Muista käsitellä pientä kättä hellästi, jotta kyynärpää ei mene sijoiltaan

Muista käsitellä pientä kättä hellästi, jotta kyynärpää ei mene sijoiltaan
Kuva: Natalia Fichtner Pixabay

Teksti: Mami Mixtuura

Pienet lapset ovat vilkkaita ja usein täynnä omaa tahtoa. Välillä voi tulla vastaan tilanteita, joissa aikuisella ei tunnu riittävän keinoja lapsen uhmakasta käytöstä vastaan. Lapsi saattaa esimerkiksi mennä lattialle velttona makaamaan ja olla haluton liikkumaan siitä minnekään. Tällaisessa tilanteessa lasta saatetaan kiskaista liikkeelle liian kovasti. Tässä tavassa on riskinsä, joista kannattaa olla tietoinen.

Kaksplussan artikkelissa kerrotaan, että alle 5-vuotiaiden lasten kyynärpäät voivat helposti mennä pois sijoiltaan. Tämä on melko yleinen pienten lasten lääkärissä käyntien syy. Kyynärpään värttinäluu saattaa mennä pois paikoiltaan etenkin, jos lapsen velttoa kättä kiskaisee liian nopeasti ja rajusti. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun lapsen halutaan nousevan tai kävelevän vastoin hänen tahtoaan.

Aikuisten pitäisi välttää lapsen käteen kohdistuvia yhtäkkisiä ja nopeita liikkeitä. Kaksplussan tekstissä kerrotaan, että lääkärien mielestä sijoiltaanmenoja tapahtuu yleensä silloin, kun nykäisy tai vastaava liian suuri voima kohdistuu vain yhteen käteen. Tämän tiedon valossa käsistä roikottamisien ja pyöritysleikkien ei uskota aiheuttavan vastaavaa, koska näissä on mukana lapsen molemmat kädet eikä vain toinen.

Miten sijoiltaan mennyt kyynärpää oirehtii?

Kaksplussan artikkelissa kerrotaan, että sijoiltaan mennyt kyynärpää voi näyttää ihan normaalilta eikä siinä ulkoisesti välttämättä näy mitään poikkeavaa. Kyynärpään alue kipeytyy eikä lapsi halua käyttää kättä vaan käsi roikkuu veltosti lähellä vartaloa.

Miten sijoiltaan mennyttä kyynärpäätä hoidetaan?

Sijoiltaan menneen kyynärpään hoito on helppoa ja nopeaa toteaa TYKSin erikoislääkäri Raakel Luoto Kaksplussan artikkelissa. Useimmiten lääkäri saa laitettua käden takaisin paikalleen heti vastaanotolla, joten hoito on nopeaa ja helppoa. Kipu lievittyy yleensä heti, kun käsi on asettunut takaisin omalle paikalleen ja käden normaali käyttäminen onnistuu sen jälkeen. Toisinaan kerran sijoiltaan mennyt käsi voi mennä helposti uudelleen pois paikoiltaan.

Mitä muita juttuja voi seurata?

Kaksplussan artikkelissa todetaan, että toisinaan lapsen käteen voi tulla isompi ongelma, jolloin käsi voi murtua tai kyynärnivel mennä sijoiltaan. Tällaisissa tapauksissa käsi näyttää yleensä tavallisesta poikkeavalta ja voi olla turvonnut. Kyynärnivelen sijoiltaanmenon aiheuttajana on yleensä kaatuminen tai muunlainen tapaturma.

Muista käsitellä pientä kättä hellästi

Muista siis käsitellä pientä kättä hellästi joka tilanteessa. Silloinkin, kun uhmakkaan lapsen käytös yllättää ja aiheuttaa hankalia tilanteita.

Lähde:

Kaksplus


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.