“Epätäydellinen vanhempi on lapselle paras!” Toteaa lastenpsykiatri Jari Sinkkonen

“Epätäydellinen vanhempi on lapselle paras!” Toteaa lastenpsykiatri Jari Sinkkonen
Kuva: Pixabay geralt

Teksti: Mami Mixtuura

Tämä teksti on sinua varten, joka koet että et ole tarpeeksi hyvä vanhempi. Olet ehkä omasta mielestäsi mokannut enemmän tai vähemmän vanhemmuutesi taipaleella. Mutta tiedätkö? Sinä riität ja olet riittävän hyvä juuri sellaisena vanhempana kuin olet. Vaikka olet epätäydellinen, olet riittävän hyvä ja lapsellesi paras vanhempi. Tiesitkö, että lastenpsykiatri Jari Sinkkonen on pukenut Kodin Kuvalehdessä ajatuksiaan näin: “Epätäydellinen vanhempi on lapselle paras”?

Myötätuntoa nykyvanhemmille

Saatat ehkä ajatella, että miten lastenpsykiatri voi sanoin noin. Jari Sinkkonen miettii Kodin kuvalehden tekstissä, että nykyajan vanhemmilla on paljon uudenlaisia haasteita ja vanhemmat tarvitsevat osakseen myötätuntoista asennetta. Lastenkasvatus on muuttunut ja etenkin tekniikan huima kehitys on tuonut ihan uudenlaisia haasteita vanhemmille. Moni lapsi oppii älylaitteiden käytön jo pienenä ja osaa käyttää niitä monesti taitavammin kuin vanhempansa. Tämä asettaa vanhemmuuteen monenlaisia haasteita, koska aikuinen ei esimerkiksi pysty valvomaan riittävästi lastensa internet-käyttäytymistä.

Mikä vanhemmuudessa on vaikeaa?

Jari Sinkkosen mukaan monet vanhemmat kokevat vaikeaksi kieltää lapselta asioita ja tuottaa lapselle pettymys, josta seurauksena on lapsen suuttuminen ja paha mieli. Jos vanhemmat eivät uskalla kieltää lapseltaan mitään, seuraa monenlaisia ongelmia kotona ja koulussa. Jos lapsi saa elää kotona oman halunsa mukaan, on koulussa hänen hankala totella opettajia.

Mitä lapset tarvitsevat vanhemmiltaan?

Lapset tarvitsevat vanhempien ihailua, kehuja ja kiitosta toteaa Jari Sinkkonen. Hänen mukaansa lapset tarvitsevat yhtä lailla myös kieltämistä ja ohjaamista. Lapselle on hyväksi ja turvaksi, että aikuinen on oppaana ja johtajana hänen elämässään.

Vanhempi saa olla epätäydellinen

Jari Sinkkonen toteaa lohdullisesti: ”Vanhempien ei tarvitse olla täydellisiä”. Tämä lause tuo varmasti paljon lohtua niille vanhemmille, jotka kamppailevat oman keskeneräisyyden kanssa. Lasten kanssa tilanteet eivät aina ole helppoja ja välillä vanhempikin erehtyy toimimaan väärin. Jari Sinkkosen mielestä lapselle tekee hyvää, että hän näkee myös vanhemman olevan puutteellinen. Kun vanhempi tekee väärin, on tärkeää pyytää anteeksi asiaa ja keskustella asiasta lapsen kanssa.

Jari Sinkkonen: “Me vanhemmat toheloimme kasvatuksessa, mutta tärkeintä on rakkaus.”

Lähde:

Kodin Kuvalehti


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.