Lahjakielto lapsen synttäreille – Hyvä vai huono idea?

Lahjakielto lapsen synttäreille – Hyvä vai huono idea?
Kuva: Pixabay / mehmet lafdinleten

Teksti: Mami Mixtuura

Onko lahjakielto lapsen synttäreille hyvä vai huono idea? Jokin aika sitten kuulin, että joku oli järjestänyt lapselleen synttärit, joissa vieraat eivät saaneet tuoda lapselle lainkaan lahjaa. Kieltämättä teki mieli hieraista silmiä, että mitä ihmettä. Mutta totta se oli. Vanhempi oli nimenomaan kieltänyt vieraita tuomasta lahjoja eikä niitä saanut missään nimessä synttärijuhlille viedä. Onkohan tästä tulossa uusi trendi vai onko kyseessä vain yksittäisen vanhemman tempaus?

Itse olen aina ajatellut, että lasten synttärit ja lahjat kuuluvat oleellisesti yhteen. Toki ymmärrän, jos joku vieraista ei tuo lapsen synttäreille lahjaa, jos vaikka taloudellinen tilanne ei sitä salli. Ja se on mielestäni ihan ok, ei vieraiden todellakaan ole pakko tuoda lahjaa. Pääasia, että kaikki halukkaat lapset pääsevät synttäreille mukaan.

Tarvitseeko lapsi kalliit synttärijuhlat?

Viime vuosina on yleistynyt lasten synttäreiden viettäminen erilaisissa sisähuvittelupuistoissa. Niissä synttäreiden viettäminen on vanhemmille helppo ratkaisu, mutta hintalappu juhlille on melko kova. Kaikilla vanhemmilla ei valitettavasti ole mahdollisuutta tällaisia juhlia lapselleen järjestää.

Herää kysymys, että tarvitseeko lapsi kalliit synttärijuhlat? Pitääkö synttäreillä olla jotain erityistä? Ennen vanhaan tapana oli viettää juhlia synttärisankarin kotona. Ohjelmassa oli erilaisia leikkejä, kakun syöntiä ja ehkä jäätelöä. Riittääkö sellaiset synttärit nykyajan lapsille?

Mitä mieltä ihmiset ovat lahjattomista synttäreistä?

Ilta-Sanomat oli teettänyt lukijoilleen kyselyn (vastaajia 750), jossa selvitettiin mielipiteitä lahjattomiin synttäreihin liittyen. Kyselyn perusteella 80 % vastaajista kannatti ideaa lahjattomista kaverisynttäreistä. Tekstissä kerrottiin kahden lapsen äidistä, joka oli päättänyt järjestää lapselleen lahjattomat synttärit. Muut vanhemmat olivat yllättyneet tällaisista synttäreistä ja kyselleet, että eikö edes pientä lahjaa voisi tuoda. Tällainen toiminta ei siis liene vielä kovin yleistä Suomessa.

Lahjattomia kaverisynttäreitä puoltavien mielipiteitä

Lahjattomia synttäreitä kannattavat vanhemmat puolustivat näkemystään esimerkiksi sillä, että lapsella on jo paljon leluja ja tavaroita, eikä lapsi koe tarvitsevansa mitään lisää. Lapset tykkäävät synttäreillä kaikesta touhuamisesta kavereiden kanssa niin paljon, että he eivät edes kaipaa lahjoja, kommentoi yksi Ilta-Sanomien kyselyyn vastanneista vanhemmista.

Lahjallisia kaverisynttäreitä puoltavien mielipiteitä

Osa Ilta-Sanomien kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että synttäreillä kuuluu olla lahjoja. Joidenkin mielestä lahjojen avaaminen on tärkeä ohjelmanumero lasten synttäreillä. Myös se koettiin tärkeänä, että lapset oppivat toisille lahjojen antamista eivätkä ole pelkästään saavana osapuolena. Vastaajien mielestä edulliset lahjat ovat hyvä juttu ja lahjaksi käy hyvin myös lapsen itse valmistama lahja (esim. askartelu). Jotkut vastaajista ajattelivat myös sitä näkökulmaa, että synttärilahjat lapselle ovat oleellinen asia, koska lapsi ei voi ostella itselleen tavaroita samaan tyyliin kuin aikuinen.

Vastaajat olivat ehdottaneet normaalien synttäreiden sijasta myös nyyttärisynttäreitä, joissa vieraat toisivat mukanaan naposteltavia lahjoja, joita vieraat pääsevät yhdessä nauttimaan. Tämän tyylisissä nyyttärijuhlissa on hiukan hankalaa, että jos kaikki päättävät tuoda samanlaisen sipsipussin niin sitten syödään pelkkiä sipsejä ja niitäkin aivan liikaa.

Kuva: Pixabay Michael Schwarzenberger

Voisiko yhteislahja olla paras ratkaisu?

Esimerkki muualta päin maailmaa

Olen kuullut, että joissakin maissa on tapana kaverisynttäreillä toimia siten, että juhlille osallistuvat lapset maksavat pienen rahamäärän (esim. 5 €) lapsen vanhemmille. Lapset saavat tulla juhlille ilman lahjaa. Lapsen aikuinen ostaa lapsen toiveiden mukaisen lahjan, joka on yhteinen lahja kaikilta juhlilla olijoilta.

Tämä tapa on mielestäni tosi hyvä. Silloin synttärisankari saa yhden isomman toivomansa lahjan ja vieraat välttyvät lahjan hankkimiseen liittyvältä stressiltä ja pääsevät todennäköisesti pienemällä rahallisella panoksella mukaan juhlille. Kun lapsi mieluisan toivomansa lahjan, hän osaa enemmän sitä arvostaa eikä kenenkään juhlille tulleen tarvitse nähdä pettynyttä ilmettä synttärisankarin kasvoilla, kun hankittu lahja ei ollutkaan mieluisa. Ilta-Sanomien tekstissä oli myös kerrottu vastaavanlaisista synttäreistä. Joten ehkä nämä ovat jossain päin Suomea jo yleistyneet.

Kaveripiiri ostaa yhteisen lahjan

Etenkin, kun on kyse vanhemmasta lapsesta, voi olla hyvä ratkaisu tehdä lahjan suhteen siten, että kaveripiiri hankkii yhteisen lahjan. Ehkä yksi isompi lahja voi tuoda enemmän iloa synttärisankarille, kuin monta pienempää lahjaa. Toki tämäkin riippuu siitä, että kuinka hyvin kaveripiiri tuntee synttärisankarin mieltymykset.

Lähde:

Ilta-Sanomat

Onko lapsesi saanut kutsun lahjattomille synttäreille? Tarvitseeko lapsi synttärilahjoja vai ei?

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *