Vääränlainen riitely saattaa tuhota parisuhteen: osaatko riidellä oikein?

Vääränlainen riitely saattaa tuhota parisuhteen: osaatko riidellä oikein?
Kuva: engin akyurt

Teksti: Anna-Leena

Hyvä parisuhde ei tarkoita sitä, että ei ole koskaan ongelmia tai erimielisyyksiä, vaan sitä, että ongelmat korjataan. Pitkän ja onnellisen suhteen onnistumisen salaisuus on riitelyn taidoissa. Jotta parisuhde onnistuu, on opittava riitelemään oikein. 

Hyväterveys-sivuston artikkelissa pitkiin ja onnellisiin parisuhteisiin Happy end kirjassaan tutustuneet psykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti Maaret Kallio ja Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula muistuttavat, että pitkän ja vireän parisuhteen salaisuus ei ole riidattomuus vaan ratkaisukeskeinen suhtautuminen vastoinkäymisiin. Artikkelissa vinkataan, kuinka hankalistakin ajoista parisuhteessa voi selvitä yhdessä.

man in gray crew neck long sleeve shirt standing beside woman in black crew neck shirt
Kuva: Afif Kusuma. Pitkän ja onnellisen suhteen onnistumisen salaisuus on riitelyn taidoissa.

Kuinka selviytyä hankalista ajoista yhdessä?

1. Hyväksy hankaluudet

Uskalla myöntää parisuhteen hankaluudet. Asioita ei voi muuttaa, jos ei ensin myönnä, että jotain on pielessä. Luja suhde kestää myös vastoinkäymisiä.

2. Rajat myös riitelyyn

Oikeanlainen riitely saattaa jopa parantaa parisuhdetta. Riitelyynkin on kuitenkin oltava selkeät rajat: nöyryyttämisen, alistamisen, ylimielisyyden, mitätöinnin ja väkivallan ei tulisi olla sallittua edes riidellessä.

3. Aikalisä ennen selvittelyä

Ennen rakentavaa selvittelyä on ensin rauhoitettava tilanne ja otettava aikalisä. Tilanteen ratkaisu saattaa viedä joskus aikaa ja sitä onkin tärkeää ottaa ja antaa riidan jälkeen. Asioiden puiminen tunteiden ollessa vielä kuumia saattaa vain pahentaa tilannetta.

4. Tiiminä tiukoissa paikoissa.

Viisas pari ei riidellessä keskity toisen virheisiin, vaan kysyy, kuinka tilanteen voisi yhdessä korjata. Toimivassa suhteessa pidetään yhtä samaan suuntaan katsoen.

5. Lopeta arvailu

Pitkässä parisuhteessa saattaa helposti käydä niin, että luule tietävänsä, miksi toinen käyttäytyy huonosti tai epäreilusto. On hyvä muistaa, että ne ovat omia tulkintojasi, eivät totuuksia. Kun joku asia mietityttää, kysy, älä oleta.

Lähde:

https://www.hyvaterveys.fi

Ruuhkavuodet toimitus