Mustikkatahra vaatteessa? Katso tahranpoistovinkit vaikeille tahroille

Mustikkatahra vaatteessa? Katso tahranpoistovinkit vaikeille tahroille
Kuva: Unsplash / Laura Ohlman

Teksti: Mami Mikstuura

Onko mitään ärsyttävämpää kuin mustikkatahra lapsen uudessa paidassa? Mustikat ovat hyviä ja terveellisiä, mutta välillä tuntuu, että pääsisi helpommalla, jos niitä ei tarjoaisi lapselle lainkaan. Mutta tiesitkö, että mustikkatahratkin kalpenevat niihin kohdistetuilla täsmäiskuilla! Lue vinkit hankalien tahrojen poistamiseen ja uskallat jatkossa huoletta antaa lapsesi nauttia myös mustikoista.

Miksi tahranpoisto on niin vaikeaa?

Välillä tuntuu siltä kuin tahrojenpoisto olisi rakettitiedettä. Osa tahroista lähtee helposti normaalissa pesussa, mutta osa tahroista kiinnittyy tiukemmin kankaaseen, kun ne laittaa pesuun ennen tahran käsittelyä. Eri tahrat vaativat erilaisen käsittelyn. Kankaan materiaaliin tulee myös kiinnittää huomiota, koska kaikki kankaat ei kestä samanlaisia käsittelyjä. Joten onhan siinä monenlaista huomioon otettavaa.

Muista nämä asiat

1. Ole nopea!

Tahrojen poistamisessa on tärkeää olla nopea. Mitä kauemmin annat tahran viipyä vaatteessa, todennäköisesti sitä tiukemmin se siihen jää.

2. Harkitse ennen kuin toimit ja tunnista tahran aiheuttaja

Vaikka pitää olla nopea, niin malta ensin tunnistaa tahran aiheuttaja ja materiaali, johon tahra on tullut. Tällä tavalla toimien vältyt isommalta harmilta. Kaikki tahranpoistotavat eivät sovi kaikille tahroille ja materiaaleille. Jos tahranpoiston tekee harkitsematta vääränlaisella menetelmällä, voi seurauksena olla esimerkiksi tahran leviäminen isommalle alueelle, materiaalin vaaleneminen tai muunlaiset vauriot materiaalissa.

Täsmävinkit vaikeille tahroille

1. Mustikkatahrat

Mustikkatahra kannattaa poistaa mahdollisimman tuoreena. Älä laita tahraan pesuaineita, saippuaa äläkä laita pesukoneeseen. Paras ja nopea keino mustikkatahralle on käsitellä se kiehuvalla vedellä. Kuumenna vesi esim. vedenkeittimellä ja aseta vaate tiskialtaaseen siten, että tahra on esillä. Kaada suoraan tahralle kiehuvaa vettä. Yleensä mustikkatahran pois liukenemisen näkee heti vettä kaataessa. Useimmat materiaalit kestävät käsittelyn kuumalla vedellä, koska vesi on kosketuksissa kankaan kanssa vain pienen hetken. Mutta jos tahraantunut vaate on todella kallis tai ”arasta” materiaalista valmistettu, kannattaa kaiken varalta miettiä veisikö vaatteen suosiolla pesulaan.

2. Punaviinitahrat (Lähde: kotipuhtaaksi.fi)

Moni nauttii punaviinin juomisesta, mutta välillä käy vahinkoja ja vaatteille saattaa tulla tahroja. Punaviinitahrojen poistamiseen löytyy monenlaisia vinkkejä. Punaviinitahran kimppuun kannattaa hyökätä mahdollisimman nopeasti. Ensiapuna kannattaa tahralle laittaa kylmää vettä ja kuivata tai imeyttää vesi pois. Jos kylmä vesi yksinään ei riitä, voit kokeilla lisäksi alla olevia keinoja.

Ruokasooda

Valmista ruokasoodasta ja vedestä tahralle levitettävä tahna. Jätä tahna vaikuttamaan yön yli ja pese seuraavana päivänä pois.

Suola

Sirottele suolaa mahdollisimman tuoreelle ja kostealle tahralle. Jätä vaikuttamaan tunniksi ja huuhdo sen jälkeen pois kylmällä vedellä.

Etikka + tiskiaine

Tee seos etikasta, tiskiaineesta ja lämpöisestä vedestä. Levitä seos tahran päälle. Apuna seoksen levittämisessä voit käyttää halutessasi esimerkiksi sientä. Anna aineen imeytyä ja sen jälkeen puhdista aine pois. Tarvittaessa voit toistaa käsittelyn niin monta kertaa, että tahra on kokonaan lähtenyt pois.

Kuva: Pixabay / MasterTux

3. Rasvatahrat (Lähde: kotipuhtaaksi.fi)

Rasvatahrat ovat hankalia tahroja, koska niitä ei useinkaan heti huomaa. Usein rasvatahra paljastuu vasta sen jälkeen, kun vaate on jo käynyt pesussa. Rasvatahroille voi koittaa monenlaista menetelmää. Tässä muutamia ja voit niistä valita itsellesi mieluisen. Useimmiten rasvatahrastakin pääsee eroon, kun tietää miten sitä kannattaa käsitellä.

Tiskiaine

Levitä tahran päälle tiskiainetta ja hankaa tahraa esimerkiksi hammasharjalla. Tehokkaamman vaikutuksen saat, jos lisäät tiskiaineen joukkoon ruokasoodaa. Anna vaikuttaa ja huuhtele sen jälkeen aineet pois.

Sitruuna + suola

Purista rasvatahran päälle sitruunaa ja ripottele suolaa. Tämän jälkeen hankaa käsiteltävää kohtaa. Jätä vaikuttamaan ja huuhtele lopuksi kylmällä vedellä.

Mitä tehdä, jos tahra ei lähde millään pois?

Jos et saa tahraa lähtemään omin keinoin ja kyseessä on vaate, jonka haluaisit pelastaa, kannattaa vaate viedä pestäväksi pesulaan. Tätä pesulaan vientiä kannattaa harkita jo ennen, kuin aloittaa tahraa käsittelemään, jos kyseessä on kallis tai muuten tärkeä vaate. Pesulaan viedessä kannattaa kertoa millä tavoin olet tahraa yrittänyt poistaa. Myös auringonvalo voi auttaa tahraan. Jos ulkona on kaunis aurinkoinen päivä, kannattaa tahrainen vaate viedä ulos aurinkoon ja tahra saattaa olla tämän jälkeen poissa.

Lähteet:

Kotipuhtaaksi.fi

Martat

Onko sinulla hyväksi havaittuja tahranpoistovinkkejä? Tykkäätkö tahrojen poistamisesta vai onko se ikävää puuhaa?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.