Lapsi pureskelee kynsiään – Mikä avuksi?

Lapsi pureskelee kynsiään – Mikä avuksi?
Kuva: bady abbas Unsplash

Teksti: Mami Mikstuura

Lapsi on alkanut pureskella kynsiään. Pitääkö asiasta huolestua ja millä tavalla asia on mahdollista saada loppumaan? Pitääkö lapselle pukea hanskat käsiin vai sivellä kynnet jollain aineella? Kynsien pureskelu on melko yleistä lasten keskuudessa ja siihen on olemassa keinoja, joiden avulla lapsi voi päästä tavasta eroon.

Kynsien pureskelu on melko yleistä lasten keskuudessa. Kynsien pureskelu saattaa tulla yllätyksenä vanhemmille. Jossain vaiheessa, kun vanhempi ajattelee, että nyt leikataan kynnet onkin vastassa kauniista kynsistä enää jämät. Wikipedian mukaan joka kolmas 7-10-vuotias lapsi pureskelee säännöllisesti kynsiään. Useimmiten kynsien pureskelu menee ohi itsestään ajan kanssa. Joskus kynsien pureskelusta voi kehittyä pakko-oireinen häiriö, joten siitä on hyvä pyrkiä nopeasti eroon. Mitä kauemmin kynsiä pureskelee, sitä vaikeampaa on totuttua tapaa enää muuttaa.

Miksi lapsi pureskelee kynsiään?

Aikuisen on tärkeää havainnoida, millaisissa tilanteissa lapsi puree kynsiään. Moni asia voi johtaa tähän ja siihen ei ole olemassa yhtä tiettyä syytä. Kynnet menevät lasten suuhun monesti sen enempää ajattelematta. Pureskelu voi olla esimerkiksi kehitykseen liittyvä vaihe, jossa lapsi tutustuu omaan kehoonsa. Joskus lapsi on voinut nähdä kaverinsa tekevän näin ja haluaa itsekin tehdä samoin. Pureskelun on saattanut laukaista myös jokin stressaava tai jännittävä tilanne ja lapsi turvautuu siihen aina uudelleen vastaavassa tilanteessa.

Onko kynsien pureskelu vaarallista?

Kynsien pureskelu saattaa aiheuttaa lapselle kipua sormenpäihin ja joskus voi tulla tulehduksia (esim. kynsivallintulehdus). Jos kynnestä tulee liian lyhyt, se voi kasvaa väärään suuntaan ja mennä ihon sisään. Kynsiä pureskellessa käsien kautta kulkeutuu suuhun kaikenlaisia bakteereja, joten tämänkin vuoksi tästä tavasta on hyvä päästä eroon mahdollisimman nopeasti. Pureskeltu kynsi ei myöskään näytä kivalta ja lapselle kannattaa kertoa se.

Keinoja kynsien pureskelun lopettamiseen

Kynsien pureskelun lopettamiseen voi kokeilla eri keinoja. Kannattaa ensin miettiä, että onko pureskelulle jokin selkeä syy olemassa. Jos esimerkiksi lapsi pureskelee kynsiä stressaavissa tilanteissa, on hyvä miettiä keinoja stressin lievittämiseen. Esimerkiksi rauhalliset hetket kiireellisen arjen keskellä voivat auttaa.

Palkitsemiskäytäntö on yksi tapa, jolla lapsen voi motivoida kynsien pureskelun lopettamiseen. Kannattaa miettiä, että mikä olisi sopiva pieni palkkio lapselle, kun kynsien pureskeleminen loppuu. Palkkiona voi olla esimerkiksi kaupasta valittu pikkuauto tai poni. Toki isommille lapsille iänmukainen palkinto.

Pitkään käytössä ollut tapa on myös kynsien lakkaaminen pahanmakuisella aineella esimerkiksi Mentholatum Stop&Grow -nimisellä lakalla (entinen Kynnel). Tämä tehoaa useampiin lapsiin, koska maku on todella paha ja karvas. Jotkut lapset voivat jättää kynsien pureskelun, jos kynnet lakkaa kauniin värisiksi.

Miten jutella asiasta lapselle?

Asiasta on tärkeää jutella rauhallisesti lapsen kanssa ilman syyllistämistä. Lapselle kannattaa kertoa syitä miksi kynsiä ei kannata pureskella. Uhkailu ja suuttuminen ei auta. Älä turvaudu niihin, vaikka tilanne turhauttaisi kovin. Aikuinen voi miettiä yhdessä lapsen kanssa keinoja, joita kokeillaan ongelman ratkaisemiseksi. On tärkeää muistaa kehua lasta onnistumisten jälkeen.

Lähteet:

Ilta-Sanomat

Kaksplus

Wikipedia

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *