10 asiaa, jotka piristävät marraskuussa

-Täällä on niin kylmä, että en tunne sormiani! Huokaisee vanhin lapsista. 

-Voinko laittaa sormet sinun taskuun? Kysyy keskimmäinen.

-Tengo mocos! Räkä valuu! Ilmoittaa kuopus.

Sí señor! Syksy on virallisesti täällä. Saatan kohmeiset lapset koulun ovelle ja pussailen heidät noloiksi. 

Kotimatkalla kierrän vähän pidemmän lenkin. Otan maskin pois ja hengitän raikasta marraskuun ilmaa. Aurinko paistaa kirkkaasti palmujen takaa, mutta syksy on totisesti täällä. Pari viikkoa sitten uimme meressä Malagassa, nyt kaivellaan sormikkaita ja kaulureita vaatekaapista. Miten syksy pääseekin yllättämään joka vuosi? 

Kuva:Anna-Leena. Marraskuussa saan energiaa luonnosta ja väreistä.

Kävelen puiston läpi. Aurinko saa nurmikon kastehelmet kimaltelemaan. Talvella nurmi on värikynänvihreä. Saman värinen kun koivun silmut keväällä, mietin mielessäni. Pikku hiljaa kesän kuivuus ja paahtava kuumuus alkaa helpottaa ja luonto herää henkiin. Eikö ole huvittavaa? Suomessa luonto menee talviunille, mutta täällä se tuntuu heräävän henkiin. Pysähdyn hetkeksi ja seison keskellä puistoa silmät kiinni nauttimassa auringosta. 

Niinä päivinä, kun lapset on terveinä, arki on ihanaa. Edes surkeat yöunet ei tunnu niin lamaannuttavilta. Kotona on hiljaista ja kirjoittaminen sujuu. Juon liikaa kahvia. Iltaisin saattaa hyvällä tuurilla jäädä jopa aikaa katsoa jakso YOU:n kolmatta tuotantokautta. Tämä tuotantokokausi on kyllä ollut melkoinen pettymys, mitä sanot?  

Lapset ovat sairastelleet paljon tänä syksynä. Viime vuonna maskit, käsidesi ja rajoitukset suojelivat koronan lisäksi myös tavallisilta kausipöpöiltä. Tänä vuonna kaikki on rennompaa ja myös taudit ovat palanneet osaksi arkea. Espanjassa sanotaan, että nenä valuu lapsilla lokakuusta toukokuuhuun ja allekirjoitan tämän täysin. Nenäliinat, nenäsuihkeet, särkylääkkeet ja kuumemittari koristavat kirjahyllyä ja makuuhuoneessa haisee yöpöydälle unohtunut sipuli. 

Kuva:Anna-Leena. Marraskuussa saan energiaa hyvästä ruoasta.

Onneksi aurinko paistaa Sevillassa kirkkaalta taivaalta melkein läpi vuoden. Kun väsyttää, ärsyttää, turhauttaa tai harmittaa, ei ole mitään tehokkaampaa tapaa piristyä, kun ulos lähteminen. Jopa puolen tunnin kävelylenkki auringossa auttaa. Jaksaa taas pyyhkiä neniä hymyssä suin.

Eilen illalla myöhään ripustelin pyykkejä keittiön ikkunasta. Ulkoa tulvi sisään talven tuoksu. Kylmä, happi ja jonkun takasta tupruttava savu. Keitin syksyn ensimmäiset glögit ja tajusin, että ensi kuussa on joulu. Yhtäkkiä tunsin oloni ihan mielettömän onnelliseksi. Mietin kuinka surulliseksi joulu täällä sai minut ennen lapsia. Lasten riemun ansiosta olen päässyt aivan uudella tapaa kiinni espanjalaisiin jouluperinteisiin, joita odotan jo aivan innoissani. Loppiainen ja kolmen kuninkaan kulkue, pieni jouluseimi kirjahyllyssä, roscón de reyes, iloiset ja menevät joululaulut, merenelävät joulupöydässä. Kaikki se, mikä ensimmäisinä vuosina tuntui oudolta, tuntuu kotoisalta.

Koska marraskuu on monelle harmauden ja pimeyden vuoksi vaikea kuukausi, listasin 10 asiaa, jotka piristävät minua marraskuussa:

  1. Musiikki. Musiikin kuuntelu piristää aina. Kun olen väsynyt, kuuntelen menevää tanssimusiikkia josta saan energiaa.
  2. Glögi. Pelkkä glögin huumaava tuoksu saa minut kihisemään riemusta. Kohta on joulu!
  3. Kirjat. Marraskuu on ehkä parasta aikaa uppoutua hyvän kirjan pariin. Kirjoissa on taikaa ja niiden avulla voi matkustaa ajassa ja paikassa minne ikinä haluaakaan.
  4. Lasten kanssa askartelu. Meillä piirretään, askarrellaan ja muovaillaan jatkuvasti. En jaksa keskittyä lasten leikkien monimutkaisiin juonikäänteisiin, mutta maalaaminen ja taiteilu lasten kanssa on ihanaa.
  5. Hyvä ruoka. Ihanat talviset kasviskeitot, pastat ja pataruoat on täällä!
  6. Sitrushedelmät. Voisin syödä vaikka useamman kilon päivässä.
  7. Jouluvalmistelut. Nyt voi alkaa miettimään joululahjoja, katsoa jouluisia elokuvia, tehdä salaisia hankintoja ja miettiä jouluruokia. Joulu menee aivan liian nopeasti ohi, joten suunnitelmat on hyvä aloittaa hyvissä ajoin.
  8. Värit. Värit luonnossa, sisutuksessa ja jopa lautasella! Talvella kaipaan ympärilleni värejä piristämään arkea. Keltaisia tyynyjä ja pöytäliinoja ja värikkäitä kukkakimppuja. Voisin maalata jokaisen seinän eriväriseksi, jos ei papá toppuuttelisi minua.
  9. Ulkoilu. Raikas ilma, sateen jälkeinen tuoksu, lintujen sirkutus, värikkäät kukat, aurinko. Luonnosta saa energiaa.
  10. Kahvi. Kahvi piristää aina. Piste.

Mikä sinua piristää marraskuussa?

 

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.