Saako lapselle valehdella joulupukista? Näin vastaa lastenpsykologi

Teksti: Anna-Leena
Joulu on monessa perheessä taianomaista aikaa ja joulupukki tonttuineen ja poroineen osa joulunodotusta. Lapsen kasvaessa epäilyt alkavat kuitenkin herätä: miksi joulupukki näyttää ja kuulostaa aivan ukilta tai naapurilta? Miksi joulupukin parta näyttää niin hassulta? Miten joulupukki muka ehtii joka paikkaan samana iltana? Lopulta lapsi kysyy vanhemmiltaan suoraan, onko joulupukkia oikeasti olemassa. Pitäisikö vanhempien jatkaa sadun kertomista vai kertoa lapselle totuus? Näin vastaa brittiläinen lastenpsykologi Daily star-sivustolla.
Epäilevälle lapselle kannattaa kertoa totuus
Brittiläisen lastenpsykologin mukaan epäilevälle lapselle kannattaa kertoa totuus. Lastenpsykologi Amanda Gummer kertoo brittilehti Daily Starille, että lapselle olisi hyvä kertoa totuus joulupukista viimeistään, kun hän on 10–11-vuotias. Tämä kuitenkin riippuu paljon lapsesta.
Miksi totuuden kertominen kannattaa?
Monia vanhempia huolestuttaa, että joulupukkiin vielä yläkoulussa uskova lapsi voi joutua kiusatuksi. Näin ollen totuuden paljastaminen kannattaisikin tehdä viimeistään alakoulun viimeisillä luokilla- jos lapsi tuolloin vielä uskoo tähän parrakkaaseen satuhahmoon, huomauttaa Gummer.

Epäilyt joulupukin olemassaolosta heräävät kuitenkin monelle kouluikäisenä. Koulussa saattaa liikkua huhuja siitä, että lahjoja ei tuo oikeasti pukki, vaan lahjojen takana ovat vanhemmat ja sukulaiset. Myös vanhemmat sisarukset saattavat paljastaa totuuden nuoremmille.
Gummerin mukaan epäilevälle lapselle tulisi kertoa totuus eikä valehdella ja ylläpitää uskoa satuhahmoon. Vaikka taianomaisen joulutunnelman ylläpitäminen saattaa tuntua vanhemmasta viattomalta, valehtelu voi syödä lapsen ja vanhemman välistä luottamusta.
Kuinka kertoa totuus lapselle?
Totuus kannattaa kertoa lapselle mahdollisimman hellävaraisesti. Totuuden paljastaminen on helpompaa silloin, kun lapsi itse alkaa epäillä hahmon olemassaoloa. Tällöin vanhemman on helpompi kysyä lapseltaan, uskooko tämä, että joulupukki on olemassa.
Jos lapsi ei itse ala kysellä joulupukin olemassaolosta ja vanhemmat ajattelevat, että on aika kertoa totuus, keskustelun voi aloittaa kysymällä lapselta varovaisesti, mitä hän itse ajattelee joulupukista.
Vanhempia saattaa harmittaa, jos joulupukki-tarina paljastuu valheeksi lapsen ollessa vielä pieni. On kuitenkin tärkeää muistaa, että vaikka lapsi ei enää usko joulupukkiin, joulu pysyy samana: koko perheen iloisena ja taianomaisena juhlana. Lapselle voi olla jopa helpompi selittää, miksi kuusen alta ei aina löydykään jokaista lapsen pukilta pyytämää lahjaa. Vaikka totuus joulupukista paljastuisikin, joulu voi jatkossakin olla täynnä taikaa!
Lähteet: