Gluteenittomaksi väitetty ei aina olekaan gluteeniton: näistä yllättävistä paikoista sitä voi löytyä

Gluteenittomaksi väitetty ei aina olekaan gluteeniton: näistä yllättävistä paikoista sitä voi löytyä
Kuva: Yeh Xintong

Teksti: Anna-Leena

Gluteeniton ruokavalio on kasvattanut suosiotaan voimakkaasti viime vuosina. Vaikka yhä useammissa ravintoloissa ja pikaruokaloissa huomioidaan gluteenittomuutta hyvin, on edelleen paikkoja, joissa gluteenittomaksi väitetty ei olekaan gluteeniton.

Gluteenin välttely vai keliakia?

Syitä gluteenin välttelylle on monia. Yksi kokee saavansa gluteenittomuudesta helpotusta vatsavaivoihin ja toinen taas uskoo gluteenin olevan terveydelle haitallista. Gluteenin välttämisestä ei kuitenkaan ole todettu olevan terveyshyötyä oireettomille henkilöille, joilla ei ole keliakiaa, kerrotaan Anna-lehden artikkelissa.

Keliaakikon tilanne on toinen, sillä gluteeniton ruokavalio on ainut tapa hoitaa keliakiaa. Vehnän, ohran ja rukiin gluteeni aiheuttaa ohutsuolen tulehdusreaktion ja suolinukan tuhoutumisen. Myös kaura on kiellettyjen listalle, ellei se ole gluteenitonta puhdaskauraa. Keliaakikon suolisto toipuu tulehdusreaktiosta vähitellen gluteenitonta ruokavaliota noudattaen.

Keliakian vakavuutta tuntuu monen olevan vaikea ymmärtää ja keliaakikko saa helposti hankalan maineen. Keliaakikon vaatimuksille saatetaan tuhahdella tai naureskella ja kaikkien olisikin hyvä tiedostaa, että vaikka gluteenin kerta-altistus ei yleensä vie keliaakikkoa sairaalaan eikä välttämättä aiheuta edes oireita, ohutsuoli vaurioituu silti joka kerta, ja jokainen altistus ylläpitää sen tulehdustilaa.

Kieltäytyessään tarjoiluista tai ruuan valmistustavasta ja ainesosista kysellessä keliaakikko ei siis yritä olla tahallaan hankala tai nirso, vaan yrittää suolistoaan, muistutetaan keliakialiiton sivustolla. Ymmärtämällä, että ruokavalioon liittyvä tarkkuus ei ole niuhottamista, vaan terveenä pysymisen ehto, muiden voi olla helpompi ymmärtää keliaakikon toimintaa ja valintoja.

Hoitamaton keliakia voi johtaa ravintoaineiden imeytymishäiriöihin, hedelmättömyyteen ja pahimmillaan jopa pahanlaatuisiin kasvaimiin.

Gluteenin välttely ei riitä keliaakikolle

Jos gluteenin välttelyyn on muu syy, kuin keliakia,voi gluteenittomien tuotteiden syöminen riittää. Keliakiaa sairastavalle sen sijaan ruokavalion on oltava ehdottomasti ja murun tarkkaan gluteeniton. Pienikin määrä gluteenia voi tuhota suolinukan uudelleen.

Artisan hand made gluten free text
Kuva: Lubo Minar. Pienikin määrä gluteenia voi tuhota keliaakikon suolistonukan uudelleen.

On olemassa muutama yleinen virhe, jonka jopa ravintola-alan ammattilaiset tekevät.

  1. Gluteenittomat tuotteet erillään.  Monissa ravintoloissa huomioidaan gluteenittomuus hyvin. On kuitenkin tärkeää muistaa, että keliaakikko ei voi nauttia leivonnaista hyvillä mielin vaikkapa kahvilassa, jos gluteenittomat tuotteet ovat vitriinissä yhdessä tavallisten leivonnaisten kanssa. Tämä on hyvä huomioida myös silloin, kun kutsut keliaakikon luoksesi kylään ja tarkoituksena on kestitä häntä kahvipöydässä.
  2. Oma levite. Keliaakikko ei voi käyttää samaa levitettä kuin muut, sillä levitteeseen siirtyy aina leivästä pieni määrä murusia. Jos siis tarjolla on gluteenitonta leipää, mutta kaikki käyttävät samaa levitettä, keliaakikko voi joutua syömään leipänsa ilman levitettä. Samasta syystä keliaakikon leipiä ei voi leikata samalla leikkuulaudalla tai samalla, pesemättömällä leikkuuveitsellä. Keliaakikko ei myöskään voi käyttää leivänpaahdinta, jolla on paahdettu gluteenia sisältäviä leipiä.     
  3. Valmistustapa. Listalla ruoka voi näyttää gluteenittomalta, mutta keliaakikolle ei riitä, että ruuan ainesosat ovat gluteenittomia. Jotta ruoka sopisi keliaakikolle, myös valmistustavan pitää olla gluteeniton. Jos ruoka esimerkiksi uppopaistetaan samassa öljyssä gluteenia sisältävien ruokien kanssa kanssa, vaikka ruoka itsessään ei sisältäisi gluteenia, se ei enää sovellu keliaakikolle.
  4. Buffetin vaarat. Jos samassa buffetissa on sekä gluteenitonta että gluteenia sisältävää ruokaa, on vaarana, että gluteenia sisältäviä ruokia päätyy gluteenittomien joukkoon. Myös pelkkä salaattiottimien päätyminen laarista toiseen voi altistaa keliaakikon gluteenille.

Moni saattaa tuhahdella keliaakikon vaikeuksille ja ajatella, että sairautta liiotellaan. Keliaakikko ei ole tahallaan hankala, vaan yrittää suojella suolistoaan. Suurin ero keliakiaa sairastavan ja muuten vain gluteenia välttelevän välillä on, että jälkimmäisen suolisto ei tuhoudu, vaikka ruokaan gluteenia päätyisikin.

Lähteet:

Keliakialiitto.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.