Äitiyden ominaispiirteet

Äitiyden ominaispiirteet
Kuva: Jenna Norman

Teksti: Viiden tähden vaimo

Vanhemmuus tuo elämään paljon uutta. Äitiyden myötä olen huomannut, että ajattelutapa ja käyttäytyminen muuttuu monissa arkisissa tilanteissa. Kuulostavatko seuraavat tilanteet tutulta?

Joka kerta kun puhelin soi kesken päivän, sydän jättää yhden lyönnin väliin. Apua, se on varmasti hoidosta. Päässä kuhmu? Huuli halki? Sormi poikki? Vai se pahin, nenä on alkanut vuotaa?!?! Huojennut, kun soittaja onkin lehtimyyjä. Tilaat Avotakan pelkästä kiitollisuudesta vaikka et ennätä sisustaa, tai edes lukea.

Kierrät kaupan vihannesosastoa tyhjä katse kasvoilla ja ananas ostoskorissa ilman ensimmäistäkään ajatusta siitä, mitä tulit kaupasta ostamaan. Menet kotiin leivinpaperirullan kanssa, joita olikin kaapissa jo viisi. Puolisosi kysyy mitä ruokaa ajattelit tehdä raa’asta ananaksesta. Varmaan jotain mikä kääritään leivinpaperiin.

Jäädyt aina, kun astianpesu- tai pyykkikone päästää tavallisuudesta poikkeavan äänen. Alat samantien miettiä, hajoaako se, onko vika korjattavissa, onko kodinkoneliikkeet ja vakuutusyhtiön asiakaspalvelu auki, ja missä laitteen takuukuitti on. Ja kuinka monta sukkaparia tai pahvilautasta seuraavalla kauppareissulla on tarpeen ostaa.

Kopsautat lasiastiaa pöydänkulmaan tai rapisutat keksipakettia liian kuuluvasti. Jähmetyt kauhunsekaisin tuntein kuuntelemaan, heräsikö vauva tai keskeyttikö taapero leikin. Muistat, että taapero on hoidossa ja vauva ulkona unilla. Raivotyhjennät astianpesukoneen ja syöt pussillisen fanipaloja seisaallaan oman ajan kunniaksi. Puoliso kurkistaa työhuoneesta ja kysyy miksi heittelet haarukoita aterinlaatikkoon toiselta puolelta keittiötä? No koska voin!

Karkaat yksin ruokakauppaan perjantai-iltana. Istut automarketin parkkihallissa ylimääräisen viisiminuuttisen, koska lamaannut kun radiosta tulee Kikkaa. Huomaat, ettet ole kahteen kuukauteen kuullut Fröbelin palikoiden ja Pipsa Possun tunnarin lisäksi mitään muuta musiikkia. Kotipihassa jäät vielä kuuntelemaan myös intensiivistä meribiologien keskustelua itämeren sillikannasta. Kylläpäs virkisti!

Heräät keskellä yötä, koska on hiljaista. Jäät kuuntelemaan, nukkuvatko kaikki. Käyt kurkistamassa taaperon huoneeseen, ja tarkistat hengittääkö vauva. Jäät puhelimelle hoitamaan pankkiasioita ja selaamaan somea, koska kohta joku kuitenkin herää. Kaksi ja puoli tuntia myöhemmin olet tilannut itsellesi leipäkoneen, Seiskan ja stepperin. Klo 4.30 laitat puhelimen pois ja silmät kiinni vain kuullaksesi taaperon lähestyvät askeleet. “Äiti, minä heräsin jo.”

Viiden Tähden Vaimo

Vanhemmuuden alkuhuumassa ja epävarmuudessa pyristelevä äiti-ihminen. Perheeseen kuuluu Neiti Taapero ja sen Isi. Meillä on aina se toinen kurahanska hukassa ja sähköpostikeskustelu Ikean asiakaspalveluun auki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *