Toinen eka kerta: seksi synnytyksen jälkeen

Toinen eka kerta: seksi synnytyksen jälkeen
Kuva: We-Vibe Toys

Teksti: Anna-Leena

Raskauden ja synnytyksen jälkeen oma tai kumppanin vartalo saattaa tuntua uudelta ja vieraalta. Moni pelkää, että muuttunut keho ei ehkä tunnukaan puolisosta enää viehättävältä. Omaan synnyttäneeseen kehoon uudelleen tutustuminen saattaa helpottaa outouden tunnetta. Luottamuus ja avoimuus ovat tärkeässä asemassa, kun opetellaan yhdessä nauttimaan muuttuneesta kehosta.

Muutokset kehossa

Raskaus venyttää ihoa ja muuttaa vartalon muotoja. Uudet kurvit ja muodot saattavat aiheuttaa alkuun epävarmuutta, kun oma keho tuntuu vieraalta. Myös emättimen löystyminen synnytyksessä saattaa huolestuttaa tai pelottaa. Kuivat limakalvot saattavat aiheuttaa yhdyntäkipuja. Imettävä äiti ei välttämättä varsinkaan alkuun halua, että kukaan muu kuin vauva koskee rintoihin. Myös jotkut seksiasennot saattavat tuntua alkuun epämiellyttäviltä tai aiheuttaa kipua. Tuntuuko yhdyntä enää koskaan samanlaiselta kuin ennen synnytystä?

man and woman kissing inside kitchen
Kuva: Toa Heftiba. Tuntuuko yhdyntä enää koskaan samanlaiselta kuin ennen synnytystä?

Puhumattomuus saattaa lisätä pelkoa ja aiheuttaa yhdyntöjen välttelyä. Mikäli asiasta ei keskustella, saattaa kumppani tulkita asian väärin.  Luottamus ja avoimuus ovatkin erityisen tärkeässä asemassa, kun opetellaan yhdessä nauttimaan muuttuneesta kehosta. 

Emättimen ja lantionpohjan lihaksiston kunnosta huolehtiminen on tärkeää ja lantionpohjajumppaa kannataakin tehdä synnytyssairaalasta tai neuvolasta saatujen ohjeiden mukaisesti. Hyväkuntoiset lantionpohjanlihakset lisäävät myös seksuaalista nautintoa. 

Milloin on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen?

Mikäli yhdyntä- tai muita emättimeen liittyviä ongelmia esiintyy vielä vuoden kuluttua synnytyksestä, kannattaa hakeutua lääkärin tutkimuksiin ja tarvittaessa seksuaaliterapiaan, ohjeistaa Terveyskirjasto. 

woman in white and woman in plaid shirt kissing
Kuva: Shingi Rice. Yhteiseen seksiin kannattaa antaa niin paljon aikaa kuin se arjessa on mahdollista.

Kiireisen pikkulapsivaiheen keskellä on helppoa unohtaa seksuaalinen läheisyys. Jos lapsi nukkuu huonosti ja vanhemmille kertyy univelkaa, ei seksi välttämättä ole ensimmäisenä mielessä. Toisen seksuaalisuuden huomioiminen ja läheisyys kuitenkin pitävät yllä hyvää oloa parisuhteessa, jonka vuoksi yhteiseen seksiin kannattaa antaa niin paljon aikaa kuin se arjessa on mahdollista.

Lähde:

Terveyskirjasto.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *