Mikä yllätti eniten vanhemmuudessa? Vanhemmat vastaavat

Mikä yllätti eniten vanhemmuudessa? Vanhemmat vastaavat
Kuva: Andrae Ricketts

Teksti: Anna-Leena

Moni vanhemmuudesta ja lapsista haaveileva kokee tietävänsä, mihin on ryhtymässä. Vanhemmuuteen kuitenkin liittyy myös tunteita, asenteita ja huolia, jotka saattavat yllättää. Vauva.fi sivuston keskustelussa lapseton henkilö kysyy, mikä on päässyt yllättäämään eniten vanhemmudessa. Näin vanhemmat vastasivat.

man and girl sitting on brown dock near boat and two white ducks during daytime
Kuva: Caleb Jones. Vanhemmuus saattaa herättää yllättäviä tunteita.

Muun muassa nämä 10 asiaa ovat yllättäneet vanhemmat:

  1. “Se että lapsi on siinä koko ajan ja tarvitsee minua niin paljon. En osannut kuvitella tunnetta, vaikka kyllä tiesin sen etukäteen”. Jokainen tietää, että lapset tarvitsevat paljon läheisyyttä ja huomiota, mutta määrä saattaa silti yllättää. Vai suunnitteleeko muka joku etukäteen istuvansa vessassa ovi auki tai lapset sylissä?

2. “Rakkaus omaan lapseen. Tottahan minä äidinrakkaudesta olin kuullut mutta ajattelin että se nyt vain on sellainen kaunis sana”. Sitä, kuinka paljon omaa lastansa voi rakastaa, ei voi verrata mihinkään. Vanhemmanrakkaus on sekoitus ylpeyttä, ihailua, huolta, vastuuta ja “tekisin mitä tahansa suojellakseni sinua”-tunnetta.

3. “Se, että pinna voi palaa näin nopeasti… Sanotaan, että lasten myötä se kasvaa, mutta päin vastoin mielestäni.” Vanhemmuus yllättää: niin hyvässä, kuin pahassakin. Kuinka joku voi yhtä aikaa olla parasta maailmassa ja saada sinut raivon partaalle? Vanhemmuus on täynnä tunteita, laidasta laitaan. Väsymys, huoli, kiire, paineet ja odotukset tuovat joskus yllättäviäkin piirteitä esiin.

4. “Huolen määrä yllätti ja vastuun suuruus. Se, että ihan kokoajan on oltava valmiudessa.” Miksi se ei nuku? Miksi se nukkuu noin pitkään? Hengittääköhän se varmasti? Onkohan tuo normaalia? Miksi naapurin saman ikäinen vauva ryömii ja meidän vauva ei? Onkohan sillä kaikki hyvin? Vanhemmuus on jatkuvaa huolta kaikesta. Varsinkin pienen vauvan vanhempana olet vastuussa toisen ihmisen hengissä pitämisestä. Se on aika iso juttu se.

5. “Se miten surkeassa jamassa on terveydenhuolto, päivähoito ja koulu.” Varsinkin päiväkotien tilanne on viime aikoina ollut esillä mediassa. Valtava pula pätevistä varhaiskasvatuksen opettajista on vaikuttanut päivähoidon laatuun ympäri Suomea.

6. “Se että vanhemmilta vaaditaan koko ajan super vanhemmuutta, tavalliset asiat on syntiä ja ettei isä ole vanhempi, ainakaan monen mielestä.” Nykyajan vanhemmilla on valtavat paineet kaikesta. Tietoa on saatavilla niin paljon, että on melkein mahdotonta toimia kaikessa suositusten mukaan. On oltava ekologista, luomua, ergonomista ja itsetehtyä. Pitäisi käyttää kestovaippoja, sormiruokailla ja imettää. Vanhempien pitäisi samaan aikaan käydä töissä, mutta olla läsnä. Lista on loputon!

7. “Se yllätti, että rakkaus lapseen ei tullut heti. Oikeastaan vasta jossain 6kk kohdalla. Ja että vaikka vauva nukkuu paljon, itse ei voi nukkua, koska sen unet on vartin.” Kaikki eivät tunne valtavaa rakkauden hyökyaaltoa heti lapsen synnyttyä, vaan kiintyvät ja rakastuvat lapseen vähitellen, ajan kanssa. Tämäkin on aivan normaalia.

8. “Se,että wc- käynnitkään eivät ole yksityistä aikaa, se , että kinastellaan kumpi ripustaa pyykit, kun se on omaa aikaa, kuinka pienillä unilla voi toimia, miten huolestunut voi olla, jos toinen ei esim syö, kuinka paljon voi sattua toisen puolesta.” Kukapa olisi uskonut, että jopa arkiset askareet, kuten pyykkien ripustelu tai roskien vienti voisivat tuntua ruuhkavuosien keskellä hengähdystauolta tai omalta ajalta, kaupassa käynnistä puhumattakaan?

9. “Se, ettei itselleen kaipaa oikeastaan enää mitään vaatetta tai tavaraa, vaan kaikki vähäiset ostoshimot kohdistuvat lastentuotteisiin. Näin on minulla ainakin nyt, kun lapsi on 1-vuotias – ehkä joskus tulevaisuudessa alan taas kiinnostua esim. muodista.” Miksi itsestä huolehtiminen onkin niin vaikeaa? Ja miksi 50 euroa lapsen ulkoilupuvusta ei tunnu missään, mutta auta armias jos joudut käyttämään 50 johonkin omaan!

10. “Lastenvastaisuus ympäristössä ja yhteisöissä on yllättänyt. Työnantaja kokee esim. sairaan lapsen kotona hoitamisen hirveänä ja ehdottaa maat ja kuut ettei joutuisi olemaan pois töistä. Kassajonossa mummot mulkoilee jos taapero inahtaa. Rattaat bussissa on hirveä ongelma joillekin kanssamatkustajille. Naapureista on tullut esiin uusia, ikäviä piirteitä. Lapsettomilla ystävillä on vaikea kyläillä kun eivät ymmärrä että eihän se lapsi istu hiljaa missään nurkassa vaan tutkii kyläpaikkaa. Perhepaikat kauppojen edessä varataan paksujen viiskymppisten äijien toimesta ja kun raahaan turvakaukaloa selkä vääränä, naureskelevat. Kyllä kaikki tällaiset pikkujutut yllätti ympäristön suhtautumisessa lapsiin, myös se miten jotkut lapsettomat suhtautuvat ja jakavat neuvojaan.” Vihamielinen asenne lapsia kohtaan on yllättävän yleistä. Lapsia pitäisi kaikkien tehdä, mutta lapset eivät saisi näkyä missään. Onko ihmekään, jos syntyvyys laskee kuin lehmän häntä?

Mikä sinut yllätti eniten vanhemmuudessa?

Päivitetty: 21.11.2021

Lähde: Vauva.fi/keskustelu

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *