Keripukki, sokerihumala ja nivelrikko: muistatko nämä uhkaukset lapsuudestasi?

Keripukki, sokerihumala ja nivelrikko: muistatko nämä uhkaukset lapsuudestasi?
Kuva: Caroline Hernandez

Teksti: Anna-Leena

Syntymäpäiväjuhlilta tullaan kotiin sokerihumalassa ja salaatin lautaselle jättävältä tippuu hiukset päästä. Vanhemmilla on kautta aikojaan ollut hihassaan joukko toimivia uhkauksia, joilla kontrolloida lasten tekemisiä. Vaikka uhkausten tarkoituksena onkin kitkeä pois epätoivottu käytös, on niiden taustalla saattanut olla aivan aito huoli lapsen terveydestä. Mutta onko näissä lapsuudesta tutuissa uhkauksissa perää?

“Syö salaatti, tai tulee keripukki!”

Myönnä pois: pelko irtoavista hampaista ja hiuksista sai sinutkin syömään salaatttilautasen tyhjäksi. Vaikka keripukki onkin tunnettu lähinnä merimiesten tautina, keripukki-uhkailut eivät kuitenkaan ole aivan tuulesta temmattuja: Suomessakin on vielä 1990-luvullakin raportoitu keripukkitapauksista, jotka ovat liittyneet yltiöpäiseen laihduttamiseen

vegetable salad on white ceramic plate
Kuva: Tania Melnyczuk. Keripukki-uhkailut eivät ole aivan tuulesta temmattuja

Keripukki aiheutuu C-vitamiinin puutteesta ja tautitila puhkeaa jo 1-3 kuukauden C-vitamiinittoman ruokavalion jälkeen. Oireina ovat laajat mustelmat, turvonneet, tulehtuneet ja vuotoiset ikenet ja sen seurauksena heiluvat ja irtoilevat hampaat. Lapsilla saattaa ilmetä verenvuotoa luiden kasvulevyihissä, murtumia, arkuutta ja liikekipuja. 

“Silmät voi jäädä kieroon”

Kuinka hauskaa olikaan naurattaa muita ilveilemällä ja katsomalla kieroon! Leikki loppui kuitenkin usein lyhyeen, kun vanhemmat varoittelivat silmien jäävän kieroon lopullisesti. Silmät voivat kyllä väsyä jatkuvasta kieroon katsomisesta, mutta tuskin kenenkään silmät ovat jääneet lopullisesti kieroon. Vai onko? 

shallow focus photography of two boys doing wacky faces
Kuva: Austin Pacheco. Voiko silmät jäädä kieroon lopullisesti?

“Sorminivelten naksuttelu pilaa nivelet”

Jokaisella luokalla oli vähintää yksi oppilas, joka rakasti sormien naksuttelua. Rystysten ja muiden nivelten naksuttelu on monille samantapainen eräänlainen rentouttava tapa kuin jäsenten venyttely. Moni myös reagoi stressiin sormia naksuttelemalla. Nivelistä kuuluva, vastenmielinen ääni voi selittää uskomuksen, että naksuttelu vahingoittaa niveliä. Tieteellistä perustetta uskomukselle ei ole.

selective focus photography of person's hands
Kuva: Daiga Ellaby. Voiko sormien naksuttelusta olla haittaa?

“Sokerihumala iskee, jos syöt liikaa karkkia”

Sitä, että sokeri aiheuttaa lapsissa hyperaktiivisuutta ei ole pystytty todistamaan mitenkään. Esimerkiksi syntymäpäiväjuhlilla riehuvien lasten käytös on jo vuosikymmeniä pistetty sokerihumalan piikkiin. Tutkijat arvelevat, että odellisuudessa kyse on enemmänkin vanhempien reaktiosta iloisesti ja villisti leikkivien leikkeihin. Mitä enemmän vanhemmat hermostuvat lasten riehumisesta, sitä hauskempaa lapsista on juosta ympyrää.  

two toddler pillow fighting
Kuva: Allen Taylor. Sokerihumalaa ei ole pystytty todistamaan.

Lähteet:

Pubmed.ncbi

tieku.fi

terveysoportti.mobi

Ruuhkavuodet toimitus