Tukehtuminen on yleinen onnettomuus: tiedätkö mihin ruokiin liittyy suurin tukehtumisriski?

Tukehtuminen on yleinen onnettomuus: tiedätkö mihin ruokiin liittyy suurin tukehtumisriski?

Teksti: Anna-Leena

Lapsen tukehtuminen on harmillisen yleinen onnettomuus ja voi johtaa pahimmassa tapauksessa kuolemaan. Tämän tyyppisiä onnettomuuksia voi pyrkiä ehkäisemään pääasiassa valvomalla ruokailua ja leikkimistä, sekä pitämällä pienet kiinteät lelut ja tavarat poissa lapsen ulottuvilta.

Pientä lasta ei tulisi koskaan jättää syömään yksin, sillä tukehtuminen voi tapahtua täysin hiljaa tai jopa ilman oireita. Pienillä lapsilla ruokatorveen juuttunut nielty vierasesine voi myös aiheuttaa syljen valumista, kakomista, oksentelua, tunteen vierasesineestä, nielemisvaikeuksia, kipua sekä yskää. Hengitysteihin joutunut vierasesine aiheuttaa yleensä voimakkaita yskänpuuskia, hengitysvaikeutta ja vinkunaa.

baked breads and cookies on brown wooden board
Kuva: Lindsay Moe. Tämä herkullisen näköinen tarjotin sisältää monia pikkulapsille vaarallisia ruokia.

Mikäli lapsi ei pysty puhumaan ja hän on tukehtumassa, Heimlichin ote voi siirtää vierasesinettä ja pelastaa lapsen hengen. Selkään lyöminen soveltuu hätäensiavuksi imeväisille ja aivan pikkulapsille, Terveyskirjasto neuvoo artikkelissaan. Jos lapsen epäilee nielaisseen vierasesineen, joka on joutunut hengitysteihin, tulee hakeutua hoitoon.

Ennaltaehkäisevät menetelmät (Askelterveyteen)

 1. Tiettyjen ruokien välttely: Pienelle lapselle ei tulisi antaa sellaisia ruokia, jotka voivat helposti jäädä hengitysteihin, kuten pähkinöitä, manteleita ja siemeniä, tai sellaisia hedelmiä, joissa on kivi (esim. kirsikat tai luumut). Näitä ruokia ei tulisi antaa lapselle ennen 5 vuoden ikää tai ennen kuin voimme olla varmoja, että lapsi tietää tarkalleen, miten kyseistä ruokaa tulisi syödä.
 2. Pienet esineet ja lelut. Pienet ja kiinteät esineet, kuten paristot, marmorikuulat, superpallot, pienet lelut, napit, kolikot ja metallikuulat ovat erittäin vaarallisia lapsille.. Ilmapallojen ja vastaavien lelujen kanssa tulee myös noudattaa erityistä varovaisuutta, koska materiaalin vuoksi ne voivat helposti kiinnittyä nieluun ja tukkia hengitystiet.
 3. Ruokailun aikana. Ruokailun tulisi tapahtua istuen pöydän ääressä, eikä esimerkiksi sohvalla makuuasennossa. Syödä ei saisi myöskään juoksemisen tai leikkimisen aikana.
 4. Kaulakorut. Pienen lapsen ei tulisi koskaan käyttää kaulakoruja, ja vielä vähemmän sellaisia, jotka sisältävät pieniä palloja tai muita helposti lapsen suuhun mahtuvia koristeita.

Näiden ruokien kanssa tulisi noudattaa erityistä varovaisuutta:

 • Viinirypäleet. Viinirypäleet ovat suklaamunien tavoin sen kokoisia ja muotoisia, että ne voivat tukkia lapset ilmatiet täysin. Lisäksi tiivis ja sileä kuori vaikeuttaa niiden poistamisen hengitysteistä. Vuonna 2016 kerrottiin, että viinirypäleet ovat kolmanneksi yleisin kuolinsyy Yhdysvalloissa niiden lasten keskuudessa, jotka menehtyvät ruokaan liittyviin tukehtumisiin
 • Kirsikkatomaatit
 • Pienet suklaamunat
 • Pähkinät ja mantelit
 • Kovat karkit
 • Liha ja lihasäilykkeet 
 • Luut ja kalanruodot.
 • Nakit ja makkarat

Suositeltavaa on, että pehmeät ja vaarallisen kokoiset hedelmät, kuten viinirypäleet ja kirsikkatomaatit, leikattaisiin neljäsosapaloihin ennen niiden antamista lapsille. Myös nakit ja makkarat on turvallisempaa leikata ensin puoliksi pituussuunnassa ja vasta sen jälkeen paloiksi. Lapsia tulisi aina vahtia heidän syödessään.

Lähteet:

Askelterveyteen.com

Terveyskirjasto.fi

MTVuutiset.com


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.