RS-viruksen aiheuttama tauti voi olla vaarallinen vauvoille – Tiedätkö millainen tauti on kyseessä?

RS-viruksen aiheuttama tauti voi olla vaarallinen vauvoille – Tiedätkö millainen tauti on kyseessä?
Kuva: Unsplash / Sharon McCutcheon

Teksti: Mami Mikstuura

Tunnistatko RS-viruksen aiheuttaman taudin oireet? Ilta-Sanomat uutisoi, että Suomessa on juuri alkanut taudin epidemia, joten on hyvä tietää taudin yleispiireet ja mitä tulee tehdä, jos epäilee taudin iskeneen omaan perheeseen. RS-viruksen aiheuttama tauti voi olla vaarallinen vastasyntyneille ja hankala etenkin pienille lapsille sekä vanhuksille.

Suomessa on alkanut RS-virusepidemia

Ilta-Sanomat uutisoi, että Suomessa on alkanut RS-virusepidemia. Epidemia on vasta aluillaan, mutta Ruotsissa ja Norjassa tauti on riehunut viime aikoina hurjana, joten sama saattaa olla Suomessakin edessä. Husin sairaaloissa on hoidettavana tässä vaiheessa noin kymmenen RS-virukseen sairastunutta lasta. Sairaalahoidossa olevien määrä on tuplaantunut viikon aikana. Suurin osa hoitoon tulevista on pieniä lapsia, iältään alle kuusi kuukautta.

Husin lasten infektiolääkäri Tea Nieminen arvelee Ilta-Sanomien artikkelissa, että RS-viruksen pahin epidemiavaihe tulee olemaan Suomessa marraskuun lopussa tai joulukuun alussa. Hänen mukaansa tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa epidemian kokonaiskestoa, mutta se jatkunee pitkälle ensi vuoteen. Hän korostaa myös sitä näkökulmaa, että epidemiasta voi tulla raju, koska viime keväänä RS-viruksen aiheuttamia infektioita ei juurikaan ollut. Samassa artikkelissa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että RS-virusta vastaan on kehitteillä rokotteita, mutta niiden tulemisessa rokotusohjelmaan menee vielä aikaa.

Tietoa RS-viruksesta ja sen aiheuttamasta taudista

RS-virus (respiratory syncytial virus) on hengitystieinfektioita aiheuttava virus, josta tunnetaan A- ja B-tyypit. Tämä virus aiheuttaa tautiepidemioita talvisin. Tyypillistä on, että joka toinen vuosi tautiin sairastuneiden määrä on iso ja joka toinen vuosi sairastuneita on vähemmän. RS-viruksen aiheuttamaan tautiin voi sairastua monta kertaa. Ensimmäinen kerta on yleensä ärhäkkä, mutta sen jälkeen tauti tulee lievempänä.

Tarttuminen ja itämisaika

RS-virus leviää pisaratartunnan kautta esimerkiksi aivastaessa. Se voi tarttua myös käsistä tai nenäliinoista. Taudin puhkeamisen jälkeen sairastunut erittää virusta noin viikon ajan. Taudin itämisaika on noin 4-5 päivää.

Kuka voi sairastua?

RS-viruksen aiheuttamaan infektioon voi sairastua kaikenikäiset. Pienille lapsille ja vanhuksille tauti voi olla hankala. Vastasyntyneille tauti voi olla vaarallinen.

Millaisia ovat taudin oireet?

Osa tautiin sairastuneista saa vain lieviä hengitystieinfektion oireita (esim. kurkkukipua, nuhaa ja lämpöä). Näin on yleensä isommilla lapsilla ja aikuisilla, jolloin tauti muistuttaa tavallista flunssaa.

Imeväisille, pienille lapsille ja vanhuksille voi tulla vakavia hengitystieoireita, joihin liittyy usein hengitysvaikeuksia. Tällöin on syytä lähteä kiireesti lääkäriin ja sairaalahoidossa voidaan antaa lisähappea tai hengitystukea.

Kuva: Pixabay / Victoria_Borodinova
Miten tautia hoidetaan?

Jos RS-viruksen aiheuttaman taudin oireet ovat lieviä, on tärkeintä levätä ja tarvittaessa hoitaa oireita oireidenmukaisesti. Hankalissa tautimuodoissa, joissa on mukana hengitysvaiheita, tarvitaan useimmiten sairaalahoitoa.  

Miten tautia voi ehkäistä?

On tiettyjä asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota etenkin RS-virusepidemian aikana. Tärkeää on huolehtia hyvästä käsien pesusta. Suurten väkijoukkojen keskelle (esim. kauppakeskuksiin) ei kannata mennä pienten lasten kanssa. Jos kokee lieviäkään sairauden oireita, ei pidä olla kontaktissa perheiden kanssa, joissa on pieniä vauvoja tai lapsia, jotta ei mahdollisesti tartuta muita.

Lähteet:

Ilta-Sanomat

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *