Oodi isovanhemmille, todellisille arjen sankareille

Oodi isovanhemmille, todellisille arjen sankareille

Lähestyvän isänpäivän hengessä lienee asiallista muistaa myös isoisiä, pappoja, ukkeja ja vaareja. Onnekseni sekä minä että lapseni saamme kasvaa keskellä runsasta isovanhempien parvea. He ovat aina olleet aktiivisesti mukana arjessa. Heidän apunsa on toisinaan niin arkipäiväistä, että teko jää huomioimatta siinä hetkessä.  

Lapsia saadessa omat vanhemmat tulevat yleensä erityisen tärkeiksi. Heidät näkee yhtäkkiä aivan toisessa valossa, alkaa kummallisesti ymmärtää heidän tekojaan. Kukapa osaisikaan paremmin neuvoa minua lapseni kasvatuksessa kuin he, jotka ovat jo kerran kasvattaneet ainakin puoliksi samanlaisen lapsen?  

Isovanhemmat voivat olla äärettömän tärkeä tuki perhe-elämälle. Pyyteettömästi he antavat aina kaikkensa lapsenlapsilleen, omasta jaksamisesta välittämättä. Vaarin vierailun jälkeen meillä on löysät tuolin jalat taas kiristetty, kellot oikeassa ajassa ja taulut ripustettu seinille. Mumman kainalosta löytyy turvapaikka niin vaarille kuin pojallekin pyssyleikin tiimellyksessä.  

Teräsmummilla ei vauhti näytä hidastuvan, vaikka elinvuosimittari lähentelee jo 90 ikävuotta. Hän leipoo vieläkin pullat, kutoo villasukat koko klaanille ja huolehtii ystävienkin kauppareissut. Isopappa tekee maailman parasta makaronipöperöä, eikä koskaan unohda ostaa Jaffa-keksejä. Isomummo jaksaa aina uskoa meistä vain parasta. Kummankin kalenteri tyhjenee heti, jos yksikin meistä kaipaa apua.

Isovanhempien sankariteot ovat usein hyvin arkisia ja huomaamattoman pieniä, mutta sitäkin vaikuttavampia. Ne ovat sellaisia tekoja, jotka pelastavat niin vanhempien kuin lastenkin päivän. Siitä huolimatta he eivät yleensä viitsi itse koreilla turhilla viitoilla ja naamioilla. Siksi heitä onkin ihana toisinaan muistaa vaikkapa pienellä runolla. 

Tahmaisia tassuja, 

Räkäisiä nassuja,  

Pyyhit ja peset.

Aina auttaa annat, 

Kun en yletä, nostat 

Puuhiasi vahtimaan.

Muistat matkoiltasi, 

Tuoda tuliaisiksi 

Lemppari juttujani.

Varaat valmiiksi, 

Ruokaa kotiisi, 

Vierailuni varalta. 

Yhdessä yökylässä, 

Valvotaan pimeässä, 

Herkkuhetkiä vietetään.

Kuulen cooleimmat,

Neuvot viisaimmat, 

Sankariltani saan.

Miten teillä vietetään isänpäivää? Muistetaanko teillä samana päivänä myös isoisiä?

Saattaisit pitää myös näistä artikkeleista:

Oodi isälle

Muistatko miltä mummilassa tuoksuu? Tästä syystä tuoksuihin liittyvät muistot ja tunteet ovat erityisen voimakkaita

Mummin ja pappan merkitys perheissämme suuri – jotkut eivät ole koskaan nähneet suvun uutta jäsentä


Ruuhkavuodet suosittelee

Tanja

Kolmekymppinen vauhdikas vuoroviikkoäiti kummastelee yhdeksän vuotiaan pojan kasvua mieheksi. Iloa arkeen tuovat musiikki, kirjat ja yllätysseikkailut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.