Vauvan kynsien leikkaaminen pelottaa: näin teet sen oikein

Vauvan kynsien leikkaaminen pelottaa: näin teet sen oikein
Kuva: Aditya Romansa

Teksti: Anna-Leena

Vauvan kynsiä ei suositella leikattavaksi ennen kahden viikon ikää, koska kynsivallit ovat herkät tulehtumaan. Vastasyntyneen kynnen ja kynsivallin rajan erottaminen on myös vaikeaa. Vastasyntyneellä saattaa kuitenkin olla pitkät ja varsin terävät kynnet, joilla hän saattaa raapia kasvojaan. Puuvillatumpuilla käsissä voi ehkäistä raapimista. 

Kynsien leikkaaminen on usein helpointa kylvyn jälkeen, jolloin vauva on tyytyväinen, rentoutunut sekä kynnet ovat pehmeät ja helppo leikata. Kynnet voi myös leikata nukkuvalta vauvalta, jolloin huitovat kädet ja jalat eivät häiritse puuhaa.

person holding baby's hand
Kuva: bady abbas. Kynsien leikkaaminen on usein helpointa kylvyn jälkeen.

Moni vauva ei pidä leikkaustilanteesta. Tilanteesta voi yrittää tehdä mahdollisimman mukavan lapselle laulamalla tai jutustelemalla.

Näin leikkaat vauvan kynnet:

  • Tartu tukevalla otteella koko käteen/jalkaan, jotta vauva ei pääse heilauttamaan kyseistä raajaa. Äitiyspakkauksen sakset sopivat hyvin tähän tarkoitukseen.
  • Hyvä valaistus on erittäin tärkeää, koska vauvan sormet ja kynnet ovat pikkuriikkiset ja kynnen ja ihon erottaminen toisistaan voi olla vaikeaa.
  • Varo ettei kynsiin jää teräviä reunoja, sillä vauva saattaa raapia niillä itseään. Jos kynnet tuntuvat leikkaamisen jälkeen teräviltä, kulmat voi pyöristää viilalla.
  • Jos vauva liikkuu ja heiluu paljon, kokeile leikata kynnet vauvan nukkuessa.
  • Isomman vauvan kanssa voi kynsiä leikatessa laskea sormia, lorutella tai lauleskella.
  • Vauvan kynnet kasvavat nopeasti. Jos sinusta tuntuu, että kynnet pääsevät kasvamaan liian pitkiksi, ennen kun muistat leikata ne, varaa kynsien leikkuulle tietty päivä viikosta. Tämä helpottaa muistamista ja kynsien leikkaamisesta tulee rutiini.
  • Jotkut pelkäävät vauvan kynsien leikkausta ja saattavat lyhentää kynsiä repimällä tai jopa puremalla. Älä koskaan revi lapsen kynsiä, koska ne voivat tulehtua helposti. Kynnet tulee lyhentää siihen tarkoitetuilla, mieluiten tylppäkärkisillä saksilla.

Lähde:

Hyväkysymys.fi

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *