Unissakävely on vahvasti perinnöllistä: katso muut riskitekijät

Unissakävely on vahvasti perinnöllistä: katso muut riskitekijät
Kuva: Hernan Sanchez

Teksti: Anna-Leena

Unissakävely on yksi havahtumishäiriöiden eli parasomnioiden ilmenemismuodoista. Unissakävely on tavallista leikki- ja kouluikäisillä lapsilla mutta voi joskus vaiva voi jatkua aikuisuuteen. Unissakävely on vahvasti perinnöllistä, mutta tiedätkö mitkä muut tekijät lisäävät unissakävelyn riskiä?

Unissakävely on melko tavallista 4–8 vuoden ikäisillä lapsilla ja selvästi harvinaisempaa nuorilla tai aikuisilla. Unissakävelyä ei yleensä ilmene lyhyiden päiväunien aikana, vaan useimmiten yöaikaan. Vaikka yleensä kyseessä on satunnainen tapahtuma, voi unissakävelyä joskus harvoin ilmetä sarjoina joko useita kertoja saman yön aikana tai peräkkäisinä öinä.

Tamperelainen-sivustolla Helsingin uniklinikan tutkimusjohtaja, professori, neurologi Markku Partinen kertoo, että Suomessakin tunnetaan tapauksia, joissa aikuinen on kävellyt unissaan ulos ja lähtenyt tietämättään autoilemaan. Yölliset ajelut ovat paljastuneet seuraavana päivänä, kun auto onkin löytynyt toisesta paikasta. Myös kohtalokkaita tapaturmia on sattunut, kun unissaan autoa ajellut henkilö on ajanut kolarin.

man driving a car wearing wrist watch
Kuva: why kei. Yöllisillä ajeluilla saattaa olla kohtalokkaat seuraukset.

Mitkä tekijät lisäävät unissakävelyn riskiä?

Unissakävely on vahvasti perinnöllistä ja unissakävelijän perheestä löytyy usein joko vanhempi tai lähisukulainen, joka on myös kävellyt unissaan. Unissakävelyn riskiä voi lisätä perinnön lisäksi stressi, väsymys, univaje, ahdistuneisuus, kuume, outo paikka ja häly. Myös esimerkiksi migreeniin, aivovammoihin, uniapneaan ja levottomien jalkojen oireyhtymään voi liittyä tavallista useammin unissakävelyä. Unilääkkeet, väsyttävät allergialääkkeet, sekä alkoholin käyttö voivat myös osaltansa lisätä unissakävelyä.

Unissakävelyn oireet

Unissakävely tapahtuu NREM-unen (perusuni) aikana, tavallisesti iltayöstä noin 1–2 tunnin kuluttua nukahtamisesta. Unissakävelijä kuljeskelee usein silmät auki, mutta häntä on vaikea saada hereille. Unissakävelijä saattaa esimerkiksi avata tai sulkea ovia tai ikkunoita, puhua mitä sattuu, ja joskus jopa pukeutua tai esimerkiksi WC:ssä tai virtsata muualla, lähteä ulos tai jopa ajaa autoa. Herättyään kävelijä ei muista mitään yöllisistä seikkailuistaan.

Unissakävelyn toteaminen

Unissakävelyn toteaminen perustuu yleensä tutkittavan haastatteluun ja kertomukseen. Unitutkimuksia tehdään yleensä vain silloin, jos unissakävelyyn liittyy myös muita unihäiriöitä tai jos unissakävelyn taustalla laukaisevana tekijänä epäillään unihäiriötä (esim. uniapneaa tai levottomien jalkojen oireyhtymää).

Milloin on hakeuduttava hoitoon?

Jos unissakävely on usein toistuvaa, jatkuu murrosikään tai aiheuttaa loukkaantumisia tai jos siihen liittyy joku muu sairaus, on hyvä olla yhteydessä lääkäriin. Tiheästi toistuvaa unissakävelyä voidaan joskus hoitaa lääkkeillä. Aikuisten unissakävelyn hoitoon on joskus kokeiltu hypnoosia.

Kävelijä on hyvä ohjata rauhallisesti ja häntä herättämättä takaisin vuoteeseen. Jos kävelijän herättää, hän voi olla sekava, ja aikuinen kävelijä voi olla jopa aggressiivinen. Yksittäisistä episodeista ei tarvitse olla huolissaan, mutta tiheästi toistuvana unissakävely altistaa loukkaantumisille, häiritsee koko perheen unta ja aiheuttaa päiväväsymystä.

Näin voit kokeilla ehkäistä unissakävelyä:

  • Jos unissakävely on toistuvaa, on tärkeää tehdä makuuhuoneesta turvallinen. Sulje ovet ja ikkunat ja poista teräväkulmaiset huonekalut
  • Säännöllinen uni-valverytmi vähentää kohtauksia. Myös iltojen rauhoittaminen turhalta hälinältä saattaa auttaa
  • Jos huomaat, että lapsella esiintyy kohtauksia usein ja säännöllisesti samaan aikaan, kohtausten ajankohdasta kannattaa pitää kirjaa, herättää lapsi noin 15 minuuttia ennen kohtauksen tavallista ajankohtaa ja nukuttaa uudelleen
  • Pysy rauhallisena

Lähde: Terveyskirjasto.fi

Tamereelainen.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.