Hoitamaton vulvodynia heikentää elämänlaatua ja seksuaaliterveyttä: taudin kanssa eläviä on Suomessa jopa 200 000

Hoitamaton vulvodynia heikentää elämänlaatua ja seksuaaliterveyttä: taudin kanssa eläviä on Suomessa jopa 200 000
Kuva: Sydney Sims

Teksti: Anna-Leena

Vulvodyniaviikkoa vietetään Suomessa kolmatta kertaa 8.–14.11.2021. Korento-sivustolla kerrotaan, että viikon tavoitteena on kannustaa puhumaan avoimesti vulvodyniasta ja siihen liittyvistä oireista sekä tehdä oireyhtymää näkyväksi. Vulvodynian kanssa eläviä on Suomessa jopa 200 000. Yleisyydestään huolimatta vulvodynia tunnetaan vielä huonosti.

Mikä vulvodynia?

Vulvodynialla tarkoitetaan oireyhtymää, jossa esiintyy ulkosynnyttimien kipua ja kirvelyä. Vulvodynialla tarkoitetaan pitkäaikaista, yli kolme kuukautta kestänyttä kiputilaa, jonka taustalla ei ole mikään tunnettu sairaus. Ulkosynnyttimien alueella ei myöskään näy poikkeavia muutoksia.

Vulvodynian syy on tuntematon, mutta joskus vulvodynian laukaisevana tekijänä voi olla toistuva hiivasienitulehdus, bakteeritulehdus tai ehkäisypillerien käyttö. Myös immunologisilla tekijöillä ja kipuhermotuksen muutoksilla näyttää olevan merkittävä rooli sen synnyssä.

Näin vulvodynia oireilee

Vulvodynian oireet ovat vaihtelevia, mutta esimerkiksi emättimen suun koskettelu, tamponin asetus ja yhdyntä saattavat aiheuttaa kipua. Myös klitoriksen alueella saattaa tuntua kipua, joka saattaa provosoitua seksuaalisen kiihottumisen yhteydessä. Yhdyntäkipu voi ilmentyä vasta yhdynnän jälkeen ja olla voimakkaimmillaan seuraavana päivänä. Vulvodynia on yleisin yhdyntäkipujen aiheuttaja 18–40-vuotiailla naisilla.

Joillakin kipu vaihtelee kuukautiskierron vaiheen mukaan. Yleensä oireet pahenevat ennen kuukautisia. Joskus kipu on jatkuvaa ja esiintyy koko vulvan alueella. Kun kipu säteilee peräaukkoon, ristiselkään tai reisiin, voi kyseessä olla ns. vaginismi, jolla tarkoitetaan tahdosta riippumattomien lihasspasmien tai -jännityksen esiintymistä lantionpohjan lihaksistossa.

a woman holds her hands over her face
Kuva: Anthony Tran. Hoitamaton vulvodynia heikentää naisen elämänlaatua ja seksuaaliterveyttä

Hoitamaton vulvodynia heikentää naisen elämänlaatua ja seksuaaliterveyttä. Seksiin liittyvä kipu vaikuttaa monella tavalla seksuaaliseen kokemukseen, erityisesti tunne-elämään, oman arvon tunteeseen ja kehonkuvaan.

Taudin toteaminen

Kun syytä kipuun aletaan tutkia, on tärkeää poissulkea tulehdukset (ks. Emätintulehdukset ja Sukuelinherpes (genitaaliherpes) naisella), ihottumat ja muut ihosairaudet. Koska vulvodyniapotilaalle gynekologinen tutkimus on kivulias, perinteinen gynekologinen sisätutkimus ei aina ole välttämätön, vaan lääkäri voi paikantaa kipua ns. vanutikkutestillä, jossa emättimen suuaukon (vestibulumin) ympärystää kosketetaan kostealla vanutikulla. 

Miten vulvodyniaa voi hoitaa kotona?

  • Ulkosynnyttimien iho ja limakalvot on tärkeää kunnossa Apteekista saatavilla hoitavilla öljyillä ja rasvoilla. Myös kipeiden alueiden koskettaminen säännöllisesti on suositeltavaa (desensitisaatio).
  • Pesu korkeintaan kerran päivässä pelkällä vedellä
  • Suosi väljiä vaatteita
  • Vältä turhaa pikkuhoususuojien käyttöä
  • Lantionpohjalihasten harjoitukset ovat hyödyllisiä. Ongelmaan perehtynyt fysioterapeutti voi tarvittaessa neuvoa harjoitusten tekemisessä.
  • Yhdyntäkivuista on hyvä keskustella partnerin kanssa. Apteekista saatavat liukasteet tai puudutegeelit voivat helpottaa yhdyntää. 

Milloin lääkäriin?

Kun omat hoitokeinot eivät auta, on syytä hakeutua gynekologin vastaanotolle. Hoitamattomana vulvodynia voi heikentää elämänlaatua ja seksuaaliterveyttä. Vulvodyniasta ei parane hetkessä, vaan paraneminen voi viedä jopa kuukausia.

Oireet vaihtelevat paljon ja Vulvodynian voi niiden perusteella jakaa eri alaryhmiin:

 Paikallinen kipu: kipu tuntuu vain rajatulla alueella esimerkiksi vestibulumin tai klitoriksen alueella tuntuva kipu.

Yleistynyt kipu: koko ulkosynnyttimien alueen kattava kipu.

Joissain tapauksissa kipu edellyttää kosketus- tai muuta ärsykettä ilmaantuakseen ja toisissa tapauksissa se on se spontaania. 

Onko vulvodynia sinulle ennestään tuttu?

Lähteet:

Terveyskirjasto.fi

Korento.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *