Yskänlääke ei tehoa lapsen yskään: näin lievität yskää tehokkaammin

Yskänlääke ei tehoa lapsen yskään: näin lievität yskää tehokkaammin

Teksti: Anna-Leena

Kun yskä häiritsee lapsen ja koko perheen unta, yskänlääkkeeseen turvautuminen saattaa tuntua houkuttelevalta. Tutkimusten mukaan yskänlääkkeet voivat kuitenkin aiheuttaa vakaviakin haittavaikutuksia ja niiden tehosta ei ole näyttöä. Terveystalo-sivustolla kerrotaan, miksi yskänlääkkeen käyttöä lasten yskän hoitoon ei suositella.

Yksi yleisimmistä syistä hakeutua lääkäriin

Flunssa on lapsilla yksi yleisimmistä syistä hakeutua lääkäriin. Esimerkiksi Terveystalon lapsipotilaiden lääkärikäynneistä yli 40 prosenttia johtuu yskästä tai muista hengitystieoireista, paljastuu terveystalo-sivustolta.

Vaikka yskä voi olla hyvinkin kiusallinen oire, se paranee useimmiten 1–3 viikossa. Terveystalo-sivustolla kerrotaan, että jos lapsella ei ole hengitysvaikeuksia tai viitteitä bakteeriperäisestä infektiosta, oireiden lievittymistä voidaan odottaa rauhassa ilman lääkehoitoa. Jos lapsen yleistila huononee, lapselle nousee korkea kuume, tulehdusarvot ovat koholla tai hengitys on raskasta, pinnallista tai ähkivää, on aina syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

silver and black framed eyeglasses on white textile
Kuva: Myriam Zilles. Vaikka yskä voi olla hyvinkin kiusallinen oire, se paranee useimmiten 1–3 viikossa.

Yskänlääkkeet eivät helpota lasten oloa

Tutkimusten mukaan yskänlääkkeet eivät helpota lasten oireita, mutta ne vaikuttavat keskushermostoon ja voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa lapselle vakaviakin haittavaikutuksia, kuten sydämen rytmihäiriöitä, aistiharhoja, tajunnan häiriöitä ja jopa aivovaurioita. Vanhempien ohjeistaminen on hoidossa tärkeää, sillä suurin osa yskänlääkkeistä ostetaan ilman reseptiä. Virusinfektioon liittyvä, alle kolme viikkoa kestävä yskä häviää yleensä itsestään ilman mitään lääkehoitoa.

5 faktaa lapsen yskästä (Terveystalo)

  1. Yskän laukaisevat hengitysteiden hermopäätteet, ja sen tehtävänä on poistaa limaa.
  2. Yskä on usein pahempaa yöaikaan, koska nenänielusta valuva lima lisää yskimistä.
  3. Yli 1-vuotiaiden lasten yskän oireita voi koittaa helpottaa hunajalla. Hunajaa annetaan noin 10 g eli 2 tl noin 30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa. Hampaat pestään hunajan ottamisen jälkeen. Hampaiden reikiintymisriskin takia hunaja ei sovi pitkäaikaiseen käyttöön eikä sitä saa antaa alle 1-vuotiaille botulismiriskin vuoksi.
  4. Pitkittyneen yskän tavallisin syy on toistuvat virusinfektiot. Pienillä lapsilla toistuvat korvatulehdukset ja isommilla sivuontelontulehdus voivat pitkittää oireita. Jos yskä on kestänyt yli neljä viikkoa tai hengitys on poikkeavaa, on syytä hakeutua jatkotutkimuksiin.
  5. Voimakkaan yskän taustalla voi olla alempien hengitysteiden tulehdus. Lääkäriin pitää hakeutua, jos yskä muuttuu voimakkaaksi tai hengitys on pinnallista, tiheää, ponnistavaa tai ähkivää.

Lähde: Terveystalo.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *