Kun lastenhankinta kaduttaa: saako tätä edes sanoa ääneen?

Kun lastenhankinta kaduttaa: saako tätä edes sanoa ääneen?
Kuva: Guillaume de Germain

Teksti: Anna-Leena

Tunne siitä, että ei olisi ehkä pitänyt tehdä lapsia, on suuri tabu ja valtava, häpeällinen tunne, jota saattaa olla vaikea myöntää edes itselleen. Saako sitä, että lastenhankita kaduttaa, sanoa edes sanoa ääneen?

Vanhemmuus saattaa yllättää monella tapaa. Siinä missä joku kokee jo äitiyslomalla, ettei vanhemmuus olekaan yhtään sitä, mitä oli kuvitellut, toista taas saattaa uuvuttaa esimerkiksi erityislapset tai huoli lapsen terveydestä. Joskus ihan tavallinen arki voi olla niin raskasta, että vanhempi tajuaa miettivänsä miksi ihmeessä lapsia piti ylipäätään tehdä.

Äitiyttä kuvataan useimmiten rakkauden ja ylpeyden lähteenä, mutta siitä, että joillekin se voi olla stressiä, pettymyksiä ja avuttomuutta aiheuttava kokemus ei juurikaan puhuta.

“Silti, jos palaisin tästä hetkestä siihen kun ehkäisyn jätin pois, en sitä enää jättäisi. En halua, että lapsilleni ikinä tapahtuu mitään pahaa, sillä äitinä kuitenkin heitä rakastan. Silti kadun, päivittäin, että päätöksen lapsen yrittämisestä tein.”

Kirjoittaa nimetön äiti Vauva.fi foorumilla vuonna 2016.

Katumus ei vähennä rakkautta

Vanhempien kokema katumus ei yleensä liity lapseen itseensä, eikä se missään nimessä tarkoita sitä, etteikö vanhempi rakastaisi lastaan. Tunne liittyy usein enemmänkin itsen, ajan tai vapauden menettämisen kokemuksiin, kerrotaan MTVuutisten artikkelissa. Kun vanhemmuuden positiivisiset puolet jäävät negatiivisten alle, alkaa kaduttaa.

Katumuksen kokemus vaihtelee suuresti, ja se voi olla melkein mitä vain lievästä kaipuusta elämään ennen lapsia aina valtavaan psykologiseen stressiin.

Katumusta voi myös syntyä tilanteissa, joissa lapsi siitettiin vahingossa ja vanhempien on ollut vaikea sopeutua ajatukseen lapsesta.

a woman holds her hands over her face
Kuva: Anthony Tran. Katumuksen kokemus vaihtelee suuresti, ja se voi olla melkein mitä vain lievästä kaipuusta elämään ennen lapsia aina valtavaan psykologiseen stressiin.

Välillä on raskasta -ja se on aivan normaalia

Monissa perheissä on hetkiä, kun vanhempi tuntee palavansa loppuun vanhemmuuden vaatimusten vuoksi ja se on aivan normaalia. Syy voi olla oman ajan puute, sisäiset -tai ulkoiset paineet, lasten sairastelu, erityisvanhemmuus tai vaikka kaikki nämä yhtä aikaa. Joihinkin saattaa kuitenkin juurtua pitkäksi aikaa hyvin syvä negatiivinen reaktio joka saattaa herättää vahvaa katumuksen tunnetta.

Jos katumuksen tunne on intensiivinen ja toistuu usein sekä vaikuttaa vanhemman kykyyn suhtautua lapseen ja olla hänestä vastuussa, on syytä olla yhteydessä ammattilaiseen.

Vanhemmuus voi välillä olla kuormittavaa ja jatkuva vastuu saattaa joskus tuntua liian suurelta. Vanhempien olisi tärkeää muistaa pitää huolta myös omasta jaksamisesta ja ottaa omaa aikaa ilman vanhemmuuden vaatimuksia.

Lähteet:

MTVuutiset.fi

Hs.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *