelmiin.

6. Rooibos- ja ruusunmarjatee: Vastustuskykyyn ja iho-ongelmiin

Rooibos-teellä on monenlaisia terveysvaikutuksia ja se sisältää paljon vitamiineja (etenkin C-vitamiinia). Sen uskotaan auttavan myös ihottumaan ja muihin ihon ongelmiin. Ruusunmarja sisältää myös paljon C-vitamiinia, joten ruusunmarjateen nauttiminen lisää vastustuskykyä ja vaikuttaa suotuisasti ihon hyvinvointiin.

7. Valkoinen tee: Lisää kokonaisvaltaista hyvinvointia

Valkoisen teen nauttimisella uskotaan olevan paljon hyviä vaikutuksia ihmisen terveydelle. Valkoinen tee sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka vaikuttavat aineenvaihduntaan. Sillä on ominaisuuksia, joiden ajatellaan torjuvan bakteereita, viruksia ja jopa syöpää.

Lähteet:

Anna , Yle


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.