Yskä, kuume ja rohiseva hengitys: tunnista keuhkoputkentulehdus

Yskä, kuume ja rohiseva hengitys: tunnista keuhkoputkentulehdus
Kuva: Myriam Zilles

Kun flunssaisen lapsen tulehdus leviää nielusta keuhkoputkiin asti, puhutaan keuhkoputkentulehduksesta, eli bronkiitista. Lasten keskuudessa tyypillisin keuhkoputkentulehdus on virusperäinen. Bronkiitille tyypilliset yölliset yskänpuuskat valvottavat koko perhettä. Pimeässä ja hiljaisessa kodissa yskä tuntuu tärisyttävän seiniä. Kuinka keuhkoputkentulehdus oireilee ja kuinka sitä hoidetaan?

Kuinka bronkiittia hoidetaan?

Koska bronkiitti on lapsilla yleensä virusperäinen, siihen eivät yleensä tepsi antibiootit. Tauti paraneekin useimmiten itsestään 1–2 viikossa. Terveyskirjasto-sivuston mukaan virusperäisen keuhkoputkentulehduksen tyypillisiä oireita ovat:

  • Nuha
  • Kuume
  • Yskä
  • Rohiseva hengitys

Kun lapsi on räkäinen, hengitys muuttuu helposti rohisevaksi. Aikuisesta rohina kuulostaa usein pelottavalta ja huolestuttavalta. Sitä ei kuitenkaan tarvitse erikseen hoitaa, jos siihen ei liity hengitysvaikeuksia muistutetaan Terveyskirjasto-sivuston artikkelissa. Aiemmin bronkiittia hoidettiin yskänlääkkeellä. Yskänlääkkeiden käyttöä lapsilla ei kuitenkaan enää suositella.

Bronkiittia sairastavan yskä on yleensä pahimmillaan yöaikaan ja häiritsee luonnollisesti koko perheen unta. Yskä on kuitenkin tärkeä puolustusmekanismi, sillä sen tarkoituksena on estää liman valumista nenänielusta keuhkoihin, artikkelissa muistutetaan. Potilaan oloa voidaan yrittää helpottaa tarjoamalla hänelle vettä ja nostamalla patjaa puoli-istuvaan asentoon.

Artikkelissa mainitaan, että viime aikoina on saatu myös jonkin verran viitettä siitä, että hunaja helpottaisi yli 1-vuotiaiden yskimistä. Jos yskä valvottaa, voi potilaalle kokeilla antaa pari teelusikallista hunajaa noin puoli tuntia ennen nukkumaan menoa. Muista kuitenkin, että hunajan antoa ei suositella alle 1-vuotiaille botulismiriskin vuoksi. Hampaat on tärkeää pestä huolella hunajan ottamisen jälkeen.

Useita infektioita peräkkäin

Joskus pienet lapset yskivät viikko toisensa perään. Miksi yskä ei lopu? Kun tauti pitkittyy on usein kyse siitä, että lapsi on saanut useita virusinfektioita peräkkäin, Terveyskirjasto-sivustolla kerrotaan. Tilanne on monelle liiakin tuttu päivähoidon aloituksen yhteydestä. Sivustolla huomautetaan, että pitkittynyt yskä voi kuitenkin myös olla merkki korvatulehduksesta tai pienen lapsen astmasta. Jos yskä pitkittyy, on hyvä idea käydä lääkärissä varmistamassa, ettei yskän takana piile jotain muuta.

Bakteeriperäinen keuhkoputkitulehdus

Kun yskä liittyy flunssaan, on yli viikon jatkuva yskiminen normaalia. Limaisuus on tällaisissa tapauksissa yleensä merkki yskän vähittäisestä paranemisesta. Jos yskä taas muuttuu alkuvaiheen kuivan röhimisen jälkeen limaiseksi, voi herätä epäily bakteeritulehduksesta, Terveyskirjasto-sivustolla muistutetaan. Koulu-ja nuorisoikäisillä pitkittyneen keuhkoputkitulehduksen aiheuttaja voi esimerkiksi hinkuyskäbakteeri. Tällaisissa tapauksissa yskänpuuskat voivat jatkua viikkojen ajan, mutta vaikeaa hengitysvaikeutta ei kuitenkaan esiinny.

Milloin lääkärin?

Jos yskä liittyy flunssaan, voi sitä seurata kotioloissa 1–3 viikkoa. Terveyskirjasto-sivustolla kuitenkin neuvotaan, että yskivä lapsi on kuitenkin syytä viedä hoitoon seuraavissa tapauksissa:

  • Alle puolen vuoden ikäisellä vauvalla esiintyy päivien kuluessa pahenevaa yskää, rohinaa ja hengitysvaikeutta, huonoa syömistä ja väsähtämistä.
  • Alle 5 kuukauden ikäisellä vauvalla esiintyy vaikeita yskänpuuskia.
  • Yskä jatkuu useita viikkoja.
  • Lapsella on kumea yskä ja sisäänhengitys rohisee ja vinkuu.
  • Flunssaisella lapsella ilmenee tiheätä ja työlästä hengitystä ja hengitys vinkuu.
  • Lapsen yskä, kuume ja paheneva limaisuus jatkuvat yli viikon.

Onko keuhkoputkentulehdus tuttu vieras teidän perheessänne?

Lähde: Terveyskirjasto

Teksti: Anna-Leena

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *