Minkä ikäisen lapsen hiukset voi värjätä?

Minkä ikäisen lapsen hiukset voi värjätä?
Kuva: Pixabay / Arturs Budkevics

Teksti: Mami Mixtuura

Lasten hiusten värjääminen herättää monenlaisia tunteita. Ennen vanhaan oli melko tavallista, että lapsen hiuksia värjättiin eikä asiaa sen kummemmin kyseenalaistettu. Millaiset säädökset ovat nykyään voimassa? Liittyykö hiusvärien käyttämiseen jotain riskejä?

Monessa perheessä tulee ennemmin tai myöhemmin vastaan tilanne, että lapsi kertoo haluavansa eri väriset hiukset. Sosiaalisen median eri kanavissa törmää silloin tällöin kiivaaseenkin keskusteluun lasten hiusten värjäämisestä. Asia herättää siis monenlaisia tunteita ja mielipiteitä. Mutta millainen toiminta on hyväksyttävää ja oikeaa?

Hiustenvärjäämisessä on riskejä

Kosmetiikkateollisuuden sivustolla kerrotaan, että ihminen voi saada hiusväreistä voimakkaan allergisen reaktion, joka voi tulla ensimmäisellä värjäyskerralla tai vaikka samaa tuotetta olisi käytetty montakin kertaa aikaisemmin ilman ongelmia. Allergisen reaktion aiheuttajana ovat hiusväriaineiden sisältämät voimakkaat kemikaalit.

Kestohiusvärien ikäraja

Kosmetiikkateollisuuden sivustolla kerrotaan, että lähes kaikissa kestohiusvärien pakkauksissa kerrotaan, että niitä ei ole tarkoitettua alle 16-vuotiaden käyttöön. Tämä varoitusteksti on lainsäädännön mukainen ja sen tarkoituksena on varjella liian nuoria henkilöitä hiusväriaineille herkistymisestä. Kaupasta voi ostaa hiusvärin ilman, että selvitetään minkä ikäisen käyttöön tuote on tulossa. Jos kotona värjätään alle 16-vuotiaan hiukset, on siitä vastuussa huoltaja.

Värjääkö kampaajat lasten hiuksia?

Kosmetiikkateollisuuden sivuilla todetaan, että kampaajan ei ole pakko värjätä alle 16-vuotiaiden hiuksia, vaikka siihen olisi vanhemman lupa, koska kampaaja on toiminnanharjoittajana vastuussa palvelun turvallisuudesta. Kampaaja selvittää nuoren asiakkaan iän etukäteen, jos hän toivoo hiusten värjäystä.

Kohuttuja juttuja lasten värjätyistä hiuksista

Amerikkalainen kampaaja-äiti oli värjännyt kuusivuotiaan tyttönsä hiukset sateenkaaren sävyillä ja sai osakseen kovaa kritiikkiä sosiaalisessa mediassa. Tyttö oli itse halunnut tällaiset hiukset ja lopulta äiti oli suostunut asian toteuttamaan kevyesti sävyttävillä ja myrkyttömillä aineilla. Hän oli selvittänyt koulusta, että asiassa ei olisi koulun puolesta ongelmaa. Äiti oli julkaissut kuvia lopputuloksesta ja moni oli kommentoinut asiaa positiivisesti, mutta osa keskustelijoista oli pitänyt tekoa epäsopivana.

Toinen kohun keskelle joutunut oli amerikkalainen äiti, joka oli laitattanut 6-vuotiaalle tytöllensä kampaamossa hiuksiin raitoja. Teko oli saanut mielipiteitä puolesta ja vastaan. Monen kommentoijan mielestä tyttö oli aivan liian nuori hiusten värjäykseen ja altistui turhan nuorena ulkonäköpaineille.

Kuva: Pixabay / stux

Onko jotain nopeaa ja turvallista keinoa saada väriä lapsen hiuksiin?

Hyvä terveys -lehti kertoo vinkkejä, joiden avulla voi saada nopeasti ja turvallisesti lyhytaikaisen värin hiuksiin. Heidän vinkkinsä on kastella silkkipaperia ja hieroa märkää paperia hiusten latvoihin. Päänahan lähelle silkkipaperia ei kannata hieroa, jotta väriaineet eivät pääse reagoimaan päänahan kanssa. Hiukset värjäytyvät ja väri lähtee helposti pesussa pois. Väristä tulee voimakkaampi vaaleampiin hiuksiin. Artikkelissa kerrotaan, että tämä värjäystapa ei ole luonnonmukainen, koska silkkipaperin väriaineet ovat keinovärejä.

Hyvä terveys -lehti kertoo, että myös ruoka-aineet kuten mustikka tai punajuuri värjäävät hiuksia. Niitä käyttämällä lopputulos voi olla voimakas, mutta lähtee pesemällä pois. Valitusta raaka-aineesta keitetään liemi, joka jäähdytetään. Tämän jälkeen hiusten latvat kastellaan liemeen tai sivellään pensselin avulla lientä hiuksiin.

Muita mahdollisia keinoja saada nopeasti ja lyhytaikaisesti väriä lasten hiuksiin ovat hiusliidut ja värisuihkeet. Niitä käyttämällä hiusten pinta saa hetkellisesti väriä ja lähtee helposti pesussa pois.

Lähteet:

Eko-Evita

Hyvä terveys

Kosmetiikka- ja Hygieniateollisuus

Stara

Voice

Mitä mieltä sinä olet lasten hiusten värjäämisestä? Oletko värjännyt lapsesi hiuksia?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.