Lapsen silmätulehdus: kuinka tunnistat tulehduksen ja miten sitä hoidetaan?

Lapsen silmätulehdus: kuinka tunnistat tulehduksen ja miten sitä hoidetaan?
Kuva: Erik Mclean

Teksti: Anna-Leena

Lapset punoittavan ja rähmivän silmän syynä on yleensä silmätulehdus, joka lapsilla liittyy usein virusten aiheuttamaan nuhakuumeeseen. Kuinka tunnistat lapsen silmätulehduksen ja miten sitä hoidetaan?

Lapsen silmä punoittaa – onko kyseessä silmätulehdus?

Silmätulehduksesta puhuttaessa viitataan yleensä bakteeriperäiseen silmän sidekalvotulehdukseen. Jos lapsen silmä tai silmät ovat kirkkaanpunaiset ja niissä on kipua, kyseessä voi kuitenkin olla värikalvon tulehdus, johon ei liity silmän rähmintää.

Silmätulehduksen oireet

  • Runsaasti rähmivä silmä/silmät
  • Silmän valkoisen osan punoitus
  • Tunne siitä, että silmässä on “roska”
  • Silmä saattaa kutista ja vetistää

Mistä silmätulehdus johtuu?

Silmätulehduksen voi aiheuttaa bakteerit tai virukset tai syynä voi olla allerginen reaktio. Silmätulehdus on lapsilla yleinen vaiva, joka liittyy usein nuhakuumeeseen. Kun lapsi hieroo kutisevaa tai tukkoista nenäänsä, yskii tai aivastaa käsiinsä ja hieroo sitten käsillä silmiään, pöpöt voivat tarttua myös silmiin ja aiheuttaa silmätulehduksen.

Silmätulehduksen hoito kotona

Jos rähmää ei ole kovin paljon, silmä lähinnä punoittaa eikä kipua ole, kyseessä voi olla virusperäinen sidekalvotulehdus, joka ei välttämättä vaadi antibioottitippoja. Jos silmässä ei ole kipua, silmätulehdusta voi aluksi koittaa hoitaa kotona silmää putsaamalla. Olennaista sidekalvotulehduksissa​ on silmien puhdistus useita kertoja päivässä ja kaiken näkyvän rähmän poistaminen lämpimällä vedellä huuhtoen.

  • Puhdista lapsen silmä useita kertoja päivässä lämpimällä vedellä huuhtoen tai lämpimään veteen kostutetulla vanulapulla.
  • Pyyhkäise vanulapulla aina silmän ulkonurkasta sisänurkkaa kohti.
  • Vaihda lappu uuteen jokaisen pyyhkäisyn jälkeen, että pöpöt eivät leviä entisestään.
  • Kaikki rähmä tulisi saada pois kyynelkanavasta.

Milloin kääntyä lääkäriin puoleen?

Toisinaan lapsen silmätulehdus asettuu parissa päivässä pelkän putsaamisen avulla. Jos silmän puhdistaminen ei helpota tilannetta parissa päivässä, on syytä olla yhteydessä lääkäriin. Myös jos rähmimiseen liittyy kipua tai näön heikkenemistä, lapsella on myös nuhaa, kuumetta ja yskää, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Bakteerin aiheuttamaan silmätulehdukseen voidaan määrätä antibioottitippoja tai -voidetta.

Saako lapsi mennä päiväkotiin tai kouluun?

Lapsen silmätulehdus on helposti tarttuva, ja se siirtyy päiväkodissa tai koulussa lapsesta toiseen helposti. Siinä vaiheessa, kun antibioottihoito on aloitettu, silmätulehdus ei enää tartu ja lapsi voi mennä jo päiväkotiin tai kouluun turvallisin mielin. Virusperäisten sidekalvotulehdusten tarttumista muihin henkilöihin estetään hyvällä käsihygienialla.

Lähteet:

Pikkujätti.fi

Terveyskylä.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *