Nenäsumuteriippuvuus on joillekin todellisuutta – Lue tämä teksti, jotta tiedät mitä virhettä ei kannata tehdä!

Nenäsumuteriippuvuus on joillekin todellisuutta – Lue tämä teksti, jotta tiedät mitä virhettä ei kannata tehdä!
Kuva: Pixabay / Thorsten Frenzel

Teksti: Mami Mixtuura

Nenäsumuteriippuvuus on todellinen riesa ja se voi syntyä helposti, jos flunssaan tarkoitettuja nenäsumutteita käyttää ohjeiden vastaisesti liian pitkään. Muista siis flunssan iskiessä seurata orjallisesti nenäsumutepaketin kertomaa ohjeistusta hoidon pituudesta. Jos jäät tai olet jäänyt nenäsumutekierteeseen etkä pääse siitä eroon omin keinoin, hae rohkeasti apua lääkäriltä. Mitä pidempään ongelma jatkuu, sitä vaikeampi siitä on päästä eroon.

Mitä on lääkenuha?

Orionin itsehoitoapteekki kertoo, että moni suomalainen kärsii lääkenuhasta. Tällaisen nuhan saa kiusakseen, kun käyttää liian pitkään flunssaan tarkoitettuja nenäsumutteita. Nämä sumutteet sisältävät vaikuttavana lääkeaineena ksylometatsoliinia, joka supistaa nenän limakalvojen verisuonia. Flunssan aikana tällaiset sumutteet avaavat tehokkaasti tukkoista nenää ja silloin niiden käyttäminen on perusteltua, mutta niiden käyttämisen tulee olla lyhytaikaista. Useimmiten ohjeena aikuisille on korkeintaan viikon käyttöaika, mutta asia pitää varmistaa käytössä olevan nenäsumutteen pakkauksesta tai pakkausselosteesta. Lapsille näissä nenäsumutteissa pisin mahdollinen käyttöaika on noin 5 vuorokautta.

Miksi lääkenuha on huono juttu?

Lääkenuhakierteeseen joutuminen on huono asia, koska silloin nenä tottuu liiallisesti lääkeaineen vaikutukseen ja ei toimi enää normaalisti ilman nenäsumutteen verisuonia supistavaa vaikutusta. Nenä alkaa tuntua tukkoisemmalta ja tukkoisemmalta, koska limakalvo turpoaa enemmän ja enemmän. Kierre on valmis ja nenä ei aukea enää ilman nenäsumutteen suihkauttamista.

Miten päästä eroon lääkenuhakierteestä?

Eri lääkäreillä on erilaisia mielipiteitä kuinka nenäsumutteista lopettamisen on hyvä tapahtua. Esimerkiksi Orionin itsehoitoapteekin artikkelissa Jura Numminen (TAYSin Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri) sanoo, että lääkenuhakierre pitäisi lopettaa nopeasti eikä flunssaan tarkoitettuja sumutteita pidä käyttää enää lainkaan, jotta nenän kuorikko ei saa pysyvää haittaa. Ilta-Sanomien tekstissä Jan Valkila (Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri) on sitä mieltä, että nenäsumutteen käyttö on hyvä lopettaa vähitellen. Hänen mukaansa käyttökertoja on hyvä vähentää portaittain. Jos olet koukussa nenäsumutteisiin etkä pääse kierteestä eroon yrityksistä huolimatta, käänny ihmeessä lääkärin puoleen.

Jaden tarina: Koukussa nenäsumutteisiin eikä uskalla hakea apua

Ilta-Sanomat kertoi tekstissään 18-vuotiaasta Jadesta, joka oli jäänyt koukkuun nenäsumutteisiin. Hän kertoi, että kaikki oli alkanut influenssasta, jolloin hän oli käyttänyt flunssaan tarkoitettuja nenäsumutteita. Jade käytti nenäsumutteita alkuun ohjeiden mukaan, mutta taudin pitkittyessä hän jatkoi sumutteiden käyttöä. Lopulta tauti parani, mutta riesaksi jäi tukkoinen nenä. Jade kertoi: “Yritin lopettaa sumutteen käytön, mutta nenä ei vain koskaan ole pysynyt enää auki ilman sitä.”

Tähän mennessä hän on käyttänyt lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitettuja nenäsumutteita jo muutaman vuoden ajan. Kun tukkoinen olo tulee nenään hän suihkauttaa lisää nenäsumutetta ja nenän kautta hengittäminen on taas hetken helppoa. Rahaa hänellä on mennyt satoja euroja vuodessa nenäsumutteisiin. Hän toivoisi lääkepakkauksissa olevan selkeämmät varoitukset, että miksi flunssaan tarkoitetut nenäsumutteet eivät sovi pitkäaikaiseen käyttöön. Jade toivoo pääsevänsä eroon kierteestä jonain päivänä, mutta asiaa hankaloittaa se, että hän ei kehtaa ja uskalla hakea apua.

Erään korvalääkärin antamat vinkit

Ilta-Sanomat kertoi lukijansa vinkistä, jolla hän oli päässyt eroon nenäsumutteiden liiasta käytöstä. Hän oli kokeillut monenlaisia keinoja, mutta mikään ei ollut auttanut. Lopulta hän oli saanut avun erään korvalääkärin antamilla vinkeillä. Hän oli toiminut alla olevien ohjeiden mukaan aamuin illoin ja päässyt vähitellen eroon nenäsumutekierteestä. Ohjeissa käytetään kortisonia sisältävää nenäsumutetta, mutta siinäkin kannattaa huomata että ilman lääkärin ohjeistusta sitä ei kannata omin päin käyttää liian pitkiä aikoja. Lääkärin ohjeistuksella käytettäessä pidempikin käyttö on turvallista.

Erään korvalääkärin ohjeet

  1. Huuhtele nenä nenäkannun avulla. Valmista huuhteluliuos käyttämällä hienojakoista merisuolaa.
  2. Suihkauta molempiin sieraimiin kortisonia sisältävää nenäsumutetta. (Älä sumuta flunssaan tarkoitettua sumutetta)
  3. Suihkauta molempiin sieraimiin vielä öljysumutetta tuomaan kostetutta.

Lähteet:

Ilta-Sanomat (Jaden tarina)

Ilta-Sanomat

Orion itsehoitoapteekki

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *