Tuoksuyliherkkyydestä kärsii moni ihminen

Tuoksuyliherkkyydestä kärsii moni ihminen
Kuva: Pixabay / lee seonghak

Teksti: Mami Mikstuura

Tuoksuyliherkkyydestä kärsivän elimistö reagoi poikkeavalla tavalla joihinkin tuoksuihin ja hajuihin. Oireet voivat olla monenlaisia: esimerkiksi päänsärkyä ja väsymystä. Viime vuosien aikana tietoisuus tuoksuherkkyydestä on lisääntynyt. Kärsitkö sinä tai läheisesi tästä vaivasta?

Mitä tarkoittaa?

Terveyskirjaston määritelmä tuoksuyliherkkyydelle (tuoksuherkkyys, hajuherkkyys): ”poikkeavaa reagointia elinympäristön tuoksuille ja hajuille, kuten hajuvedelle, painomusteelle, homeen hajulle ja tupakansavulle.” Tarkemmin asiaa ei osata selittää, mutta tuoksuyliherkkien henkilöiden hajuaisti ei ole sen herkempi kuin muillakaan ihmisillä. Tuoksuyliherkkyys ei ole sama asia kuin hajusteallergia. Jälkimmäinen on mahdollista todeta allergiatesteillä ja siinä iholle tulee ihottumaa ihokosketuksen jälkeen.

On arvioitu, että vaivasta kärsii noin 10-40 prosenttia ihmisistä. Suuri vaihteluväli selittyy sillä, että yksiselitteinen määritelmä oireistolle puuttuu. Lievä oireilu on yleistä, mutta hankalampia oireita on lähes yhdellä ihmisellä sadasta. On yksilöstä riippuvaista, että mikä tuoksu tai haju aiheuttaa oireita. Joillekin oireita tulee jo pienestä tuoksusta, mutta toiset oirehtivat vasta voimakkaan tuoksukokemuksen jälkeen.

Mahdollisia laukaisevia tekijöitä

-Haju- ja partavedet

-Tuoksukynttilät

-Tupakansavu

-Painomuste

-Ilmanraikastimet

-Voimakas hienhaju

-Voimakkaan tuoksuiset kukat

Kuva: Pixabay / Danganhfoto

Mahdollisia oireita

Tuoksuherkkyys voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Oireet voivat ilmaantua esimerkiksi kasvojen alueen punoituksena sekä silmien ja nenän vuotamisena. Oireet voivat olla myös voimakkaampia: päänsärky, pahoinvointi, hengenahdistus tai väsymys. Oireet alkavat nopeasti tuoksun havaitsemisen jälkeen. Osa tästä vaivasta kärsivistä kärsii myös laajemmasta ympäristöherkkyydestä.

Kuka voi kärsiä tästä?

Tuoksuyliherkkyydestä kärsivä voi olla minkä ikäinen vaan. Useimmiten siitä kärsivät naiset ja iän myötä oireilu usein lisääntyy. Astmaatikot saavat herkästi oireita.

Miten vaiva todetaan?

Tuoksuyliherkkyyttä ei saa selville esimerkiksi verikokeiden avulla. Tarvittaessa se määritellään oirekyselyn avulla. Toisinaan on vaikea saada varmasti selville, että oireilu johtuu juuri tästä vaivasta eikä kyse ole jostakin muusta.

Miten oireita hoidetaan?

Kun oireen aiheuttaja on tiedossa ja sitä pystytään välttää, se estää yleensä oireilun. Toisaalta liiallinen asian välttely voi johtaa entistä voimakkaampiin oireisiin altistumisen jälkeen. On tärkeää yrittää elää normaalia elämää eikä liikaa rajoittaa tekemisiä oireiden pelossa. Tuoksuyliherkkyydestä kärsivän kannattaa valita mahdollisuuksien mukaan hajusteettomia tuotteita.

Tuoksuyliherkkyyteen ei ole saatavilla mitään tiettyä lääkettä. Jotkut saattavat hyötyä antihistamiineista tai kortisonipitoisista nenäsumutteista. Oireita hoidetaan oireenmukaisesti eli esimerkiksi päänsärkyä voi tarvittaessa hoitaa särkylääkkeellä.

Koska kannattaa mennä lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa mennä, jos kärsii hankalan voimakkaista ja normaalia elävää rajoittavista oireista. Monesti on helppo löytää eri keinoja, joilla voi vähentää altistuksen määrää. Joskus apua ongelmaan haetaan toiminta- ja työkykyä parantavasta terapiasta.

Miten kohdata tuoksuyliherkkyydestä kärsivä?

Tuoksuyliherkkyydestä kärsivä ei keksi oireitaan. Osoita hänelle ymmärrystä, vaikka et itse kärsisikään samasta vaivasta. Jos tiedät esimerkiksi työpaikallasi jonkun työkaverin kärsivän tästä vaivasta, vältä voimakkaiden tuoksujen käyttämistä työpäivinä. Myös palveluammateissa toimivien kannattaa olla työpäivinä suihkauttamatta liian voimakasta hajuvettä, koska asiakkaana voi olla tuoksuyliherkkyydestä kärsivä. Pahimmassa tapauksissa esimerkiksi hammaslääkärikäynti voi keskeytyä, jos asiakas saa tuoksusta voimakkaat oireet eikä pysty olla hoitotuolissa pidempään.

Lähteet:

Mtv

Terveyskirjasto

Ruuhkavuodet toimitus