“Tänään ärsyttää kaikki”: saako lapsella olla huono päivä?

“Tänään ärsyttää kaikki”: saako lapsella olla huono päivä?
Kuva: Maria Lysenko

Teksti: Anna-Leena

Heräät ja huomaat heti noustuasi, että ärsyttää. Olet kireä ja tuntuu, että kaikki menee pieleen. Puolison kanssa tulee riideltyä jostain aivan typerästä, lapsi vitkastelee ja pomo ei tunnu ymmärtävän tilannettasi ollenkaan. Tulee kiire ja tulee suututtua lapsille. Niin kutsuttuja “huonoja päiviä” tulee ja menee, ja ne kuuluvat elämään, eikö vain? Mutta mitä jos huono päivä onkin lapsella?

Myös lapsilla on huonoja päiviä

Mutta entäs jos huono päivä onkin lapsella, eikä aikuisella? Kun lapsi on itkuinen, ärsyyntynyt, kiukuttelee tai ärsyttää tahallaan sisaruksiaan, aikuisen ymmärrys loppuu usein lyhyeen. Pinna palaa, aikuinen moittii lasta kiukuttelusta, korottaa ääntänsä ja saattaa jopa rankaista lasta tämän ”huonosta käytöksestä”. Lapsilta vaaditaankin usein “hyvää käytöstä” tilanteissa, joissa aikuisellakin on vaikeuksia olla tiuskimatta ja kiukuttelematta. Totuus on, että myös lapsella saattaa vain olla huono päivä. 

Ihmiset käyvät päivän aikana läpi valtavan määrän erilaisia tunteita. Suurimmassa osassa tilanteista, aikuiset ovat kykeneväisiä hillitsemään itsensä ja sanoittamaan tunteensa sivistyneesti. Jos töissä on ollut raskas tai turhauttava päivä, aikuinen voi kotiin tullessaan sanoa puolisolleen: “Minulla oli tosi huono päivä töissä tänään, minua ei oikein huvita nyt puhua.” Useimmiten puoliso ymmärtää antaa enemmän tilaa tai yrittää teoillaan helpottaa väsynyttä ja stressaantunutta puolisoaan.  

boy in white crew neck t-shirt
Kuva: Xia Yang. Myös lapsilla on huonoja päiviä.

Myös lapsilla on huonoja päiviä. Voi olla, että päiväkodissa tai koulussa on sattunut jotain, mikä on jäänyt harmittamaan. Ehkä koe ei mennytkään niin hyvin kun lapsi odotti. Tai voi olla, että leikit kaverin kanssa eivät sujuneet tavalliseen tapaan. Voi myös olla, että kiva leikki jäi aivan kesken. Varsinkaan pienet lapset eivät kykene sanoittamaan harmitustaan, vaan ilmaisevat sen itkemällä, härnäämällä tai kiukuttelemalla. Tällainen käytös nähdään yleisesti huonona ja kiukutteleva lapsi hankalana.  

Reagoitko lapsesi käytökseen samoin, kuin toivoisit muiden reagoivan omaasi? 

Usein syyt lapsen kiukun tai harmituksen takana kuitataan typeryyksinä. “Älä nyt viitsi vänistä noin pienestä”, saattaa hermostunut aikuinen tokaista lapselleen. 

Vanhemmat eivät ole täydellisiä ja pitkän ja raskaan päivän jälkeen saattaa olla vaikeaa ymmärtää lapsen kitinää tai loputtomalta tuntuvaa itkua. Kun jaksaminen on kortilla, olisi helpompaa, jos lapsi jaksaisi käyttäytyä aikuisen haluamalla tavalla. Monesti aikuinen ei kuitenkaan edes tajua pyytävänsä lapselta jotain, mihin ei ole itsekään aina kykeneväinen. 

Kun tuntuu, että et jaksa ja meinaat menettää hermosi, pysähdy hetkeksi, hengitä syvää ja mieti, kuinka toivoisit ihmisten kohtelevan sinua, kun sinulla on huono päivä? Toivotko rankan päivän jälkeen puolisosi ymmärtävän, kunnioittavan ja rakastavan vai hermostuvan ja huutavan? 

Mitä tehdä, kun lapsella on huono päivä? 

Kun lapsella on huono päivä, sen sijaan, että suuttuisit, ymmärrä ja ole empaattinen. Sanoita lapsen tunteita. Opetelkaa yhdessä miltä tuntuvat turhautuminen, kateus, nostalgia, raivo tai suru.  Pienellä lapsella ei ole vielä työkaluja sanoittaa ja ymmärtää vaikeita tunteita ja ainut tapa purkaa ne, on kiukuttelu ja raivarit. 

Älä käännä lapsellesi selkää tai vähättele hänen tunteitaan. Yritä unohtaa tyypilliset lauseet, kuten “älä viitsi itkeä” tai “tuo nyt on ihan pikku juttu.” Myös lapsella on lupa tuntea kaikenlaisia tunteita. Aikuisen tehtävä on opettaa, mitä tunteilla voi tehdä. Kerro lapselle, että kaikilla, myös sinulla, on huonoja päiviä. 

Rajat myös huonoina päivinä

Se, että aikusen pitäisi yrittää ymmärtää lapsen käytöstä ei tarkoita sitä, että kaikenlainen käytös olisi sallittua. Vaikka kuinka harmittaisi, myös kiukulla on oltava rajat. Muiden ihmisten loukkaaminen tai satuttaminen ei koskaan ole sallittu.

Huonona päivänä vanhemman tehtävä on:

  • Auttaa lasta erottamaan erilaiset tunteet toisistaan
  • Antaa lapsen tuntea tunteita maan ja taivaan välillä, eikä tukahduttaa negatiivisia tunteita 
  • Puhua erilaisista tunteista niiden nimillä ja opetella sanoittamaan tunteita
  • Harjoitella yhdessä säätelemään tunteiden voimakkuutta
  • Opettaa kuinka toimia tietyissä tilanteissa ja mikä on sallittua käytöstä
  • Muistuttaa lasta siitä, kuinka rakas hän on

Lähde:

Bebésymás.com


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.