Tarvitseeko lapsi oman huoneen?

Tarvitseeko lapsi oman huoneen?
Kuva: Pixabay / Victoria_Borodinova

Teksti: Mami Mikstuura

Tarvitseeko lapsi oman huoneen? Tämä kysymys tulee monilla ajankohtaiseksi, kun lapsi kasvaa. Lapselle on helppo järjestää oma huone, jos kodissa on paljon tilaa ja huoneita. Jos perhe asuu pienessä asunnossa, ei oman huoneen järjestäminen ole välttämättä mahdollista. Toisaalta lapset ovat yksilöitä ja heillä on erilaiset tarpeet omaan tilaan liittyen.

Perheen käytössä olevat tilat

Joissakin perheissä tehdään lapselle oma huone jo ennen lapsen syntymää. Tämä on tosi hieno asia, jos siihen on mahdollisuus. Kaikissa perheissä asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Jotkut perheet asuvat pienessä asunnossa, jossa ei yksinkertaisesti ole mahdollista antaa lapsen käyttöön omaa huonetta.

Perheterapeutti Sauli Airikka toteaa Turun Sanomissa, että perheen käytössä olevat tilat määrittävät sen onko lapselle mahdollista tarjota omaa huonetta. Hänen mukaansa ei ole mitään ikärajaa sille milloin pitäisi olla oma huone ja täytyykö sitä ylipäätään olla.

Lasten erilaiset tarpeet omaan tilaan

Lapsen Maailma -lehdessä Hämeenlinnan perheneuvolan johtava psykologi Sirpa Seppänen toteaa, että lapset ovat erilaisia ja heillä on erilaiset tarpeet liittyen omaan tilaan. Jotkut lapset tarvitsevat enemmän rauhaa ja hiljaisuutta ja viihtyvät suljettujen ovien takana. Toiset lapset taas tykkäävät tehdä läksynsäkin keittiön pöydän ääressä ja kaipaavat enemmän seuraa kotonakin.

Lapsen kasvaessa oman tilan merkitys lisääntyy

Lapsen kasvaessa oman tilan merkitys yleensä lisääntyy. Jos perheessä on useampi lapsi, saattaa isompi sisarus kokea ärsytystä, jos pienempi sisarus menee vaikka ilman lupaa koskemaan hänen tavaroihinsa. Pienimmät lapset yleensä ovat todella kiinnostuneita kaikista isompien sisarusten pikkutavaroista ja vaarana on esimerkiksi tavaroiden rikkoutuminen.

Mitä isompi lapsi, sitä tärkeämpää on jollain tavalla tarjota hänelle mahdollisuus omaan rauhaan ja yksityisyyteen, toteaa Sirpa Seppänen Lapsen Maailma -lehdessä. Hänen mielestään viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi menee kouluun, olisi kotoa hyvä löytyä edes jonkinlainen oma tila, jossa lapsi saisi säilyttää omia tavaroitaan ja jonne hän tarvittaessa saa mennä rauhoittumaan.

Kuva: Pixabay Ferenc Keresi

Ota selvää mikä on lapsen mielipide asiaan

Lapsen Maailma -lehden mukaan on tärkeää, että vanhempi keskustelee lapsen kanssa oman huoneen tai oman tilan tarpeesta. On tärkeää selvittää mitä lapsi ajattelee asiasta ja mitä hän kokee tarvitsevansa. On olennaisen tärkeää, että vanhempi kuuntelee lasta ja on kiinnostunut hänen tarpeistaan. Ongelmallista on, jos lapsen oman tilan tarvetta ei ymmärretä eikä lapsen ajatuksia haluta kuunnella. Pienikin tila saattaa olla lapselle riittävä, jos omaa huonetta ei ole mahdollista saada.

Oma nurkkaus lapselle

Jos perheen käytössä olevat tilat ovat pienet, niin voisiko lapselle rakentaa edes jonkun oman nurkkauksen? Tämäkin varmasti tuo apua lapsen kaipaamaan oman tilan tarpeeseen, vaikka hän ei saisikaan käyttöönsä kokonaista huonetta. Jos huone joudutaan jakaa vaikka vanhemman tai sisarusten kanssa, voi tiloja erotella vaikka verhojen tai hyllyjen avulla vinkataan Lapsen Maailma -lehdessä. Myös sermit ovat toimiva ja helppo ratkaisu tilan jakamiseen.

Jaettu huone voi olla hyväksi lapselle

Lapsen Maailma -lehden artikkelissa nousi esiin myös se näkökulma, että sisaruksen kanssa jaetussa huoneessa on myös hyviä puolia. Etenkin pienemmät lapset voivat kokea yhteisen huoneen hyvänä ja turvallisena. On turvallista, kun lähellä on toinen ihminen ja esimerkiksi yöunet voivat olla sen vuoksi paljon laadukkaampia. Sisaruksen kanssa jaettava huone saattaa tehdä myös sisarussuhteesta läheisemmän. Yhdessä leikkiminen on helpompaa ja luontevampaa, kun oleskellaan samassa huoneessa. Myös huoneen siivoaminen sujuu vaivattomasti ja nopeasti, kun työt voi jakaa toisen kanssa.

Eri sukupuolta olevat murrosikäiset eri huoneisiin

Asiantuntijat vaikuttavat olevan yhtä mieltä siitä, että eri sukupuolta olevien lasten olisi hyvä asustella eri huoneissa viimeistään murrosiän lähestyessä. “Näkisin, että silloin olisi jo korkea aika hankkia omat huoneet, kun lasten seksuaalisuus herää”, toteaa Sauli Airikka Turun Sanomissa.

Lähteet:

Lapsen Maailma

Turun Sanomat

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *