Yskä, kuume ja rohiseva hengitys: näin keuhkoputkitulehdus oireilee

Yskä, kuume ja rohiseva hengitys: näin keuhkoputkitulehdus oireilee
Kuva: Myriam Zilles

Teksti: Anna-Leena

Keuhkoputkitulehdusta, eli bronkiittia, on lapsilla eri tyyppejä. Yleisin tyyppi on virusperäinen tulehdus, sillä lasten flunssassa tulehdus leviää usein nielusta aina keuhkoputkiin asti. Terveyskirjasto-sivustolla muistutetaan, että virusinfektio voi pienellä osalla lapsista laukaista myös ns. ahtauttavan keuhkoputkitulehduksen, eli obstruktiivisen bronkiitin. jolloin yskimiseen liittyy hengenahdistusta, tihentynyttä hengitystä ja usein myös hengityksen vinkunaa.

Bronkiitti vai bronkioliitti?

Pienten keuhkoputkien (ilmatiehyiden) tulehdusta kutsutaan bronkioliitiksi. Erityisesti imeväisillä esiintyvä bronkioliitti voi aiheuttaa merkittävää hengenahdistusta ja vaatia jopa sairaalahoitoa. Antibioottihoitoa vaativa bakteeriperäinen bronkiitti on lapsilla sen sijaan harvinainen, samoin kuin hinkuyskäbakteerin tai mykoplasman aiheuttama keuhkoputkentulehdus.

Virusperäinen keuhkoputkitulehdus

Virusperäisen keuhkoputkitulehduksen oireina on yleensä:

 • Nuha
 • Kuume
 • Yskä
 • Rohiseva hengitys

Vähäinenkin limaisuus aiheuttaa lapsilla helposti selkeän rohinan, sillä pieni lapsi ei osaa aikuisen tapaan yskiä limaa pois. Limarohina on myös helposti kuultavissa ohuen rintakehän läpi. Jos lapsen vointi on hyvä ja rohinaan ei liity hengitysvaikeutta, erityistä hoitoa ei tarvita. Virusperäinen keuhkoputkitulehdus paranee itsestään yleensä 1–2 viikossa.

Keuhkoputkitulehdusta on perinteisesti hoidettu yskänlääkkeellä. Yskänlääkkeiden käyttöä lapsilla ei kuitenkaan enää suositella.

Kuinka tautia hoidetaan?

Yskä on tyypillisesti pahimmillaan yöaikaan ja häiritsee luonnollisesti koko perheen unta. Hoidon tarkoituksena ei kuitenkaan ole yskän lopettaminen, sillä yskä on elimistön puolustuskeino liman nenänielusta keuhkoihin valumista vastaan. Keuhkoihin kulkutunut lima voi aiuheuttaa ongelmia.

Yleisesti käytetty hoitokeino oli aiemmin kostean ja viileän höyryn hengittäminen. Näytöt tehosta ovat kuitenkin vaatimattomat. Viime aikoina on saatu jonkin verran viitettä siitä, että hunaja helpottaisi yli 1-vuotiaiden yskimistä. Annos on pari teelusikallista noin puoli tuntia ennen nukkumaan menoa. Hunajan antoa ei suositella alle 1-vuotiaille botulismiriskin vuoksi.

Useita infektioita peräkkäin

Kun pienet lapset yskivät viikko toisensa perään, kyse on useimmiten siitä, että virusinfektioita on tullut peräkkäin useita. Tämä on monille tuttu tilanne päivähoidon aloituksen yhteydestä. Jatkuva yskiminen voi kuitenkin olla myös merkki korvatulehduksesta. Lääkärissäkäynti yskän pitkittyessä voi tästä syystä olla tarpeen.

Pitkittyvän yskän taustalla voi myös olla pienen lapsen astma, joka toisinaan muistuttaa ”tavallista” keuhkoputkitulehdusta. Astmalääkityksen aloittaminen lopettaa tällaisissa tapauksissa yskimisen tehokkaasti.

Bakteeriperäinen keuhkoputkitulehdus

Lasten keuhkoputkentulehdus on harvoin bakteeriperäinen. Kun yskä jatkuu ja muuttuu alkuvaiheen kuivan röhimisen jälkeen limaiseksi, herää kuitenkin usein epäily bakteeritulehduksesta. Flunssaisella lapsella yli viikon jatkuva yskiminen on normaalia, ja limaisuus merkki yskän vähittäisestä paranemisesta.

Etenkin koulu- ja nuorisoikäisillä sekä nuorilla aikuisilla mykoplasmabakteeri voi olla ylähengitystie- ja keuhkoputkitulehduksen aiheuttaja. Oireet kestävät yleensä 2–3 viikkoa ja tauti paranee itsestään. Tilanne voi kuitenkin edetä keuhkokuumeeksi ja oireet pitkittyä. Mykoplasman tavoin myös klamydiabakteeri voi aiheuttaa pitkittynyttä yskää etenkin kouluikäisillä.

Pitkittyneen keuhkoputkitulehduksen aiheuttaja voi koulu-ja nuorisoikäisillä olla myös hinkuyskäbakteeri. Yskänpuuskat voivat jatkua viikkojen ajan, mutta vaikeaa hengitysvaikeutta ei esiinny.

Milloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen?

Flunssaan liittyvä yskää voi hyvin seurata kotioloissa 1–3 viikkoa. Terveyskirjasto-sivustolla kuitenkin neuvotaan, että yskivä lapsi on kuitenkin syytä tuoda hoitoon seuraavissa tapauksissa:

 • Alle puolen vuoden ikäisellä lapsella esiintyy päivien kuluessa pahenevaa yskää, rohinaa ja hengitysvaikeutta, huonoa syömistä ja väsähtämistä.
 • Alle 5 kuukauden ikäisellä imeväisellä esiintyy vaikeita yskänpuuskia.
 • Herää epäily, että yskivä lapsi on nielaissut vierasesineen.
 • Lapselle kehittyy kumea yskä, sisäänhengityksen rohina ja vinkuna sekä hengitysvaikeus.
 • Lapsella ilmenee flunssan yhteydessä tiheätä ja työlästä hengitystä ja hengityksen vinkumista.
 • Yskivällä lapsella kuume ja paheneva limaisuus jatkuvat yli viikon.
 • Lapsella on useita viikkoja jatkunut yskä.

Onko teidän perheessänne sairastettu keuhkoputkentulehdusta?

Lähde:

Terveyskirjasto.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.