Punoitusta, kutinaa ja hilseilyä: mikä avuksi käsien kuivumiseen?

Punoitusta, kutinaa ja hilseilyä: mikä avuksi käsien kuivumiseen?
Kuva: Daiga Ellaby

Teksti: Anna-Leena

Käsien kuivumista ilmenee monella erityisesti säiden viiletessä. Kuiviin käsiin saattaa ilmestyä jopa kipeitä haavoja, jotka saattavat pahimmillaan tulehtua. Kuinka kuivia käsiä tulisi hoitaa? 

Miksi kädet kuivuvat?

Kylmällä ilmalla kädet kuivuvat helpommin kuin muulloin. Vanhusten ja atoopikkojen kädet kuivuvat tavallista herkemmin. 

Apteekki-sivustolla kerrotaan, että iho kuivuu, kun siitä haihtuu liikaa vettä. Talvella käsien ihoa kuivattavat keskuslämmitys, lämpötilanvaihtelut, liika peseminen, mutta myös auringonvalon puute. Talvisaikaan auringonvalon puutteen vuoksi iholla ei välttämättä muodostu riittävästi keramideja, eli pitkäketjuisia, ihoa suojaavia rasvoja. Talvella puutetta voi korvata keramideja sisältävällä voiteella.

Miten käsiä kannattaa hoitaa?

Kädet tulisi pestä miedolla saippualla, joka ei kuivata käsiä niin pahasti. Ihoon saa sidottua kosteutta ulkoa päin parhaiten, kun heti pesun jälkeen jälkeen levittää voidetta kosteaan, pyyhekuivaan ihoon. Kosteusvoiteessa tulisi olla rasvaa sekä vettä sitovia ainesosasia.

person holding white round ornament
Kuva: Nati Melnychuk. Voide toimii parhaiten, kun sen levittää heti pesun jälkeen jälkeen kosteaan, pyyhekuivaan ihoon.

Yöksi käsiin kannattaa laittaa reilu kerros rasvaa ja päälle puuvillahansikkaat.

Käsidesi vai käsien pesu?

Käsidesillä lotrataan nyt tiheämmin kuin koskaan. Monia käsidesin vaikutus käsien ihoon huolestuttaa.

Kotilieden artikkelissa lääkäri ja dosentti Petteri Carlsson kuitenkin huomauttaa, että vaikka yleinen käsitys on se, että alkoholipitoinen käsidesi kuivattaisi ihoa enemmän kuin saippuapesu, se ei pidä paikkaansa. Käsidesi sisältää glyserolia, joka hoitaa ihoa. Alkoholi haihtuu ja glyseroli jää iholle. Käsien runsas peseminen sen sijaan kuivattaa käsien ihoa. Käsidesi on Carlssonin mielestä siinä mielessä parempi vaihtoehto.

Kuinka käsien haavaumia tulisi hoitaa? 

Joskus kuiviin käsiin ilmestyy pieniä kipeitä haavoja ja halkeamia. Jos rasvaista voidetta ja puuvillahansikkaita on kokeitu tuloksetta, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Jos käsissä on haavoja, lääkäri voi määrätä niihin kortisonivoidetta. Jos kädet ovat pahasti tulehtuneet, voi olla tarpeen käyttää antibiootteja. Myös punoittavaa ja kutisevaa ihottumaa, joka ei rauhoitu rasvaamisella, voi olla syytä näyttää lääkärille.

Kärsitkö sinä talvella kuivista käsistä?

Lähteet:

Apteekki.fi

kotiliesi.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.