Näin usein meillä siivotaan, entä teillä?

Näin usein meillä siivotaan, entä teillä?
Kuva: Daiga Ellaby

Teksti: Nanna

Liityin hiljattain erääseen siivoushullujen keskusteluryhmään ja totesin, että minä en todellakaan ole siivoushullu, vaikka osa tuttavistani niin ehkä kuvittelee. Kotimme on yleensä puhdas ja järjestyksessä. Samaa mieltä ovat myös meillä vierailevat ihmiset. Kuulen usein tuttavieni päivittelevän, että taasko meillä siivotaan. Puolisoni mielestä siivoan liian usein. Totuus on kuitenkin se, että meillä siivotaan juuri sopivasti.

Inhoan rasvaisia sormenjälkiä kaappien ovissa, laminaatista heijastuvia roiskeita, leivänmuruja keittiön pöydällä, kalkkisaostumia kylpyhuoneessa, pissaa wc-pytyn reunoilla, hammastahnaa lavuaarissa, nenänjälkiä ikkunoissa, hiuksia viemärissä. Meillä siivotaan, koska siistissä kodissa viihtyy paremmin ja kotikin pysyy kunnossa, kun siitä pitää huolta. En haluaisi ottaa stressiä siivouksesta, mutta jos tiedän, että meillä ei ole viikkoon pyyhitty keittiön lattiaa, minua alkaa ahdistaa. Toki välillä lattia saattaa jäädä pyyhkimättä, eikä siihenkään maailma kaadu. Esimerkiksi viime viikolla en ehtinyt pestä lainkaan lattioita ja unohdin toisen vessankin pesun kokonaan.

Paljastan nyt, kuinka usein meillä todella harrastetaan siivousta. Toki välillä on kausia, että siivotaan enemmän ja välillä taas vähemmän. Viimeinen vuosi on ollut varsin kiireinen, mutta siitä on pidetty kiinni, että viikoittain on imuroitu ja vessat siivottu pikaisesti. Meidän perheessä siivouksen pääorganisointi on minun vastuullani. Lapset laittavat yleensä omat tavarat paikoilleen ja mies hoitaa useimmiten imuroinnin.

Meillä tavaroilla on paikkansa ja tavarat laitetaan yleensä omille paikoilleen. Emme tule ulkokengät jalassa sisälle, meillä ei ole lemmikkejä ja ruokailemme vain keittiössä. No, leffaeväitä syömme joskus olohuoneessa. Nukkumaan menemme suihkupuhtaina. Perheemme molemmat aikuiset käyvät töissä kodin ulkopuolella. Olemme pääsääntöisesti arkisin poissa kotoa noin 10 tuntia. Siivoukselle ei jää siis tuntitolkulla aikaa, sillä iltaisin tehdään ruokaa, ulkoillaan, vietetään aikaa lasten kanssa, tarkistetaan läksyjä, hoidetaan omakotitaloa, kuskataan lapsia harrastuksiin, tehdään ihan arkisia asioita.

Päivittäin
 • Tavarat laitetaan paikoilleen, etenkin lastenhuoneessa, keittiössä ja eteisessä.
 • Tiskipöytä raivataan, astiat pestään ja pöydät pyyhitään.
 • Lattia imuroidaan rikkaimurilla keittiön pöydän alta noin kerran päivässä.  
Kerran viikossa
 • Imuroidaan, myös sänkyjen alta ja matonreunojen alta. Myös esimerkiksi peiliovien urat ja sohvat imuroidaan pikaisesti. 
 • Lattiat pestään pääpiirteittäin. Mattoja ja tavaroita ei kuitenkaan siirretä. Keittiön lattian pesen huolellisemmin, koska siellä lattia on likaisin.
 • Vessa pestään. Lavuaari ja hana pyyhitään, wc-pytty puhdistetaan. Lisäksi pyyhitään kaappien ovet, valokatkaisimet, peili ja lattia.
 • Jääkaappi pyyhitään.
 • Roskakaappi pyyhitään.
 • Käsi- ja kylpypyyhkeet vaihdetaan.  
Parin viikon välein
 • Alus- ja pussilakanat sekä tyynyliinat vaihdetaan.
 • Keittiön pöytä ja tuolit pyyhitään perusteellisemmin.
 • Pölyjä pyyhitään vaihtelevasti noin 1-4 kertaa kuukaudessa. Pölyjen pyyhkiminen on helpompaa, kun avohyllyjä on vähän. Pölyjen pyyhintä tarkoittaa meillä sitä, että pyyhitään pöytä- ja peilipinnat, ovien kahvat ja valokatkaisimet sekä esimerkiksi TV ja tietokone.
Kerran kuukaudessa
 • Petivaatteet tuuletetaan, poikkeuksena siitepölyaika, jolloin ei tuuleteta.
 • Patjat imuroidaan.
 • Kylpyhuoneen lattia pestään perusteellisemmin.
 • Pölyt pyyhitään perusteellisemmin, esimerkiksi avohyllyt ja taulut.
Muutaman kuukauden välein eli noin neljä kertaa vuodessa
 • Vaatekaapit järjestetään ja pyyhitään.
 • Kausivaatteet ja kengät hoidetaan kuntoon.
 • Lastenhuoneiden kaapit, kirjoituspöydät yms. järjestetään ja pyyhitään.
 • Kuivamuonakaappi järjestetään ja pyyhitään.
 • Keittiön kaapinovet pyyhitään.
 • Sohvat imuroidaan perusteellisemmin.
Noin kerran vuodessa (joskus useammin, joskus harvemmin)
 • Sauna pestään.
 • Ikkunat pestään läpikotaisin.
 • Lattiakaivot puhdistetaan.
 • Pakastin sulatetaan ja pestään.
 • Jääkaappi pestään.
 • Uuni puhdistetaan.
 • Keittiön kaapit ja laatikot järjestetään ja pyyhitään.
 • Kirjahyllyt ja muut kaapit järjestetään ja pyyhitään.
 • Kattolistat, kattovalaisimet ja ilmastointikanavan venttiilit imuroidaan.
 • Matot tuuletetaan ja tietyt matot pestään.

Lisäksi meillä huolehditaan säännöllisesti ilmastointilaitteen, ilmalämpöpumpun ja keskuspölynimurin puhdistuksesta sekä esimerkiksi pyykki- ja astianpesukoneen ja pienkoneiden puhdistamisesta. Myös autotalli, piha ja terassit sekä auto vaativat omat huoltonsa.

Siivous helpottuu, kun tavaroilla on oma paikkansa. Kun ei tarvitse tehdä isompaa raivaustyötä, siivouksen pääsee aloittamaan nopeasti. Siivouksessa tärkeää on hyvät työvälineet. Itse pidän kätevänä mikrokuituliinoja, vanhoja pikkupyyhkeitä, wc-puhdistusliinoja, palasiivoussaippuaa ja hiuslakkaa, jolla saa yllättävän hyvin poistettua esimerkiksi tussinjälkiä ovesta. Mahdolliset sotkut kannattaa siivota pois heti, eikä jäädä odottamaan lian pinttymistä. Monesti pölyjen pyyhintä pelkällä kuivalla mikrokuituliinalla riittää ja mahdolliset tahrat saa kätevästi pois kostealla mikrokuituliinalla. Aina ei tarvita voimakkaita pesuaineita.

Esimerkiksi Marttojen sivuilta löydät siivouskalenterin ja vinkkejä siivoukseen.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Isoäitien siivousniksit: näillä vinkeillä koti kiiltää!

“Mitään ihmeempää en ole tänään tehnyt” – Kotiäidin arkipäivä numeroina

Älä edes harkitse näitä sisustusratkaisuja lapsiperheessä

Nanna

Olen tiukkapipoinen, mutta lempeä kahden lapsen äiti. Murehdin lasten kasvua ja maailman menoa. Stressaan kaikkea mahdollista ja etsin itseäni. En ole pilvissä liihottelija vaan realisti ja luotan järjen ääneen. Yritän elää hetkessä ja nauttia arjen pienistä asioista. Elän elämäni parasta aikaa joka päivä, vaikka ihan aina ei siltä tunnukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *