44 lasta synnyttänyt nainen kärsii harvinaisesta munasarjasairaudesta: “lääkärit eivät pystyneet auttamaan.”

44 lasta synnyttänyt nainen kärsii harvinaisesta munasarjasairaudesta: “lääkärit eivät pystyneet auttamaan.”
Kuva: Bill wegener

Teksti: Anna-Leena

40-vuotias Ugandasta kotoisin oleva Mariam Nabatanzi on maailman hedelmällisin nainen: Nabatanzi on synnyttänyt 45 lasta, joista 38 on elossa. Vanhin lapsista on 27-vuotias ja nuorin 3-vuotias. 

36-vuotiaana Nabatanzilla oli jo 42 lasta. Kun lapsia tuli vielä kaksi lisää, aviomies lähti kävelemään ja hylkäsi perheensä. Äidistä tuli yksinhuoltaja.

Nabatanzilla on harvinainen geneettinen oireyhtymä, jonka seurauksena hän tuottaa yhden kierron aikana hän useita munasoluja ja saa usein monta lasta kerrallaan. Naisella on kolmet neloset, neljät kolmoset ja kuudet kaksoset. Nainen tunnetaankin kylässä lempinimellä “nelosten äiti.”

Naimisiin 12-vuotiaana

Videolla Nabatanzi kertoo surullisen tarinansa. Naisen isä möi hänet 12-vuotiaana melkein 40-vuotta vanhemmalle miehelle. Ensimmäiset kaksoset syntyivät siitä vuoden päästä. Nabatanzista tuli äiti vain 13-vuotiaana.

Kun 23-vuotiaana Nabatanzilla oli jo 25 lasta, hän pyysi lääkäreiltä apua. Nainen kertoo, että oli aina halunnut suuren perheen, mutta haaveillut korkeintaan kuudesta lapsesta. Lääkäri kuitenkin varoitti, että Nabatanzin tapauksessa hormonaalinen ehkäisy ei käy, koska hänellä on niin tuotteliaat munasarjat.

Mies häipyi omille teilleen

Nabatanzi oli viimeisen kerran raskaana, aviomies, joka oli ennenkin häipynyt usein viikkokausiksi, häipyi lopullisesti, jättäen yksinhuoltajan selviytymään yksin lastensa kanssa. 

Nabatanzi kuitenkin vakuuttaa, että hän on onnellisempi ilman miestä, joka on aiheuttanut hänelle paljon kärsimystä. Nyt hänen aikansa kuluu lapsista huolehtimiseen, ei väkivaltaisen aviomiehen pelkäämiseen.

Aivan tavallinen äiti

Videolla äiti kertoo, että mies jätti lähtiessään perheensä ilman tuloja, mutta myös ilman kotia. Naisen isoäiti järjesti lapsenlapselleen ja hänen jälkikasvulleen asuinpaikan, jota äiti videolla esittelee. Varsin vaatimattomissa huoneissa tilaa on vähän ja lapset jakavat kapeat sänkynsä sisarustensa kanssa. Parhaimmillaan yhdessá makuuhuoneessa nukkuu 12 lasta.

Yksinhuoltajan elämä ei ole helppoa, varsinkaan jos on melkein 40 lasta ruokittavana. Äiti tekeekin kaikkensa, ja kertoo olevansa “aivan tavallinen äiti”, joka huolehtii lapsistaan ja hoitaa heitä. Hän haluaa, että lapset saavat ruokaa ja käyvät koulua. “Kuka tekisi lapsia, jos ei haluaisi huolehtia heistä?” kysyy äiti videolla.

Vaikka vanhemmat lapset auttavat nuorempien hoidossa, yhtä lukuun ottamatta kaikki kouluikäiset lapset käyvät koulua. Yhden lapsista oli kuitenkin pakko lopettaa koulunkäynti auttaakseen perheen taloudellisessa toimeentulossa.

– Itse jouduin ottamaan aikuisen vastuita ja hyvin nuorena. Minulla ei kauheasti ole ollut iloja elämässäni, murehtii Nabatanzi.

Vaikka äidin elämä on rankkaa, hänen toivoo samaa, kuin kuka tahansa äiti: että lapsista tulee onnellisia.

Lähde:

Elmundo.es

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *