Pitääkö isovanhempien hoitaa lastenlapsia?

Pitääkö isovanhempien hoitaa lastenlapsia?
Kuva: Pixabay / Alexas_Fotos

Teksti: Mami Mikstuura

Pitääkö isovanhempien osallistua lastenlasten hoitoon? Tämä on kysymys, johon törmää aika ajoin eri medioissa ja keskustelupalstoilla. Asiasta voidaan olla montaa eri mieltä, mutta loppupeleissä vastaus kysymykseen on: ei ole pakko! Heidän ei pidä hoitaa lastenlapsiaan, jos he eivät halua tai pysty. Tämä asia voi herättää monenlaisia tunteita riippuen siitä saako itse hoitoapua vai ei.

On ihanaa ja monille lapsiperheille todella tarpeellista saada hoitoapua lasten isovanhemmilta. Jotkut vanhemmat saavat apua paljon ja jopa pyytämättä. Jotkut saavat silloin tällöin apua, kunhan uskaltavat kysyä. Jotkut eivät saa koskaan hoitoapua. Tämä voi herättää monenlaisia tunteita riippuen mihin ryhmään itse kuuluu.

On olemassa monenlaisia isovanhempia

On olemassa monenlaisia isovanhempia. Osa on nuoria ja vielä itsekin työssä käyviä. Osa on iäkkäämpiä ja jo omasta päivätyöstään eläkkeellä. Osalla on paljon omia harrastuksia, jotka täyttävät heidän päivänsä tehokkaasti. Osalla on taas paljon ylimääräistä aikaa. Osa haluaa olla läheisessä suhteessa lastenlapsiin ja osa haluaa tietoisesti pitää etäisyyttä. Osa isovanhemmista asuu lähellä lastenlapsia ja osa niin kaukana, että hoitoapua on mahdotonta tarjota, vaikka siihen olisikin halua.

Osa isovanhemmista voi olla iältään vielä nuoria ja heillä voi olla elossa omat vanhemmat, jotka myös tarvitsevat apua. Tällaisessa tilanteessa heillä voi olla edessä vaikea päätös siitä, että auttaako omia vanhempia vai lastenlapsia, jos aika ja jaksaminen ei riitä kaikkeen, kertoo Väestöliiton perhesuhteiden asiantuntija Minna Oulasmaa Kodin kuvalehden artikkelissa.

Saako hoitamisesta kieltäytyä?

Kodin kuvalehden artikkelissa kerrotaan, että monet isovanhemmat ovat kysyneet Väestöliiton neuvontapuhelimesta apua omien pohdintojensa tueksi. Heidän kysymyksensä on tiivistettynä ollut: ”onko lapsenlapsia aina pakko hoitaa?” He myös miettivät, että kuinka paljon hoitoapua on riittävästi ja onko heillä lupa kieltäytyä hoitamisesta.

Alkuhuumassa isovanhemmat ovat saattaneet vannoutua antamaan hoitoapua milloin tahansa. Hoitaminen on saattanut yllättää isovanhemmat rankkuudella. Aika on kullannut muistot lasten hoitamisesta ja todellisuus onkin iskenyt raskaasti päin kasvoja. Kaikki ei ole sujunut suunnitelmien mukaan esimerkiksi yökyläilyn aikana ja isovanhemmat ovat väsähtäneet. Tällaisten kokemusten jälkeen isovanhempien ajatukset tarjoamaansa hoitoapua kohtaan ovat saattaneet muuttua. He ovat myös saattaneet unohtaa kaikki muut elämäänsä kuuluvat jutut, joissa myös menee aikaa ja voimia.

Miksi isovanhemmat eivät halua hoitaa lastenlapsiaan?

Ilta-Sanomat selvitti lukijoidensa mielipiteitä liittyen siihen, että pitäisikö isovanhempien auttaa lastenlasten hoidossa. Esiin nousi monenlaisia syitä sille, jos hoitoapua ei haluttu antaa. Osa isovanhemmista koki, että oma lastenhoitovelvollisuus on jo tehty ja on aika nauttia omasta elämästä ja ansaitusta eläkkeestä. Jotkut kertoivat, että lasten hoitaminen ei vaan enää tunnu mieluisalta ja kukin saa hoitaa omat lapsensa. Koettiin myös, isovanhemmuus ei tarkoita automaattisesti lapsenvahtia. Osa koki, että oma jaksaminen ei enää riitä pitkäaikaiseen lasten hoitamiseen. Jotkut kokivat, että oma parisuhde on tärkeämpää kuin hoitajana oleminen.

Kuva: Unsplash / Alvaro Reyes

Millä tavalla asiasta kannattaa keskustella isovanhempien kanssa?

Isovanhempien kanssa on hyvä keskustella avoimesti ja rehellisesti lasten hoitamiseen liittyvistä asioista. On tärkeää puhua asioista suoraan ja antaa kaikkien ilmaista oma mielipiteensä ilman syyllistämistä.

Isovanhemmat saavat itse valita hoitavatko ja kuinka paljon

Hoitoapua tarjoaville isovanhemmille on hyvä kertoa, että he saavat elää myös omaa elämäänsä eikä heidän tarvitse luopua omista suunnitelmistaan, vaikka haluaisivatkin auttaa lastenlasten hoitamisessa. Isovanhemmat ovat hoitaneet jo omat lapsensa ja heillä on täysi oikeus valita haluavatko he hoitaa lastenlapsiaan ja kuinka paljon.

Osa isovanhemmista liiankin innokkaita

Kodin kuvalehden artikkelissa otettiin esiin myös se näkökulma, että jotkut isovanhemmat tarjoavat apuaan turhankin innokkaasti. Tällaisessa tilanteessa tulee ongelmia sen kanssa, että ei selvitetä millaiselle avulle on tarvetta ja miten usein. Isovanhemmat tekevät omia olettamuksiaan ja tuppautuvat liiaksikin paikalle jopa ilmoittamatta. Kodin kuvalehden tekstissä todetaan, että tällaisessa tilanteessa rajojen asettaminen on välttämätöntä, jotta ei jouduta törmäyskurssille.

Liian innokkaat isovanhemmat saattavat esimerkiksi sopia keskenään asioista eivätkä he ehkä tajua tai muista ilmoittaa aikomuksistaan lapsiperheelle. Ei ole mukavaa, jos huomaa vaikka kesken lapsen nukuttamisen, että isovanhemmat ovat ilmestyneet kotiisi ilmoittamatta asiasta sinulle etukäteen.

Kenen velvollisuus on hoitaa lapset?

Kodin kuvalehti tiivistää asian ytimekkäästi: ”Isovanhempien velvollisuus ei ole hoitaa omien lasten aikuistuttua vielä niitä lapsenlapsiaan, kyllä se velvollisuus on niillä omilla vanhemmilla.”

Lähteet:

Ilta-Sanomat

Kodin kuvalehti

Mitä ajatuksia teksti herättää sinussa? Pitäisikö isovanhempien hoitaa lastenlapsiaan? Oletko sinä saanut hoitoapua lasten isovanhemmilta?

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Pitääkö isovanhempien hoitaa lastenlapsia?

  1. Mun mielestä ei tarttis tarvita, esim jus tekee lapset niin nuorena kun haluaisi vielä “mennä” paljon, on vaan väärin. Kun itse on valmis vanhemmuuteen, ne isovanhemmatkin saa elää omaa elämää ja tasapaino säilyy. Siltikin toki auttamisvelvoite on, mutta en tiedä kuinka hyvin se toteutuu monessakaan eroperheessä kun isovanhemmat eronneet, eli yleensä ne miehet ei luultavasti kanna vaan vastuuta tuolloinkaan. Kun ei tartte ja avunsaannista voi joutua maksamaan liian kalliin hinnan. Isovanhemmat ei ole kuitenkaan muruestäni lapsen likkojen, eikä pidä lehtiä piloille maksamalla kaikkea ja pitämällä jonain ihmelapsen vaan semmoinen normaali perhettä tai vanhempia tukeva ystävällinen kohtelu rajoilla riittää.Toki pieni hemmottelu silloin tällöin etenkin jos lapsi sitä kaipaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *