80-luvulla suu pestiin saippualla, sittemmin alettiin puhua vessasanoista: kuuluvatko pierut ja pippelit oikeasti vain vessaan?

80-luvulla suu pestiin saippualla, sittemmin alettiin puhua vessasanoista: kuuluvatko pierut ja pippelit oikeasti vain vessaan?
Kuva: Shalev Cohen

Teksti: Anna-Leena

“Pippeli, kakka, pieru, pimppa!”, rallattelee lapsi. Vanhempi punastelee ja hyssyttelee lastansa nolona. Ovatko  sukupuolielimet ja pylly oikeasti vain vessasanoja? Väestöliiton lastenpsykiatri Raisa Cacciatore kertoo kaksplus-sivustolla mielipiteensä. 

– On aika siirtyä häpeäkasvatuksesta positiiviseen kasvatukseen, Cacciatore huomauttaa artikkelissa.

Mistä lällättely johtuu?

Cacciatoren mukaan hokeminen ja lällättely liittyy siihen, että aiheesta on tullut tabu. Jos aikuinen hermostuu tiettyjen sanojen käytöstä, lapsi huomaa, että niillä on vahva vaikutus ja lällättely vain pahenee.Jos aikuinen ei huomioi lällättelyä negatiivisesti, vaikutus on yleensä päinvastainen.

woman in black long sleeve shirt and blue denim jeans sitting on brown wooden chair
Kuva: tabitha turner. Jos aikuinen hermostuu tiettyjen sanojen käytöstä, lällättely usein vain pahenee.

Nolo juttu?

Monesti nolostelu tekee asiasta salaisen jutun, josta ei saisi puhua. Kehossa ja sen eritteissä ei kuitenkaan pitäisi olla mitään salattavaa tai paheksuttavaa.

Jos kieltämisen ja nolostelun sijaan aikuinen suhtautuu lapsen höpötyksiin avoimesti ja osoittaa, että vessa-asiointiin ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat yhtä tavallisia kuin syöminen ja nukkuminen, lällättely loppuu usein nopeaan. Kun jännite ja kielletyn houkutus jäävät pois, asia ei enää jaksa kiinnosta lasta samalla tavalla.

Älä nolostele! 

Pippeli -ja pimppajutut voivat tuntua nololta varsinkin, jos niistä ei puhuttu avoimesti omassa lapsuudessa. Kyseessä on kuitenkin maailman tärkein ja luonnollisin asia : lasten keho, turvallisuus ja itsetunto.

woman in black sweater kissing girl in yellow shirt
Kuva: Nathan Dumlao. Pippeli -ja pimppajutut voivat tuntua nololta varsinkin, jos niistä ei puhuttu avoimesti omassa lapsuudessa.

Kiinnostus kehoa ja sen toimintoja kohtaan on nomaali kehitysvaihe, joka on tärkeä osa kehonkuvan ja itsetunnon rakentamista. Pissi-kakkajuttujen kuuluukin olla taaperoiässä pinnalla. Olisi aika, että aikuisetkin oppisivat puhumaan aiheesta avoimesti ja asiallisesti, ilman tarpeetonta nolostelua.

Lähde:

Kaksplus.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.