Aika luopua tutista: näillä vinkeillä se onnistuu!

Aika luopua tutista: näillä vinkeillä se onnistuu!
Kuva: Jorge Barros

Teksti: Anna-Leena

Tutti on monelle lapselle tärkeä lohtu. Viimeistään 2–3-vuotiaana on kuitenkin järkevää auttaa lasta eroon tutista ja tuttipullosta, sillä pitkittynyt tutin ja tuttipullon käyttö voi muun muassa aiheuttaa purentavirheitä ja ohjata leukojen kasvua epäedulliseen suuntaan. Mannerheimin lastensuojeluliiton sivustolla neuvotaan, kuinka vieroituksen voi tehdä mahdollisimman lempeästi.

Lohtua tutista

Jokaisella lapsella on omat lohdukkeensa. Yksi kaipaa uniriepua tai peittoa, toinen nukahtaa rinnalle ja kolmas nukkuu vain tietyn pehmoeläimen kanssa. Erilaiset lohdukkeet rentouttavat ja rauhoittavat lasta, ja tuovat hyvää ja turvallista oloa. Tutin tai peukalon imeminen onkin monelle lapselle suuri lohtu ja tapa rentoutua.

baby's face
Kuva: peter bucks. Tutin tai peukalon imeminen onkin monelle lapselle suuri lohtu ja tapa rentoutua.

Lapsen imemisen tarve on hyvin yksilöllinen. Imemisen tarve kuitenkin vähenee usein ensimmäisen ikävuoden loppupuolella. Tämä ikä onkin hyvä aika luopua tutista ja tuttipullosta ja vieroittaminen saattaa käydä lähes itsestään. Joillekin lapsille tutti on kuitenkin tässä vaiheessa vielä hyvin tärkeä, eikä asiassa ole pakko vielä kiiruhtaa. Hampaiston kehittymisen kannalta on kuitenkin suositeltavaa suosia litteää, anatomista tuttia. Hampaiden kannalta tutti on peukaloa parempi vaihtoehto.

Eroon tutista viimeistään 2-3-vuotiaana

Jos tutin käyttö jatkuu vielä ensimmäisen ikävuoden jälkeen, viimeistään 2–3-vuotiaana on järkevää auttaa lasta eroon tutista ja tuttipullosta. Pitkittynyt tutin ja tuttipullon käyttö voi aiheuttaa hampaistossa purentavirheitä ja ohjata leukojen kasvua epäedulliseen suuntaan. Jos tutti on lapselle hyvin tärkeä, siitä luopuminen saattaa tuntua vaikealta.

Vieroituksessa kannattaa muistaa 3 asiaa:
  1. Ajankohta. Ajoita tutista luopuminen sellaiseen ajankohtaan, jolloin lapsi on terve, eikä lapsen elämässä ole muita suuria muutoksia. Tutin luopumista ei kannata ajoittaa samaan aikaan esimerkiksi pikkusisaren syntymän tai päivähoidon aloittamisen kanssa.

2. Kertaheitolla vai asteittain? Joissain perheissä tutin käyttöä rajoitetaan vähitellen. Tutti voi olla käytössä vain uniaikaan tai suuren hädän keskellä, mutta muuten sitä ei tarjota. Tämän jälkeen tutista luovutaan kokonaan. Toisissa perheissä tuteista luovutaan kerralla.

Isomman lapsen kanssa voidaan yhdessä sopia ajankohta ja tapa, jolla tutista luovutaan. Aikuinen on tässä asiassa hyvin usein  aloitteen tekijä ja asian läpi viejä, sillä harva lapsi ehdottaa itse asiaa. 

3. Johdonmukaisuus. Tärkeintä vieroituksessa on vanhemman johdonmukaisuus. Tutteja ja pulloja ei kannata säilöä kotona “varuilta”, jos päätös vieroituksesta on tehty. Lapselle voi tarjota tutin tilalla jotain muuta tuttua ja turvallista turvaesinettä, vaikka uniriepua tai pehmolelua. Vanhemman kannattaa myös varautua olemaan tavallista enemmän lapsen lähellä, sekä antamaan hänelle aikaa ja syliä.

boy in gray and white striped shirt sitting on floor
Kuva: Helena Lopes. Vieroitus ei välttämättä suju kivutta.

Ensimmäiset viikot ilman tuttia ja pulloa saattavat olla hankalia, eikä vieroitus välttämättä suju kivutta. Erityisen hankalaa voi olla nukkumaan käyminen, jos lapsi on aiemmin tottunut nukahtamaan tutti suussa. Vähitellen ja vanhemman avulla lapsi kuitenkin tottuu uuteen arkeen ilman tuttia ja oppii uusia tapoja nukahtamiseen ja rauhoittumiseen.

Minkä ikäisenä teillä on vieroitettu tutista ja pullosta? Sujuiko vieroitus kivutta vai menikö siinä aikaa? Kommentoi ja kerro kokemuksesi!

Lähde:

https://www.mll.fi

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Aika luopua tutista: näillä vinkeillä se onnistuu!

  1. Meillä sovittiin jo joulun alla ,että heti juhlan jälkeen annetaan tutit tontuille. Näin tehtiin. Tutit pussiin ja poika vei ne isänsä kanssa lähimetsään kuusen oksalle.. Tiesin ,että eka yö on vaikea, mutta sitten se lähtee helpottamaan.. Eka yö oli vaikea ja toinen samoin. Kolmas yö oli niin lähellä ettenkö hakenut sitä viimmeistä piilossa olevaa tuttia ja antanut sitä lapselleni.. Oli näes aikaisemmin,ennen joulua mennyt yksi tutti rikki ja poikani pelleili sen kanssa,kun eihän sitä voinut imeä. Otin sen ja laitoin kaappiin jostain syystä. Silloin kolmantena yönä poikani itki ,pyysi tuttia ja selitin taas sadannen kerran miten tontut vei ne.. Kuului itkuinen ääni, että anna edes se rikkinäinen… Silloin tuli kyyneleet ja piti olla tosi TOSI KOVANA ,etten antanut periksi..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *