Näkymätön sisarus: millaista on erityislapsen sisaruksen arki? 

boy and girl standing at beach
Kuva: Limor Zellermayer

Kun perheessä on erityislapsi, joka tarvitsee vanhempiensa aikaa ja huomiota tavallista enemmän, sisarus jää helposti vaille riittävää huomiota ja tukea.

Sisarusten monet roolit

Sisarukset ovat erityislapsille monella tapaa tärkeitä. He ovat samaan aikaan ystäviä, auttajia, roolimalleja ja tukijoita. Erityislapsen sisarukset kuitenkin jäävät usein omine tarpeineen vähemmälle huomiolle. 

Jos erityislapsi vie vanhempien ajan ja huomion, on mahdollista, että sisarus ei välttämättä saa vanhemmiltaan riittävästi tarvitsemaansa huomiota ja tukea. Kyse ei ole siitä, etteivätkö vanhemmat tiedostaisi tätä tai kokisi asiasta syyllisyyttä, aika ja voimat eivät vain aina riitä. Välillä olisikin hyvä pysähtyä yhdessä miettimään tuntuuko lapsesta siltä, että vanhemmat kohtelevat lapsiaan epäreilusti? Kokeeko sisar kantavansa liian suurta vastuuta erityisestä sisaruksesta? 

boy in black t-shirt hugging girl in red and white polka dot dress
Kuva: Patty Brito. Sisarukset ovat erityislapsille monella tapaa tärkeitä.

Kotiolojen vaikutus

Viime vuosien lisääntynyt aika kotioloissa voi tarkoittaa tarkoittaa yhteistä laatuaikaa, mutta se voi myös joissain perheissä olla erityisen kuormittavaa ja lisätä perheenjäsenten pahoinvointia. Kun monet arkea helpottavat tukimuodot ovat katkolla, erityisperheet ovat suuressa kuormituksessa.

Erityislasten sisaruksille monesti koulu, päivähoito ja harrastukset ovat erityisen merkityksellisiä, sillä ne ovat paikkoja, joissa he voivat vahvistaa omaa itseään ja unohtaa hetkeksi kaiken muun.

Tunteiden kirjo

Erityislasten sisarukset joutuvat arjessaan olemaan kärsivällisiä ja ymmärtämään. Sisarukset saattavat joutua pienestä pitäen mukautumaan erityislapsen rutiineihin ja tapoihin toimia, joustamaan ja antamaan helposti periksi. 

two women hugging each other
Kuva: Matthew Henry. Myös erityislapsen sisaruksilla pitää olla lupa erinäköisiin tunteisiin.

Myös erityislapsen sisaruksilla pitää olla lupa erinäköisiin tunteisiin. He saattavat kokea ärtymystä, koska joutuvat aina joustamaan. He saattavat myös kokea pelkoa, häpeää tai syyllisyyttä. Sisaruksen terveys saattaa myös huolestuttaa tai jopa ahdistaa.

Kuinka vanhemmat voivat tukea sisaruksia?

Erityislasten sisarukset tarvitsevat huomiota, tukea ja ymmärrystä tunteissaan. Myös he haluavat kuulla olevansa tärkeitä, lahjakkaita ja mielenkiintoisia. Vanhemmat saattavat joskus kokea huonoa omaatuntoa sisaruksen saamasta huomion määrästä ja korvata sitä lahjoilla tai löysäämällä rajoja. Myös erityislapsen sisaruksella tulisi kuitenkin olla selkeät rajat, eikä aikaa voi korvata rahalla.

Erityinen sisaruus-sivustolla annetaan vinkkejä erityisen sisaruksen huomiomiseen ja tukemiseen:

  • Aloita joskus puhumalla sisaruksen asioista ja kuulumisista ensin. Kysy häneltä, mitä kuuluu töiden ja koulun jälkeen.
  • Pidä hyvät välit läheisiin. Turvaverkot auttavat sisaruksen hoitamisessa esimerkiksi erityislapsen sairaalajakson aikana.
  • Älä pakota sisarusta auttamaan, vaan pyydä häneltä apua.
  • Kuuntele kaikkien lastesi toiveita. Jos mahdollista, hanki joskus hoitopaikka erityislapselle ja anna kahdenkeskistä aikaa sisarukselle.

Lähteet: Tukiliitto, Erityinensisaruus

Teksti: Anna-Leena

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.