Apua, lapseni nielaisi purkan! Pitäisikö huolestua?

Teksti: Anna-Leena
Kuinka monta kertaa sinua varoiteltiin pienenä purukumin nielaisemisesta? Monia on peloteltu kertomalla, että purkan nielaiseminen aiheuttaa suolitukoksia tai että huonosti sulava purkka jää elimistöön vuosikausiksi. Women’s Health -lehden haastattelema Johns Hopkins -yliopiston lääketieteen apulaisprofessori Gerry Mullin kertoo, että kumpikaan väittämistä ei pidä paikkaansa, selviää iltalehden artikkelista.
Mitä nielaistulle purkalle tapahtuu?
Mullinin mukaan osa purkan ainesosista sulaa ongelmitta. Esimerkiksi makeutusaineet ja aromit hajoavat suolistossa. Loput purkasta kulkee ruoansulatuskanavan läpi hajoamattomina. Esimerkiksi itse kumia, joka on sekoitus elastomeerejä, puun hartsia, rasvoja, emulgaattoreita ja vahaa, elimistön on melko vaikeaa hajottaa.
- Lue myös Sairastuvalta terve!
- Lue myös Tutkimus: Vauvoilla 25 prosenttia suurempi riski syntyä pienipainoisena alueilla, joilla ilmanlaatu on huono
- Lue myös Autismitietoisuuden päivää vietetään 2.4. Tänä vuonna muistutetaan mielen hyvinvoinnista
- Lue myös Tiesitkö, että nämä 5 asiaa vahingoittavat aivojasi ja muistiasi?
- Lue myös Yksin kannettu taakka -Miksi raskauden jälkeinen masennus on edelleen tabu?

Useimmiten elimistö ei pysty hajottamaan purukumia samaan tapaan kuin se hajottaa muut ruoat. Ruoansulatusjärjestelmällä on kuitenkin muita keinoja hankkiutua eroon nielemistämme asioista, sillä kaiken kaikkiaan syömme paljon sellaista, jota elimistömme ei pysty täysin hajottamaan.
Tahmainen purkka tarttuu kengän pohjaan, vaatteisiin, penkkiin tai hiuksiin tiukasti, mutta käykö purkalle sama suolistossa? Mullin vakuuttaa, että purukumi kulkeutuu elimistön läpi muun ruoan mukana ja poistuu lopulta ulosteiden seassa-kunhan purukumin nieleminen pysyy satunnaisena.
Mahdollisia ongelmia
Vaikka satunnaisesta purukumin nielaisemisesta ei tarvitse olla huolissaan, purukuminen nieleminen voi aiheuttaa ongelmia joissain tapauksissa. Esimerkiksi Crohnin tauti tai divertikuliitti eli paksusuolen upmipussien tulehdus voivat ahtauttaa suolistoa, minkä vuoksi purkan sulamattomat osat eivät välttämättä pääsekään kulkemaan sen läpi sujuvasti. Tällaisista ongelmista kärsivillä nielaistu purukumi voi aiheuttaa muun muassa vatsakipuja, ummetusta ja muita ikäviä vaivoja.
Iltalehden artikkelissa myös kerrotaan, että vuonna 1998 tehdyn tutkimuksen mukaan 5-7 purukumia päivässä nielevät lapset alkoivat lopulta kärsiä suolitukoksista ja ummetuksesta.
Minkä ikäiselle lapselle voi antaa purukumia?
Ksylitolipurukumin syömistä voi alkaa harjoitella noin 1,5 – 2 vuoden iässä yhdessä aikuisen kanssa. Päivittäin nautittua ksylitolimäärää lisätään pikkuhiljaa. Ksylitolituotteita olisi hyvä käyttää vähintään kolme kertaa päivässä.
Lähteet: