Lapsi haluaa meikata – Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon?

Lapsi haluaa meikata – Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon?
Kuva: Pixabay / sallina13

Teksti: Mami Mixtuura

Monelle vanhemmalle tulee jonain päivänä vastaan tilanne, jossa lapsi ilmaisee kiinnostuksensa meikkejä kohtaan. Jotkut lapset kiinnostuvat niistä jo tosi pieninä. Jos meikeistä kiinnostunut lapsi on kovin nuori, voi vanhemman olla vaikea miettiä miten reagoi lapsen kiinnostukseen. Antaako ilomielin lapselle meikit testattavaksi vai kieltääkö sen ja vetoaa lapsen nuoreen ikään. Miten tilanteessa tulisi toimia? Minkä ikäisenä lapsi voi meikata ja onko jokin ikäraja meikkien käyttämiseen olemassa?

Onko meikit turvallisia lapsille?

Meikit sisältävät monenlaisia ainesosia, joten on hyvä miettiä ovatko ne turvallisia lasten käyttöön. Kaksplussan artikkelissa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajala kertoo, että heillä ei ole antaa suositusikärajoja lasten kosmeettisten tuotteiden käytölle, koska tuotteiden turvallisuutta arvioitaessa otetaan huomioon vain tuotteen kohderyhmän arviointi. Hän toteaa: “Kosmetiikan kohdalla asetukset ovat niin tarkkoja, ettei meikkejä tarvitse kieltää lapsilta”. Hän kertoo myös, että lasten leluille (esim. meikattava leikkipää) tehdään turvallisuusarvioinnit, jossa huomioidaan lapset käyttäjinä ja siten näiden tuotteiden päätyminen lasten kasvoille on turvallista.

Miksi lapsi haluaa meikata?

Kun lapsi osoittaa kiinnostusta meikkejä kohtaan, kannattaa selvittää minkä takia hän haluaa meikata. Monet lapset tykkäävät matkia vanhempiaan ja ehkä pieni lapsi haluaa sen vuoksi itsekin meikata. Onko lapsen meikkaaminen yhteydessä esimerkiksi leikkeihin tai onko hän aidosti kiinnostunut meikkaamisen opettelusta? On eri asia, jos taustalla oleva syy onkin esimerkiksi se, että lapsi on nähnyt sosiaalisessa mediassa kuvia meikatuista henkilöistä ja kokee tarvetta meikata, koska kokee että meikkaaminen on yhteydessä hänen saamaan hyväksyntään muilta ihmisiltä. Joten selvitä haluaako lapsi meikata itseään varten vai onko taustalla ulkonäköön liittyviä paineita.

Lapsen itsetunto ja meikkaaminen

Lumottu polku -blogissa mietitään monipuolisesti lasten meikkaamista. Blogin kirjoittaja pohtii esimerkiksi, että onko meikeillä leikkiminen sopivaa. Esiin nousee myös se, että tuoko meikkien käyttäminen nykyajan tytöille liikaa paineita, koska pitäisi näyttää tietyllä lailla täydelliseltä. Kirjoittaja kiteyttää ajatuksensa: “Somekasvatukseen ja lasten itsetunnon vahvistamiseen”. Tällä hän tarkoittaa, että kun lapsi kokee olevansa hyvä juuri itsenään ja kokee että voi meikata halutessaan itseä varten, on asiat kuten pitää. Mutta jos meikkaaminen tehdään siksi, että lapsi kokee saavansa ulkoapäin paineita siihen, on asia ongelmallinen.

Huono äiti -sivustolla pohditaan, että jos ala-asteikäinen lapsi meikkaa päivittäin kouluun, millainen malli naisena elämisestä lapselle on kehittynyt. Miksi lapsi herää päivittäin 20 minuuttia aikaisemmin, jotta voi meikata kouluaamuina? Kirjoittajan mielestä meikkaamisessa ei ole sinällään mitään pahaa, mutta hän pohtii että millaisen meikin lapsi tekee, kun siinä kestää niin kauan aikaa. Tuskin pelkän ripsivärin laittamisessa kuluu paria minuuttia kauempaa.

Kuva: Pixabay / ID 4956365

Omat meikit 7-vuotiaalle tiukkojen ehtojen kanssa

Lähiömutsi-blogin kirjoittaja kertoo, että oli ostanut 7-vuotiaalle lapselle ensimmäiset meikit. Hän kertoo, että oli aiemmin ajatellut, että ei toimisi näin, mutta aiemmat periaatteet olivat joutuneet kyseenalaisiksi. Kirjoittaja kertoo, että ei löytänyt enää järkevää syytä kieltää lapselta meikkaamista, koska lapsi oli aidosti kiinnostunut meikkaamisesta. Blogin pitäjä oli halunnut hankkia lapselleen hellävaraiset tuotteet. Vaikka lapsi sai meikkinsä, liittyy meikkaamiseen tiukkoja ehtoja. Arkena ja kouluun lapsi ei saa meikata, mutta viikonloppuisin ja juhliin mennessä meikkaaminen on sallittua. Lapsi myös pesee iltaisin meikit pois kasvoilta.

Lähteet:

Huono Äiti

Kaksplus

Lumottu polku

Lähiömutsi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *