Mistä apua pienelle nuhanenälle?

Kuva: Unsplash / Diana Polekhina

Perheeseen ilmestyy pieni nuhanenä silloin tällöin. Onneksi tämä tilanne ei useinkaan kestä kovin pitkään ja itsehoidolla pääsee pitkälle. Valittavaan hoitoon vaikuttaa oleellisesti lapsen ikä ja oireet. Toisinaan lääkärissä käynti on tarpeen. Tiedätkö miten hoitaa kotona nuhanenää ja milloin on syytä mennä tohtorin puheille?

Mitä on nuha?

Terveyskirjasto määrittelee nuhan nenäontelon tulehdukseksi, jolloin oireena voi olla nenän tukkoisuutta tai nenäeritteen vuotamista. Nuha voi hankaloittaa lapsen oloa etenkin yöaikaan ja lapsi saattaa herätä kesken yöunien toistuvasti.

Mahdollisia syitä nuhalle

Flunssa

Terveyskirjasto kertoo, että useimmiten lapsilla nuhan aiheuttaa virusperäinen flunssa. Yleensä tällaisen taudin ensimmäisiä oireita ovat kurkkukipu ja nenäeritteen valuminen. Flunssakausia on etenkin syksyllä ja talvella.

Allerginen nuha

Toisinaan nuhan taustalla voi olla allergiaoire, joka voi liittyä esimerkiksi siitepölyihin tai eläinpölyihin. Siitepölyallergia voi oirehtia vain siitepölyaikaan, jolloin se alkaa keväällä tai se voi oirehtia ympäri vuoden. Eläinallergiaa voi esiintyä ympäri vuoden, jos on ollut kontakteja eläimiin. Allergisessa nuhassa tyypillisiä oireita ovat nenän kutiseminen ja toistuvat aivastelut. Nenässä voi olla välillä tukkoisuutta tai siitä voi valua nestemäistä eritettä.

Vierasesine nenässä

Joskus nuhan syynä voi olla myös nenään joutunut vierasesine. Tämä on harvinaista, mutta mahdollinen syy pienillä lapsilla. Tällaisessa tilanteessa toisesta sieraimesta valuu paksua märkäeritettä.

Pitkittyneet nuhaoireet

Pienillä lapsilla voi olla usein toistuvia nuhaoireita. Näin on etenkin, jos lapsi on vastikään aloittanut päiväkodin, jossa hän joutuu koko ajan alttiiksi eri viruksille. Lapselle voi tulla peräjälkeen useita eri tauteja, eikä välttämättä selvästi ole erotettavissa edellisen taudin loppumista ja uuden alkamista. Lapsella voi tällöin olla nuha, joka kestää todella pitkään. Tällaisessa tilanteessa jotkut lapset voivat joutua myös korvatulehduskierteeseen. Myös sivuontelotulehdus voi aiheuttaa pitkittynyttä nuhaa.

Kuva: Pixabay / Capri23auto

Miten nuhaa voi hoitaa?

Flunssan iskiessä kannattaa kaivaa esiin nenäliinapaketit, joille taatusti on tarvetta. Pienimmät potilaat eivät nenäliinasta vielä hyödy, koska heillä nenästä tuleva nestemäinen erite valuu helposti nieluun ja herättää etenkin yöllä yskäkohtauksiin.

Keittosuolavalmisteet

Apteekista voi ostaa ilman reseptiä keittosuolatippoja tai suihketta. Nämä puhdistavat ja kosteuttavat nenän limakalvoa sekä estävät nenän karstoittumista. Niitä voi käyttää kaikenikäisillä lapsilla monta kertaa päivässä. Näistä saattaa olla apua lasten tukkoiseen oloon.

Niistimet ja Nenäimurit

Monet perheet voivat hyötyä niistimien ja nenäimurin käytöstä nuhaoireiden aikaan. Jos lapsella on tukkoinen nenä, kannatta lapsen nenään laittaa keittosuolavalmistetta ennen tällaisen laitteen käyttämistä. On hyvä odotella hetken aikaa keittosuolan vaikutusta ja sitten ottaa niistin tai nenäimuri käyttöön.

Yksinkertaisimmat niistimet ovat sellaisia, jotka laitetaan lapsen sieraimeen ja kädellä puristetaan niistintä. Tämä kerää räkää laitteen sisälle. Joissakin laitteissa sieraimeen laitetaan laitteen toinen pää ja aikuinen imee suullaan laitteen toisesta päästä, jolloin räkä lähtee nenästä laitteeseen.

Tehokkaimmin rään saa lapsen nenästä pois laitteella, jonka toinen pää yhdistetään imuriin ja toinen pää laitetaan varovasti lapsen nenään. Vaikka tämä voi kuulostaa alkuun hurjalta, on se täysin turvallista, kun imemisen tekee laitteen käyttöohjeiden mukaan. Lapsi saattaa ensimmäisellä kerralla pelätä laitetta, mutta usein hyödyn huomattuaan suostuu helposti yhteistyöhön.

Tukkoisuutta vähentävät valmisteet

Apteekista voi ostaa nenän tukkoisuutta vähentäviä nenäsumutteita ja -tippoja. Näitä ei voi käyttää ihan pienille lapsille, joten etukäteen kannattaa varmistaa minkä ikäiselle lapselle ne sopivat. Ikärajoitus vaihtelee valmistekohtaisesti; jotkut sopivat käytettäväksi 1-2-vuotiaista eteenpäin. Näitä valmisteita kannattaa käyttää mahdollisimman lyhyen aikaa (korkeintaan 5 päivää). Jos tällaista valmistetta käyttää pidempään, alkaa nenä tottua lääkkeen vaikutukseen ja lääke alkaa itsessään aiheuttaa tukkoista tunnetta.

Höyryhengitys

Höyryhengitystä on käytetty jo pitkään helpottamaan nuhanenistä kärsivien oireita. Nykytiedon valossa höyryhengitys ei välttämättä paljoa auta flunssan aikaiseen tukkoisuuteen, mutta kannattaa sitä ainakin kokeilla. Myös lapsen vieminen pitkään lämpimään kylpyyn tai suihkuun voi auttaa tukkoiseen oloon.  

Vicks VapoRub

Iholle levitettävään Vicksiin on moni perhe turvautunut jo vuosikymmenien ajan. Edelleen tätä tuotetta voi ostaa apteekeista. Tuotteen kuvaillaan voivan lievittää nenän tukkoisuutta sen sisältämien eteeristen öljyjen vuoksi. Tuotetta voi käyttää itsehoidossa vain yli 2-vuotiaille iholle siveltynä ja höyryhengityksessä yli 6-vuotiaille.

Milloin kannattaa lähteä lääkäriin?

-Potilaana on pieni vauva ja syömisestä sekä nukkumisesta tulee mahdotonta

-Nuhainen lapsi on kipeä ja heräilee toistuvasti öisin

-Potilaalle tulee hengitysvaikeuksia

-Nuhan lisäksi on kipua korvissa tai päässä (etenkin otsa ja poskipäät)

-Silmistä tulee paksua eritettä tai ne punoittavat

-Oireet kestävät yli 2 viikkoa

-Oireet kestävät pitkään ja epäilynä on allergia

-Märkäisen eritteen valuminen toisesta sieraimesta → mahdollinen vierasesine

Lähteet:

Orion itsehoitoapteekki

Terveyskirjasto

Yliopiston verkkoapteekki

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.