Lapsi vai pikkuaikuinen – Millaista lapsuus on nykyään?

Lapsi vai pikkuaikuinen – Millaista lapsuus on nykyään?
Kuva: Iatya Prunkova Pixabay

Teksti: Mami Mikstuura

Saako lapsi olla ja käyttäytyä kuin lapsi vai odotetaanko hänen olevan miniaikuinen? Ennen vanhaan lapset saivat olla lapsia ja käyttäytyä sen mukaan. “Leikki on lapsen työtä” on tuttu sanonta, mutta pitääkö se enää paikkaansa?

Leikkiminen on lapsen kehittymiselle erittäin tärkeää, koska sen avulla esimerkiksi sosiaaliset taidot ja motoriikka kehittyvät. Maailma on muuttunut ja nykyään leikkimistä vähentävät monet asiat. Esimerkiksi älylaitteiden suosio on tullut kilpailemaan leikkimisen kanssa. Myös lasten vanhemmat vaikuttavat omilla valinnoillaan ja antamallaan esimerkillä lasten leikkimisintoon. Kohtelevatko nykyajan vanhemmat lapsiaan lapsina vai pikkuaikuisina?

Mitkä asiat vähentävät leikkimistä?

Iltalehden artikkelissa nousee esiin monenlaisia asioita, joilla on vaikutusta lasten käyttäytymiseen ja vähentyneeseen leikkimisintoon. Nämä kaikki ovat sellaisia asioita, joihin vanhemmat itse vaikuttavat tekemillään valinnoilla. Jotkut vanhemmat ajattelevat, että 8-9-vuotiaalle ei kannata ostaa leluja, koska lapsi ei enää pitkään leikkisi niillä. Todellisuudessa monet vanhemmatkin lapset haluaisivat vielä leikkiä, jos sitä ei tarvitsisi hävetä.

Pukeutuminen

Lapset puetaan sellaisiin vaatteisiin, jotka päällä lapsi ei pysty tai saa leikkiä. Esimerkkejä:

-Lapsi ei voi ulkoilla, koska ei omista kunnollisia ulkoiluvaatteita

-Lapset puetaan kalliisiin merkkivaatteisiin, jotka eivät saa likaantua tai mennä rikki, jotta vaatteiden jälleenmyyntiarvo ei laske

-Lapset puetaan epäkäytännöllisiin tai liian tiukkoihin vaatteisiin, joissa leikkiminen ei onnistu

-Yksivuotiaille lapselle ostetaan kalliit merkkifarkut → sellaiset, joita aikuinen ei malta ostaa itselleen

Lapsista tehdään pikkuaikuisia

Iltalehden artikkelissa kerrotaan, että jo esikoululainen saattaa olla kuin pikkuaikuinen: hiukset värjättynä ja kynnet lakattuna. Nykyajan lasten elämään tulevat monet “aikuisten maailman asiat” ihan liian aikaisessa vaiheessa. Lapset eivät enää ehdi tai saa olla tarpeeksi kauan lapsia vaan heistä pyritään tekemään miniaikuisia liian varhaisessa vaiheessa. Huomaavatko vanhemmat tätä ja tiedostavatko he millaisia odotuksia ja paineita he asettavat pienille lapsilleen?

Kuva: StockSnap Pixabay

Bilekulttuuri

Iltalehti nosti artikkelissaan esiin myös sen, että nykyään bilekulttuuri tulee lasten elämään liian varhaisessa vaiheessa ja osa aikuisista tuntuu haluavan tätä jo pienille lapsille. Nykyään jo osa ala-asteella olevista lapsista tekee sellaisia asioita, jotka aikaisemmin kuuluivat teini-ikäisten elämään.

Miten bilekulttuuri näkyy lasten elämässä?

-Meikkaaminen aloitetaan jo lapsena → Jotkut 3-4-luokkalaiset meikkaavat

-Vastustetaan tietynlaista pukeutumista, koska se ei ole “cool” → Esimerkiksi ekaluokkalaiset kieltäytyvät pukemasta pipoa, hanskoja tai toppatakki.

-Lapset pukeutuvat napapaitoihin

Kilpailevatko äidit lastensa kautta?

Iltalehden lukijat ovat avautuneet keskusteluissa siitä, että jopa vauvojen äideillä on kilpailua liittyen lasten pukeutumiseen. Keskustelijoiden mukaan äidit kokevat paremmuuden tunnetta pukiessaan lapsensa kalliisiin merkkivaatteisiin ja opettavat jo päiväkoti-ikäisille millainen pukeutuminen on huonoa ja mikä parempaa. Osa lukijoista pohti sitä, että miksi ei haluta kannustaa lasta olemaan yksilö vaan halutaan lapsen pukeutuvan ja käyttäytyvän kuten kaikki muutkin eli menevän massan mukana.

Miksi aikuinen luo lapselle turhia paineita?

Iltalehden lukijoiden mielipiteitä on myös kuultu. Monet lukijat ovat ihmetelleet sitä, miksi lapset puetaan aikuismaisesti ja jopa kannustetaan meikkaamaan nuorella iällä. Lukijoiden mielestä tämä lisää turhan pienten lasten ulkonäköön liittyviä paineita.

Miten vanhemmat perustelevat merkkivaatteisiin pukemista?

Osa vanhemmista kertoi pukevansa lapset kalliisiin merkkivaatteisiin sen takia, että he eivät kokisi kiusaamista. Vanhempi on saattanut itse kokea koulukiusaamista ja haluaa lapsensa välttyvän tällaiselta. Joidenkin vanhempien mielestä ulkopuolelta tuleva sosiaalinen paine on niin iso, että ei yksinkertaisesti ole muuta vaihtoehtoa kuin toimia samoin kuin muutkin.

Lähteet:

Iltalehti

Iltalehti

Iltalehti

Mitä mieltä sinä olet – annetaanko lapsen olla nykyaikana lapsi tarpeeksi pitkään?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.