Näillä vinkeillä opetat lapsesi niistämään: aloita harjoittelu, kun lapsi on terve

Näillä vinkeillä opetat lapsesi niistämään: aloita harjoittelu, kun lapsi on terve
Kuva: Diana Polekhina

Teksti: Anna-Leena

Tukkoinen nenä vaikeuttaa syömistä ja nukkumista ja tekee olon epämukavaksi. Kun lapsi oppii niistämään, voit sanoa hyvästit epämukaville niistimille-ja nenäimureille. Niistämisen hoksaaminen ei kuitenkaan ole homma helpoimmasta päästä. Näillä lotusgygiene-sivuston vinkeillä pääsette harjoittelussa alkuun.

Aloita harjoittelu, kun lapsi on terve

Lapsi oppii helpoiten niistämään, kun hän on terve. Tukkoinen nenä saattaa harmittaa ja kipellä lapsella on monesti myös vähemmän kärsivällisyyttä pysähtyä oppimaan uusia asioita. Niistämistekniikoita onkin helpompi harjoitella silloin, kun nenä ei ole tukkoinen.

Varaa harjoitteluun tarpeeksi aikaa

Harva lapsi ymmärtää niistämisen idean heti. Harjoitteluun kannattaakin varata tarpeeksi aikaa. Lapsi ei välttämättä ole tiedostanut, että ilmaa voi tulla ulos suun lisäksi myös nenästä. Aloita näyttämällä lapselle, kuinka niistät oman nenäsi. Anna sen jälkeen lapselle oma nenäliinapakkaus, josta hän voi halutessaan kaivaa nenäliinan.

Pelkkä “niistä!” käsky on harvoin tarpeeksi. Niistämistä voikin opetella hauskojen leikkien varjolla. Lotushygiene-sivustolla vinkataan hauskoja leikkejä niistämisen opetteluun. 

  • Perunakattila: Kannusta lasta puhaltamaan kuplia kylpyammeeseen puhaltamalla ilmaa nenästään. Kupliva vesi on kuin kiehuva vesi perunakattilassa! Muista, että lasta ei saa koskaan jättää veteen leikkimään ilman valvontaa.
  • Saippuakuplat: Kokeilkaa puhaltaa saippuakuplia nenällä.
person hand holding bubble maker toy near toddler's mouth
Kuva: Katie Smith. Kokeilkaa puhaltaa saippuakuplia nenällä.
  • Höyryinen peili: Kokeilkaa saada peili höyryiseksi puhaltamalla ilmaa nenästä. Kokeilkaa ensin painaa toinen sierain kiinni, jotta ilman puhaltaminen helpottuu.
  • Höyhenkilpailut: Puhaltakaa höyheniä pöydällä puhaltamalla ilmaa nenän kautta. Voitte yrittää puhaltaa höyhentä pöydän yli henkilöltä toiselle tai kisailla siitä, kuka saa höyhenen puhallettua nopeiten pöydän reunalta toiselle. 

Aloita puhaltamisesta

Nenän niistämistä kannattaa harjoitella vaiheittain. Kun lapsi on harjoitellut ja oppinut puhaltamaan ilmaa nenästä, hän on valmis niistämään nenäliinaan. Nenäliinaan voi aluksi niistää aluksi yksi sierain kerrallaan. Lapselle kannattaa opettaa alusta asti, että nenäliina heitetään niistämisen jälkeen heti roskiin, eikä sitä jätetä lojumaan pöydille tai työnnetä taskuihin keräämään pöpöjä. Muista aina kehottaa lastasi pesemään kätensä niistämisen jälkeen.

Lähde: Lotushygiene.com

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *